Back to top

A hús és tejfogyasztás drasztikus csökkentése egészségügyi kockázatokat rejt

A klímaváltozás mérséklésére az egyik lehetőség az állati termékek fogyasztásának visszafogása, mivel ezek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a növényi termékeké. Ráadásul a növekvő árak miatt is egyre többen fordulnak az olcsóbb növényi alternatívák felé.

Fotó: pixabay.com
Az Egyesült Királyság egészségügyi szakemberei azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezzel olyan fontos ásványi anyagok bevitele csökkenhet, mint a vas vagy B12 vitamin - írja a The Dairy Site.

A szigetország Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanácsa (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB) azután tette közzé a figyelmeztetését, hogy a Public First tanulmánya szerint a fogyasztók 28 százaléka igyekszik kevesebb húst enni, hogy ezzel pénzt spóroljon.

Az AHDB által közzétett tanulmány szerint

a britek harmada egyetért azzal, hogy a növekvő költségek miatt egészségtelenebb ételeket fogyaszt.

Emiatt a tanács szeptember elején elindítja a „Kiegyensúlyozottan táplálkozunk” kampányát, mely igyekszik a fogyasztókat felvilágosítani arról, milyen fontos az egészséges táplálkozás, beleértve a vörös húsokat és tejtermékeket is, melyek a legtöbb tápanyagot tartalmazó ételek közé tartoznak.

A kampányt olyan elismert szakemberek támogatják, mint Priya Tew díjnyertes dietetikus és Nigel Scollan professzor, az élelmezésbiztonság szakértője, valamint Emily MacDonagh, az NHS orvosa és szerzője.

"A tejtermékekkel együtt a hús is természetes forrása a B12 vitaminnak, amely egy olyan alapvető tápanyag, amely nemcsak a fáradtság és a kimerültség leküzdésében segít, hanem az immunrendszerünk védelmében is"

- mondta Tew.

"A B12 természetes módon nem található meg a növényi eredetű élelmiszerekben, ami nagyobb kihívást jelenthet azok számára, akiknek fokozott nyomás nehezedik a háztartásuk élelmiszerbüdzséjére."

A brit nemzeti táplálkozási és tápanyagellátási felmérés adatai szerint a 11 és 18 év közötti lányok és fiatal nők csaknem fele nem visz be elég vasat a szervezetébe, és minden tizedik lány és fiatal nő vashiányos. Az alacsony vasbevitel a 19 és 25 év közötti fiatal nők negyedét érinti, míg 20-ból egynek alacsony a vasszintje.

A vashiány tünetei a fáradtság, gyengeség, légszomj, szívritmuszavar, sápadt bőr, de ezeken felül előfordulhatnak más panaszok is.

A mostani költségnövekedéssel a legszegényebbek várhatóan olyan olcsó élelmiszereket fognak vásárolni, melyekben sok a kalória, de kevesebb a hasznos tápanyag, ami miatt megnövekedhet az táplálkozással kapcsolatos betegségek száma. A kampány során ezért igyekeznek rávilágítani arra, hogy a tej egy olcsó de egészséges, és tápanyagban gazdag élelmiszer, míg a marha-, bárány- és sertéshús kilenc olyan vitamint is tartalmaznak, melyek semmilyen növényi élelmiszerben nem találhatók meg. Ráadásul

az Egyesült Királyságban termelt állati eredetű élelmiszerek világviszonylatban is kiemelkedőnek számítanak fenntarthatósági szempontból.
Forrás: 
thedairysite.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

Rózsás ízek és illatok az ünnepi asztalon

Egy Nógrád megyei nonprofit szervezet célja, hogy Kleopátra kedvenc virága a konyhakultúra része legyen. Története a 2010-es évekre nyúlik vissza, amikor Maczó László, Bér polgármestere több mint tizenhatezer tő rózsát ültetett a község területén.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.