0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

A hús és tejfogyasztás drasztikus csökkentése egészségügyi kockázatokat rejt

A klímaváltozás mérséklésére az egyik lehetőség az állati termékek fogyasztásának visszafogása, mivel ezek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a növényi termékeké. Ráadásul a növekvő árak miatt is egyre többen fordulnak az olcsóbb növényi alternatívák felé.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szakemberei azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezzel olyan fontos ásványi anyagok bevitele csökkenhet, mint a vas vagy B12 vitamin – írja a The Dairy Site.

A szigetország Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanácsa (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB) azután tette közzé a figyelmeztetését, hogy a Public First tanulmánya szerint a fogyasztók 28 százaléka igyekszik kevesebb húst enni, hogy ezzel pénzt spóroljon.

Az AHDB által közzétett tanulmány szerint

a britek harmada egyetért azzal, hogy a növekvő költségek miatt egészségtelenebb ételeket fogyaszt.

Emiatt a tanács szeptember elején elindítja a „Kiegyensúlyozottan táplálkozunk” kampányát, mely igyekszik a fogyasztókat felvilágosítani arról, milyen fontos az egészséges táplálkozás, beleértve a vörös húsokat és tejtermékeket is, melyek a legtöbb tápanyagot tartalmazó ételek közé tartoznak.

A kampányt olyan elismert szakemberek támogatják, mint Priya Tew díjnyertes dietetikus és Nigel Scollan professzor, az élelmezésbiztonság szakértője, valamint Emily MacDonagh, az NHS orvosa és szerzője.

„A tejtermékekkel együtt a hús is természetes forrása a B12 vitaminnak, amely egy olyan alapvető tápanyag, amely nemcsak a fáradtság és a kimerültség leküzdésében segít, hanem az immunrendszerünk védelmében is”

– mondta Tew.

„A B12 természetes módon nem található meg a növényi eredetű élelmiszerekben, ami nagyobb kihívást jelenthet azok számára, akiknek fokozott nyomás nehezedik a háztartásuk élelmiszerbüdzséjére.”

A brit nemzeti táplálkozási és tápanyagellátási felmérés adatai szerint a 11 és 18 év közötti lányok és fiatal nők csaknem fele nem visz be elég vasat a szervezetébe, és minden tizedik lány és fiatal nő vashiányos. Az alacsony vasbevitel a 19 és 25 év közötti fiatal nők negyedét érinti, míg 20-ból egynek alacsony a vasszintje.

A vashiány tünetei a fáradtság, gyengeség, légszomj, szívritmuszavar, sápadt bőr, de ezeken felül előfordulhatnak más panaszok is.

A mostani költségnövekedéssel a legszegényebbek várhatóan olyan olcsó élelmiszereket fognak vásárolni, melyekben sok a kalória, de kevesebb a hasznos tápanyag, ami miatt megnövekedhet az táplálkozással kapcsolatos betegségek száma. A kampány során ezért igyekeznek rávilágítani arra, hogy a tej egy olcsó de egészséges, és tápanyagban gazdag élelmiszer, míg a marha-, bárány- és sertéshús kilenc olyan vitamint is tartalmaznak, melyek semmilyen növényi élelmiszerben nem találhatók meg. Ráadásul

az Egyesült Királyságban termelt állati eredetű élelmiszerek világviszonylatban is kiemelkedőnek számítanak fenntarthatósági szempontból.
Forrás: thedairysite.com