0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Teából készült ételek

A tea főszerephez juthat a gasztronómiai alkotásokban is. Japánban nem ritkaság, hogy a leforrázott tealeveleket miután kiszedték az italból rizshez keverik, de a porrá őrölt zöld tea (matcha) gyakran fagylaltok, sütemény piskóták színezői és ízesítői is.

Azon túl, hogy a tea szinte végtelen számú lehetőséget tartogat ital formájában, jócskán akad más lehetőség is. Az emberi képzelőerő eredménye, hogy számos desszert, sütemény, sőt főételek meghatározó ízesítője lett. A zöld tea fontos hatóanyagai a katekinek másodlagos növényi anyagcseréből származó anyagok, melyek antioxidánsokként leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ígyerősítve az immunrendszert. A zöld tea ezen kívül élénkítő hatású vegyületeket is tartalmaz. Az íz szempontjából a tealevelekben található aminosavaknak van kiemelkedő szerepük. További hatóanyagok a C-, B- és B2-vitamin, kalcium, kálium, foszfát, magnézium, réz, cink, nikkel, karotin és fluorid.

Mivel a zöld teában több a cserzőanyag, a fekete teánál fanyarabb az íze, azonban szintén ennek a tulajdonságának köszönhetően gyomor- és bélnyugtató hatású.

A zöld tea erősíti az immunrendszert, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, csökkenti a magas vérnyomást, kontroll alatt tartja a koleszterinszintet, segít megelőzni a fogszuvasodást… Íme néhány teás étel receptje…

Zöld teás cukkini krémlevés: tisztítsunk meg és daraboljunk fel 5 zsenge cukkinit, egy közepés burgonyát. Egy liter sós vízben főzzük puhára a zöldségeket, turmixoljuk. Öntsünk hozzá két csésze elkészített és átszűrt zöld teát, fűszerezzük frissen őrölt borssal és néhány friss, finomra vágott bazsalikom levéllel.

Mogyorós rizs jázminteával: forraljunk fel 4 csésze vizet, 5 percig áztassunk benne 2 jázmintea filtert. Öntsünk bele 1 evőkanál olajat, sót, 2 1/3 csésze rizst és lefedve, kis lángon főzzük 10 percig. Egy evőkanál vízbe áztassunk be 1 kávéskanál sáfrányt, ontsuk a rizsre és főzzük további 5 percig. Egy evőkanál olajon pirítsunk aranybarnaara 1 csésze fenyőmagot és egy csésze finomra vágott mogyorót.

Tálaláskor szórjuk meg a rizst a magvakkal és egy evőkanálnyi finomra vágott petrezselyemmel.

Zöld teában főtt gesztenye: tegyünk egy lábasba 200 g hámozott gesztenyét, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Adjunk hozza 2 teáskanál zöld teát, forraljuk fel a vizet, majd alacsony lángon főzzük készre (tűvel át lehet szűrni). Adjunk hozza 4 evőkanál cukrot és 1 kanál szójaszószt. Pároljuk meg néhány percig, majd forrón tálaljuk.

Zöld keksz: 150 g vajat keverjünk habosra 150 g finom szemcséjű kristálycukorral és másfél evőkanál matcha porral. Adjunk hozza fokozatosan 220 g lisztet és keverjük el alaposan. Végül 3 tojássárgája következik, amelyeket egyenként adjunk a masszához és addig dolgozzunk, amíg szép egyenletes lesz. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, lefóliázva. Kinyújtjuk 1 centiméternél kicsit vastagabbra, és tetszőleges formákat szúrunk ki a tésztából, majd cukorba forgatjuk és sütőlapra tesszük a kekszeket. 160 °C-ra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük.

Narancsdzsem: mossunk meg 1 kg narancsot. Kettőnek facsarjuk ki a levét, a többit szeleteljük fel és távolítsuk el a magokat.

Forraljunk fel 200 ml vizet, majd tegyünk bele 30 g Earl grey teát, főzzük 2 percig visszafogottabban, aztán szűrjük le.

Tegyük egy lábasba a narancsokat, a narancslevet, 500 g kristálycukrot és a teát. Forraljuk fel és főzzük lassú tűzőn kb. 40 percig, amíg a narancsok áttetszővé válnak. Szedjük le a habot és kevergessük. Amint megfelelő az állaga, tegyük tiszta üvegekbe és lementésen zárjuk le.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu