Back to top

35. Bábolnai Gazdanapok – Lovak és lóerők fesztiválja

2022. szeptember 8–10. között 35. alkalommal, a megszokott színvonallal várja kiállítóit a Bábolnai Gazdanapok. Az agrárium kiemelkedő, hagyományt teremtő/őrző, egyben értéket képviselő rendezvénye a mezőgazdaságot járja körül, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. és a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán büszke a gazdanapok elismertségére, melynek ékes bizonyítéka a kiállítók és a látogatók évről évre való visszatérése.

Találkozzunk 2022. szeptember 8-10. között Bábolnán! | MMG

A napjainkban hódító digitalizáció robbanásszerű változást hozott a mezőgazdaságba, aminek következtében a fejlesztések középpontjában a precíziós, okos megoldások kerültek. Emiatt a precíziós gazdálkodás gépesítési háttere az utóbbi idők egyik legfontosabb kérdése a gazdálkodók körében. A gazdák tájékoztatását szem előtt tartva, ennek érdekében a kiállításon – az Agrárminisztériummal együttműködésben – számos, több témakört érintő konferencia és kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket. A szervezők kiemelten kezelik a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos kérdéseket, ezért „Milyen változások várhatók a támogatásokban? Közös Agrárpolitika 2023 után konferencia” címmel rendeznek előadást.

A rendezvény célja, hogy az előadások segítsék a gazdálkodókat eligazodni a 2022 őszével induló feladatokban.

Fotó: Kiss Gergő
A Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők. Itt több meghatározó gépforgalmazó és gépgyártó mutatja be újdonságait, újításait, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatják, mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatókat szakemberek navigálják, mely során igyekeznek rámutatni a gépek érzékenységére és használatuk szükségességére. A precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatásakor az erőforrás-felhasználás csökkentésére is hasznos tanácsokat tudnak adni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei. A Magyar Mezőgazdaság Kft. és az Agrárközösség által létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment-megközelítésről.

A kiállítás bemutatja a klímaváltozás miatt egyre inkább terjedő új szántóföldi növényfajtákat is.

A fajtabemutatók mellett a Termékenységi Tanösvényen szakmai workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken lehet részt venni, továbbá az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatják az érdeklődők.

Fotó: Csatlós Norbert

Idén is lesz Szakiskolai Nap, amire eddig 17 középiskola több mint 800 diákja jelentkezett, akiknek szervezett program keretén belül lehetőségük lesz arra, hogy közelebbről megismerjék az agrárszakmákat. A Szakiskolai Nap nem titkolt célja, hogy a középszintű agrárszakképzésben résztvevő fiatalokat megnyerjük az agrárium számára.

Ezeken túlmenően számos színes családi program is várja a nagyközönséget, kikapcsolódásra vágyó családokat. A STIHL, a nagysikerű 2018-as döntő után, az idei évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezi meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát. Emellett a teljesség igénye nélkül lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Vérteserdő jóvoltából pedig ismét játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről.

A Bábolnai Gazdanapok minden napján érdekes, hagyományőrző lovas showműsort is láthatnak a kilátogatók a lovaspálya területén.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok történelmi lótenyésztésének megismerése érdekében, a látogatóknak lehetőségük lesz szervezett csoportokban, idegenvezetéssel megtekintheti a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és a híres Shagya-arab lóállományát is.

Fotó: Kiss Gergő

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.