Back to top

Németország bornagyhatalommá válhat a klímaváltozás miatt

A Sauvignon Blanc szőlőfajta termőterülete az elmúlt tíz évben majdnem megháromszorozódott Németországban, mivel a korábban csak délebbre népszerű szőlőfajták a klímaváltozás következtében most már Németországban is megérnek - derült ki a Destatis új adataiból.

A Destatis (a szövetségi statisztikai hivatal) szerint a 2011 és 2021 közötti időszakban 177%-kal nőtt a Sauvignon Blanc szőlővel telepített terület Németországban, és a fajta mintegy 1800 hektáron, azaz a teljes termőterület 1,7%-án termesztik.

Több napsütéses óra

A Destatis közleménye szerint ez a "melegebb hőmérsékletnek és a több napsütéses órának" köszönhető, ami viszont arra készteti a bortermelőket, hogy olyan szőlőfajták felé forduljanak, amelyek inkább a dél-európai termőterületekre volt eddig jellemző.

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc

Egy másik növekvőben lévő borfajta a Chardonnay, amelynek termőterülete 2011 és 2021 között 84%-kal, közel 2600 hektárra nőtt, miközben a merlot és a Cabernet Sauvignon termelése is emelkedett.

Miközben egyes fajták jó növekedést értek el, a teljes németországi termőterület ugyanebben az időszakban csak kismértékben (+1%) nőtt, és tavalyra 103 400 hektárra emelkedett (a 2011-es 102 100 hektárról).

Németország jelenleg is a világ bortermelő országainak listáján befér a TOP10-be - évjárattól függően 9-10. helyen - de a klímaváltozás a jövőben ezt alaposan átírhatja.

A legnagyobb szőlőterülettel Rajna-vidék-Pfalz rendelkezett, mintegy 64 700 hektárral - ez azt jelenti, hogy az összes német bor közel kétharmadát (63%-át) a délnyugati tartományban termesztették.

A legkisebb bortermő területtel Észak-Rajna-Vesztfália büszkélkedhet, 20 hektárral, míg Berlin, Bréma és Hamburg környékén nem termesztettek bort.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.