0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Kiemelten fontos a termálvíz fenntartható hasznosítása

Minden idők legnagyobb és legnépesebb paprikás rendezvénye volt a 11. Magyar Paprika Napja Szentesen. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) szervezésében az érdeklődők a technológiai, fajtaújdonságon kívül részletesen hallhattak a kertészeti fejlesztési lehetőségekről, különösen a termálfűtés időszerű helyzetéről, gondjairól. Az előadásokat pedig üzemlátogatások követték.

Hagyományteremtő céllal egy új előadási témát építettek be a szervezők a hagyományos rendezvény programjába, Ledóné dr. Darázsi Hajnalka, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadója emlékezett a kertészeti szakma nagyjaira, azokra, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a magyar paprika hírnevéhez. A tavaly elhunyt dr. Koródi Lászó professzor sokat tett a hazai zöldséghajtatásért, a nevéhez kötődik egyebek közt a soroksári-70 típusú fóliasátor kifejlesztése, ami radikálisan átalakította a korai zöldségtermesztést és palántanevelést. Dr. Andrásfalvy András  a növénytan, a növénygenetika, növénynemesítés területén alkotott maradandót. Kutatásainak eredménye a mai paprikafajták genetikájában is jelen vannak.

A hibridnemesítésben a hímsterilitást alkalmazva korszerűsítette a vetőmag-előállítást az idén meghalt szakember.

Az új KAP stratégia mentén a kertészeti fejlesztések lehetőségeiről, különös tekintettel a termálvíz és öntözővíz hasznosításáról tartott előadást Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. A jelenlegi energiapiaci körülmények között versenyképességi kérdés, hogy Magyarország termálvízkészletét a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel, mondta.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv (ITM) adatai alapján Magyarország geotermikus potenciáljának jelenleg csak 10-15%-a hasznosul.. Az ITM a megújuló energiaforrások hasznosításának ösztönzését, az energiatermelésből vállalt részarány jelentős növelését, geotermikus termelési projektek helyszíneinek állami kutatási programban történő feltárását tűzte ki célul.

A termálenergia fosszilis energiát felváltó felhasználása az Európai Unió által nyújtott támogatások között is hangsúlyosabb szerepet kaphat.

A Kormány kezdeményezte, hogy a jó vízállapot elérésének határidejét 2027-re módosíthassuk. Erre azért volt szükség, hogy elegendő idő (+12 év) álljon rendelkezésre a már működő termálenergiát hasznosítók részére, hogy vízkitermeléseiket és vízelvezetéseikett a fenntartható szabályok szerint átalakítsák, vagy a megfelelő vízelhelyezést biztosítsák.

A fenntartható termálenergia hasznosítás érdekében a kormány intézkedéseket vezetett be, melyekkel lehetőséget teremtett:

– a tisztított szennyvizek és használt vizek együttes kezelésének alkalmazására;

– a halgazdasági célú hasznosítás újbóli lehetővé tételére;

– a fenntartható kitermelés és vízelvezetés környezeti akadályainak lebontására;

– energiahasznosítás elérhetővé tételére;

– a vízelhelyezési lehetőségek akadályainak lebontására;

– a 2027-es türelmi idő végét követő vízelhelyezések lehetőségének megteremtésére.

Nem megoldott azonban a kiszámítható vízgazdálkodáshoz a felszín alatti vízkészletek valamennyi víztestre kiterjedő és a valós állapotának megismerésére szolgáló monitoring. Ennek szabályozása az Agrárminisztérium feladatán és hatáskörén jelenleg kívül esik.

Tarpataki Tamás felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz biztosított nemzeti kiegészítő forrás mértéke a korábbi 17,5%-ról a maximális 80%-ra emelkedett. Ezzel a döntéssel a korábbi ciklushoz képest háromszor több forrás, mintegy 4300 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a vidék és az agrárium, ezen belül a kertészeti ágazat fejlesztésére.

Alapvetően nem változik meg a vidékfejlesztési támogatások struktúrája. Támogatható marad valamennyi a jelenlegi időszakban alkalmazott intézkedés.

Egyik újdonság viszont, hogy a díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása elkülönülő feltételekkel valósul meg

Új kockázatkezelési eszköz került bevezetésre, a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer, amely például a növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, piacvesztés miatti jövedelemcsökkenés részbeli kompenzálására is alkalmas.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási intézkedések támogatásának EU-s előírása, hogy a fejlesztések által 10-15-%-kal kell csökkenteni a felhasznált vízmennyiséget. Egyszerűbb, világosabb szabályozási rendszert szeretnének biztosítani

Tarpataki Tamás mindenkit bátorít a fejlesztésre és a támogatási lehetőségek kihasználására.

A termálvíz-hasznosítás aktuális problémáiról Karcsú József okleveles környezetkutató számolt be az előadásában. Egyebek közt hangsúlyozta, hogy a termálkutak létesítéséhez nincs szükség 90 C-os vízhőmérsékletre, annál alacsonyabb is elég. Annál fontosabb viszont a felsőbb rétegekben lévő víz sótartalma. Ha az az engedélyezett határértéket meghaladja, akkor nem adnak ki engedélyt kútfúrásra. Ezért fontos ezt is bevizsgáltatni a munkálatok megkezdése előtt. 

A szakmai rendezvényen számos cég mutatta be újdonságait, délután pedig három kertészt látogathattak meg az érdeklődők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet