Back to top

Jubileumi fesztivál Soponyán

Újra a megszokott helyszínen, a soponyai Ökocentrumban rendezték meg szeptember 3-án a 15. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált és Fejér megyei vadásznapot. A jubileumi eseményen közel 400-an ragadtak fakanalat, köztük román, lengyel és cseh pörköltfőzőkkel, akik a vadhúsfogyasztást és országuk gasztronómiai sajátosságait kívánták népszerűsíteni.

A jubileumi rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében méltatta az erdészek-vadászok erdőkért és a vadért végzett munkáját, és legigazibb természetvédőkként jellemezte az ágazatban dolgozó szakembereket.

Fotó: VADEX Mezőföldi Zrt

Az elmúlt években mérföldkövekként egyebek mellett kiemelte a vadásztársaságokat segítő Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési útmutató jelentőségét, a Tájegységi fővadászi rendszer működtetését, az erdélyi kopó és a magyar agár rendeletbe foglalt vadászatban való alkalmazhatóságát, nem utolsósorban pedig a Magyar Fogolyvédelmi Kutatási Program fontosságát, amit az őshonos, vadászható madárfajunk állománynöveléséért hoztak létre.

A magyar vadgasztronómiát kulturális, egyben művészeti tevékenységnek aposztrofálta, ehhez hozzáfűzve elismerte a VADEX Zrt. vadhús-népszerűsítő munkáját.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke példaértékűnek nevezte azt az összefogást, ami az erdészek és a vadászok között köttetett; szerinte csak ilyen erős együttműködés segítheti át a két gazdálkodási ágazatot a klímaváltozás nehézségein, vagy éppen a médiában megjelenő, vadászatot ellenző megnyilvánulásokon.

Fotó: VADEX Mezőföldi Zrt
Zászlós Tibor NAK alelnök ehhez hozzátette, a magas színvonalú szakmai munkára alapozott, a vadgazdálkodás és a mezőgazdálkodás közötti összefogás is egyre erősebbé válik, ami a vadkárügyeket könnyíti meg.

Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója elmondta,

a rendezvény célja a vadhús népszerűsítése mellett az ágazatban tevékenykedők összehozása, valamint a vadászati hagyományok megőrzése és fenntartása.

A megnyitót kitüntetés-átadás követte, majd kezdetét vette a 15. Vadgasztronómiai Fesztivál, ahol az őzből, szarvasból, vaddisznóból készült ételek kóstolása mellett gímszarvas-trófeákat, kutya- és a STIHL-bemutatót láthatott a közel 5000 érdeklődő, valamint számos, a vadászati kultúrát hirdető kézműves terméket is lehetett vásárolni.

Fotó: VADEX Mezőföldi Zrt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.