Back to top

35. Bábolnai Gazdanapok – Lovak és lóerők fesztiválja

2022. szeptember 8–10. között 35. alkalommal, a megszokott színvonallal várja kiállítóit a Bábolnai Gazdanapok. Az agrárium kiemelkedő, hagyományt teremtő/őrző, egyben értéket képviselő rendezvénye a mezőgazdaságot járja körül, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. és a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán büszke a gazdanapok elismertségére, melynek ékes bizonyítéka a kiállítók és a látogatók évről évre való visszatérése.

Találkozzunk 2022. szeptember 8-10. között Bábolnán! | MMG

A napjainkban hódító digitalizáció robbanásszerű változást hozott a mezőgazdaságba, aminek következtében a fejlesztések középpontjában a precíziós, okos megoldások kerültek. Emiatt a precíziós gazdálkodás gépesítési háttere az utóbbi idők egyik legfontosabb kérdése a gazdálkodók körében. A gazdák tájékoztatását szem előtt tartva, ennek érdekében a kiállításon – az Agrárminisztériummal együttműködésben – számos, több témakört érintő konferencia és kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket. A szervezők kiemelten kezelik a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos kérdéseket, ezért „Milyen változások várhatók a támogatásokban? Közös Agrárpolitika 2023 után konferencia” címmel rendeznek előadást.

A rendezvény célja, hogy az előadások segítsék a gazdálkodókat eligazodni a 2022 őszével induló feladatokban.

Fotó: Kiss Gergő
A Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők. Itt több meghatározó gépforgalmazó és gépgyártó mutatja be újdonságait, újításait, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatják, mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatókat szakemberek navigálják, mely során igyekeznek rámutatni a gépek érzékenységére és használatuk szükségességére. A precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatásakor az erőforrás-felhasználás csökkentésére is hasznos tanácsokat tudnak adni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei. A Magyar Mezőgazdaság Kft. és az Agrárközösség által létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment-megközelítésről.

A kiállítás bemutatja a klímaváltozás miatt egyre inkább terjedő új szántóföldi növényfajtákat is.

A fajtabemutatók mellett a Termékenységi Tanösvényen szakmai workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken lehet részt venni, továbbá az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatják az érdeklődők.

Fotó: Csatlós Norbert

Idén is lesz Szakiskolai Nap, amire eddig 17 középiskola több mint 800 diákja jelentkezett, akiknek szervezett program keretén belül lehetőségük lesz arra, hogy közelebbről megismerjék az agrárszakmákat. A Szakiskolai Nap nem titkolt célja, hogy a középszintű agrárszakképzésben résztvevő fiatalokat megnyerjük az agrárium számára.

Ezeken túlmenően számos színes családi program is várja a nagyközönséget, kikapcsolódásra vágyó családokat. A STIHL, a nagysikerű 2018-as döntő után, az idei évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezi meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát. Emellett a teljesség igénye nélkül lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Vérteserdő jóvoltából pedig ismét játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről.

A Bábolnai Gazdanapok minden napján érdekes, hagyományőrző lovas showműsort is láthatnak a kilátogatók a lovaspálya területén.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok történelmi lótenyésztésének megismerése érdekében, a látogatóknak lehetőségük lesz szervezett csoportokban, idegenvezetéssel megtekintheti a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és a híres Shagya-arab lóállományát is.

Fotó: Kiss Gergő

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.