0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A humuszképzésről tanítanak

A német mezőgazdasági minisztérium szerint a mezőgazdasági talajok központi szerepet játszanak a klímavédelemben, és erre már nagyon korán fel kell hívni a leendő szakemberek figyelmét. Ennek támogatására az agrár-szakképző iskolákban Humuszmegőrzés és humuszképzés címmel indítottak új képzést.

Az éghajlatváltozás óriási hatással van a humuszos talajokra, és már most kihívások elé állítja a mezőgazdaságot.

A jelenlegi tanulmányok szerint a felmelegedés miatt egyre nehezebb megőrizni a talaj humusztartalmát, holott az elengedhetetlenül fontos a víz-, táp­anyag- és CO2-raktározáshoz.

Ápolnunk kell a talajt, mert az a mezőgazdasági termelés feltétele, hangsúlyozta Michaela Kaniber bajor agrárminiszter, és hozzátette, hogy a klímaváltozással a mezőgazdasági talajok humusztartalmának növelése egyre fontosabbá válik. A projekt keretén belül a tanulók a saját intézményük üzeméből két különböző helyen talajmintát vesznek, majd a tanárokkal együtt kiértékelik azokat, és stratégiákat állítanak fel a humusztartalom optimalizálására. A saját példákon alapuló aktív eszmecsere a fenntartható gondolkodást kívánja átültetni a mindennapi életbe és szakmai gyakorlatba. A kezdeményezést a minisztérium összesen 60 ezer euróval támogatja.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de