Back to top

A tapasztaltabb macskatartók hajlamosabbak „túlszeretni” a kedvenceiket

A magukat „macskásoknak” tartó emberek nem mindig tudják, mi a jó a kedvencünknek, és hajlamosak többször szeretgetni állataikat, mint amennyit azok igényelnék. Ez pedig befolyásolhatja kedvenceik viselkedését is.

A macskák jólétével foglalkozó tudósok a Nottingham Trent Egyetemen és a Nottinghami Egyetemen azt vizsgálták, hogy az emberek személyiségjegyei, demográfiai adatai, korábbi macskás tapasztalata hogyan befolyásolta azt, ahogy az állatokhoz viszonyulnak - írja a Phys.org.

A tanulmányt a Battersea Kutya- és Macskamenhellyel együtt végezték, a londoni macskáknak otthont adó telephelyükön. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők milyen módon közeledtek a macskákhoz, hol érintették meg őket leggyakrabban, és egyáltalán hogyan foglalkoztak velük.

Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy

a macskák szeretik, ha ők irányíthatják az együtt töltött időt, és akkor nyúlnak hozzájuk, amikor ők szeretnék.

A macskák jobban kedvelik, ha ők dönthetik el, mikor nyúljanak hozzájuk
A macskák jobban kedvelik, ha ők dönthetik el, mikor nyúljanak hozzájuk
Általánosságban azt figyelték meg, hogy minél kevesebbszer "tapizták" az állatokat, és minél inkább figyelték a testbeszédüket, valamint simogatáskor főleg a fülük tövénél, pofájukon és álluk alatt érintették meg őket, annál jobban érezték magukat a macskák, és ily módon az agresszív viselkedés is kiküszöbölhető.

A mostani tanulmányban résztvevő 120 önkéntest arra kérték, hogy töltsenek el öt percet három, számukra ismeretlen macskával egy szobában. Az egyetlen kikötésük az volt, hogy ne kergessék a macskákat, hanem várják meg, amíg azok odamennek, ezt leszámítva pedig kedvükre foglalkozhattak velük.

Meglepő módon a kutatók azt találták, hogy

a magukat tapasztalt macskásoknak valló résztvevők voltak azok, akik legtöbbször érintették meg az állatokat azokon a testtájaikon (például a faroktőnél és a hasnál), melyet általában nem kedvelnek a cicák.

Ráadásul a több macskával együtt élő résztvevők kevesebb választási lehetőséget biztosítottak az állatoknak arra, hogy ők döntsék el, mikor szeretnének kapcsolatot teremteni. Sőt, többször simogatták a cicák érzékenyebb testtájait, mint a farkukat, lábukat, vagy a hátukat.

Az idősebbek és a neurotikus személyiségjeggyel bírók többször próbálták felvenni és korlátozni a macskák szabad mozgását a kísérletben
Az idősebbek és a neurotikus személyiségjeggyel bírók többször próbálták felvenni és korlátozni a macskák szabad mozgását a kísérletben

A résztvevők emellett kitöltöttek egy személyiségtesztet is, ami alapján öt különböző csoportba sorolták őket: elfogadó, lelkiismeretes, extrovertált, nyitott (kíváncsi), neurotikus (szorongó).

Ez alapján az idősebbek és a neurotikus személyiségjeggyel bírók többször próbálták felvenni és korlátozni a macskák szabad mozgását, míg az extrovertáltak igyekeztek többször kapcsolatot teremteni velük és olyan testtájakat is megérinteni rajtuk, melyeket a cicák kevésbé kedvelnek.

Ezzel ellentétben az elfogadó személyiségűek kevésbé érintették ezeket az érzékeny testtájakat. Azt is megállapították, hogy

akik korábban dolgoztak macskákkal vagy állatokkal sokkal inkább viselkedtek megfelelően, és hagyták, hogy a cicáknál legyen a döntés a kapcsolatfelvételben, valamint sokkal figyelmesebbek voltak a testbeszédet illetően.

A kutatók kiemelik, hogy az emberek korábbi tapasztalatai, személyiségük és a saját képességeikről alkotott elképzeléseik potenciálisan jelentős hatással lehetnek a macskák és más háziállatok viselkedésére és jólétére.

A tapasztalattal nem rendelkező örökbefogadókból is nagyszerű gazdi válhat, ha megfelelő iránymutatást kapnak
A tapasztalattal nem rendelkező örökbefogadókból is nagyszerű gazdi válhat, ha megfelelő iránymutatást kapnak
Dr. Lauren Finka vezető kutató elmondta: "Eredményeink azt sugallják, hogy bizonyos tulajdonságok, amelyekről azt feltételeztük, hogy valaki jobban bánik tőlük a macskákkal - a saját bevallásuk szerinti tudás, a macskatartási tapasztalatok és az idősebb kor - nem mindig megbízható mutatói annak, hogy valaki alkalmas-e bizonyos macskák örökbefogadására, különösen a speciális kezelési vagy viselkedési igényűek esetében. A jó hír azonban az, hogy

ezeket az információkat felhasználva olyan célzott oktatási anyagokat készíthetünk, amiből mindenki megtanulhatja, hogyan lehet a legjobban együttműködni a macskákkal, hogy a lehető legnagyobb mértékben élvezhessék a velünk való interakciókat.

A Battersea például nemrégiben kifejlesztett egy animációt, amely bemutatja, hogyan viselkedhetünk optimálisan a macskák közelében. Természetesen minden macska egyéniség, és sok macskának sajátos preferenciái vannak arra vonatkozóan, hogyan kell velük foglalkozni. Van azonban néhány jó általános alapelv is, amelyet követni kell annak érdekében, hogy minden macska a lehető legkényelmesebben érezze magát, és hogy a sajátos igényeiket kielégítsük.”

"Fontos, hogy a menhelyeken belül is kerüljük a macskatartási tapasztalattal nem rendelkező potenciális örökbefogadók hátrányos megkülönböztetését, mert megfelelő támogatással fantasztikus macskatartók lehetnek belőlük."

A tanulmány, amelyben az SRUC és az Edinburgh-i Egyetem is részt vett, a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.