Back to top

Szükséghelyzeti engedélyek paprika- és paradicsomhajtatásban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérelmére két rovarölő készítmény használatát engedélyezte hajtatott paradicsom- és paprikaállományokban szükséghelyzeti engedéllyel, adta hírül a FruitVeB is.

A Coragen 20 SC (200 g/l klórantraniliprol) és a Benevia (100 g/l ciántraniliprol) rovarölő szerek hatályos engedélyokirattól eltérő szükséghelyzeti felhasználását a FruitVeB termelői számára Magyarország egész területén hajtatott paprikakultúrában legföljebb 1500 hektáron, hajtatott paradicsomállományokban legföljebb 380 hektáron engedélyezte a hivatal rovarkártevők ellen földi gépes kijuttatással augusztus 29-től december 26-ig. 

A Coragen 20 SC készítményt gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) ellen a kártételi küszöbérték ismeretében legföljebb 2 alkalommal 0,125-0,2 l/ha dózisban, 500-1000 l/ha permetlével lehet kijuttatni.

Hajtatott paradicsomban és hajtatott paprikában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 3 nap.

Fotó: Rimóczi Irén

A Benevia készítmény levéltetvek, üvegházi molytetű, tripszek, aknázó molyok és dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta) ellen a kártételi küszöbérték ismeretében maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban, 500-1000 l/ha permetlével kijuttatva használható.

Hajtatott paradicsomban és hajtatott paprikában előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 7 nap.

A készítmények adott időszakon belüli felhasználását a 6300/2248-2/2022 számú Nébih határozat engedélyezi. A hatóság arra is felhívja a figyelmet a határozatában, hogy a készítmények szükséghelyzeti felhasználásakor az engedélyokiratban megjelölt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.