Back to top

A SPAR és a magyar borászat

„Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” - a holland székhelyű élelmiszer üzletlánc vezérgondolata, s az ebből képzett mozaikszóból származik a SPAR. Innen már csak egy kis csavar, hiszen a DE SPAR fenyőt jelent, így kapott helyet a logójukban az örökzöld növény.

A hazánkban ma már 600 üzlettel rendelkező hálózat kivette a részét a magyar borok forgalmazásából. A Budapest Borfesztivál sajtótájékoztatóján Maczelka Márkot, a cég kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

A vállalat évtizedek óta elkötelezett a hazai borkultúra fejlődésében, polcain kínálva a kiváló magyar borászatok tételeit.

Az elmúlt évben a cégcsoport 12,94 millió palack bort forgalmazott, s ennek 86 százalékát a minőségi borok tették ki.

Maczelka Márk
Maczelka Márk

„Az elmúlt egy évben 14 új borászat került be az üzleteinkbe, és ezek több mint a felével közvetlen a kapcsolat, a szerződéskötés és közvetlen kommunikáció zajlik. Ez sok szempontból is fontos számunkra, elsősorban tanulni szeretnénk a magyar borászoktól” - hangsúlyozta Maczelka Márk, az így létrejött kínálat jelentőséget nyer. A SPAR kommunikációs vezetője hozzátette, olyan új tételek is létrejöhetnek - gondolva a Rosalia Fesztiválra , ahol közös munka alapján születik meg évről-évre a Rozália rozé, és ezek fel tudnak kerülni az üzletek polcaira.

A Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft.-vel már évek óta ápolnak szakmai együttműködést, és borválasztékuk felülvizsgálatát szakértőikkel közösen végzik el.

Ennél is tovább mentek. Bor Placc nevet viselő stratégiát fogalmaztak meg. Ebben célul tűzték ki, hogy segítsék az érdeklődőket a borral, borfogyasztással kapcsolatban. Ezért egy négy filmből álló sorozatot készítettek, amelynek részei végigkísérik a nézőt a boros tévhitek, valamint a borválasztás és a bor élvezetének folyamatán.

Emellett a regionális kistérségi választék kialakítására is törekszenek. Ennek a tavalyi évben neki is álltak, és a Régiók kincsei nevű program keretein belül hat regionális központot hoztak létre, a közelmúltban nyílt meg a hatodik is. Ez 1,7 milliárd forintos beruházás volt, azzal a céllal, hogy a kicsiknek piacot biztosítsanak. A regionális központok nagyságrendileg 50 km-es körzetéből várják olyan kistermelők jelentkezését, akik azonosulni tudnak értékeikkel.

„A SPAR válogatás programot remélhetőleg mindenki ismeri, ezzel jelenünk meg a Budapest Borfesztiválon, illetve üzleteinkben is jelentős szerepet kaptak az elmúlt időszakban”

- hangsúlyozta a szakember, ezek arany logóval lettek megjelölve. Ismert borászok termékeit ugyanúgy meg lehet találni, amelyek exkluzív tételek, s csak náluk kaphatók. Itt is óriási szerepet kap a regionalitás, tehát olyan kistermelő borászokkal kötöttek együttműködési megállapodást, akik különleges tételeket készítenek számukra. A Budapesti Borfesztivál ideje alatt kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. Ezek az egyedi tételek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban kaphatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.