Back to top

Kiemelten fontos a termálvíz fenntartható hasznosítása

Minden idők legnagyobb és legnépesebb paprikás rendezvénye volt a 11. Magyar Paprika Napja Szentesen. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) szervezésében az érdeklődők a technológiai, fajtaújdonságon kívül részletesen hallhattak a kertészeti fejlesztési lehetőségekről, különösen a termálfűtés időszerű helyzetéről, gondjairól. Az előadásokat pedig üzemlátogatások követték.

Hagyományteremtő céllal egy új előadási témát építettek be a szervezők a hagyományos rendezvény programjába, Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadója emlékezett a kertészeti szakma nagyjaira, azokra, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a magyar paprika hírnevéhez. A tavaly elhunyt dr. Koródi Lászó professzor sokat tett a hazai zöldséghajtatásért, a nevéhez kötődik egyebek közt a soroksári-70 típusú fóliasátor kifejlesztése, ami radikálisan átalakította a korai zöldségtermesztést és palántanevelést. Dr. Andrásfalvy András  a növénytan, a növénygenetika, növénynemesítés területén alkotott maradandót. Kutatásainak eredménye a mai paprikafajták genetikájában is jelen vannak.

A hibridnemesítésben a hímsterilitást alkalmazva korszerűsítette a vetőmag-előállítást az idén meghalt szakember.

Fotó: Vermes Tibor/MTI
Az új KAP stratégia mentén a kertészeti fejlesztések lehetőségeiről, különös tekintettel a termálvíz és öntözővíz hasznosításáról tartott előadást Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. A jelenlegi energiapiaci körülmények között versenyképességi kérdés, hogy Magyarország termálvízkészletét a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel, mondta.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv (ITM) adatai alapján Magyarország geotermikus potenciáljának jelenleg csak 10-15%-a hasznosul.. Az ITM a megújuló energiaforrások hasznosításának ösztönzését, az energiatermelésből vállalt részarány jelentős növelését, geotermikus termelési projektek helyszíneinek állami kutatási programban történő feltárását tűzte ki célul.

A termálenergia fosszilis energiát felváltó felhasználása az Európai Unió által nyújtott támogatások között is hangsúlyosabb szerepet kaphat.

A Kormány kezdeményezte, hogy a jó vízállapot elérésének határidejét 2027-re módosíthassuk. Erre azért volt szükség, hogy elegendő idő (+12 év) álljon rendelkezésre a már működő termálenergiát hasznosítók részére, hogy vízkitermeléseiket és vízelvezetéseikett a fenntartható szabályok szerint átalakítsák, vagy a megfelelő vízelhelyezést biztosítsák.

A fenntartható termálenergia hasznosítás érdekében a kormány intézkedéseket vezetett be, melyekkel lehetőséget teremtett:

- a tisztított szennyvizek és használt vizek együttes kezelésének alkalmazására;

- a halgazdasági célú hasznosítás újbóli lehetővé tételére;

- a fenntartható kitermelés és vízelvezetés környezeti akadályainak lebontására;

- energiahasznosítás elérhetővé tételére;

- a vízelhelyezési lehetőségek akadályainak lebontására;

- a 2027-es türelmi idő végét követő vízelhelyezések lehetőségének megteremtésére.

Nem megoldott azonban a kiszámítható vízgazdálkodáshoz a felszín alatti vízkészletek valamennyi víztestre kiterjedő és a valós állapotának megismerésére szolgáló monitoring. Ennek szabályozása az Agrárminisztérium feladatán és hatáskörén jelenleg kívül esik.

Tarpataki Tamás felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz biztosított nemzeti kiegészítő forrás mértéke a korábbi 17,5%-ról a maximális 80%-ra emelkedett. Ezzel a döntéssel a korábbi ciklushoz képest háromszor több forrás, mintegy 4300 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a vidék és az agrárium, ezen belül a kertészeti ágazat fejlesztésére.

Alapvetően nem változik meg a vidékfejlesztési támogatások struktúrája. Támogatható marad valamennyi a jelenlegi időszakban alkalmazott intézkedés.

Egyik újdonság viszont, hogy a díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása elkülönülő feltételekkel valósul meg

Új kockázatkezelési eszköz került bevezetésre, a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer, amely például a növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, piacvesztés miatti jövedelemcsökkenés részbeli kompenzálására is alkalmas.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási intézkedések támogatásának EU-s előírása, hogy a fejlesztések által 10-15-%-kal kell csökkenteni a felhasznált vízmennyiséget. Egyszerűbb, világosabb szabályozási rendszert szeretnének biztosítani

Tarpataki Tamás mindenkit bátorít a fejlesztésre és a támogatási lehetőségek kihasználására.

A termálvíz-hasznosítás aktuális problémáiról Karcsú József okleveles környezetkutató számolt be az előadásában. Egyebek közt hangsúlyozta, hogy a termálkutak létesítéséhez nincs szükség 90 C-os vízhőmérsékletre, annál alacsonyabb is elég. Annál fontosabb viszont a felsőbb rétegekben lévő víz sótartalma. Ha az az engedélyezett határértéket meghaladja, akkor nem adnak ki engedélyt kútfúrásra. Ezért fontos ezt is bevizsgáltatni a munkálatok megkezdése előtt. 

A szakmai rendezvényen számos cég mutatta be újdonságait, délután pedig három kertészt látogathattak meg az érdeklődők.

Fotó: Óváryné Fabók Krisztina

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

A vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.