0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

35. Bábolnai Gazdanapok – Lovak és lóerők fesztiválja

2022. szeptember 8–10. között 35. alkalommal, a megszokott színvonallal várja kiállítóit a Bábolnai Gazdanapok. Az agrárium kiemelkedő, hagyományt teremtő/őrző, egyben értéket képviselő rendezvénye a mezőgazdaságot járja körül, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. és a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok méltán büszke a gazdanapok elismertségére, melynek ékes bizonyítéka a kiállítók és a látogatók évről évre való visszatérése.

youtube://v/i4esEAVCOEU

A napjainkban hódító digitalizáció robbanásszerű változást hozott a mezőgazdaságba, aminek következtében a fejlesztések középpontjában a precíziós, okos megoldások kerültek. Emiatt a precíziós gazdálkodás gépesítési háttere az utóbbi idők egyik legfontosabb kérdése a gazdálkodók körében. A gazdák tájékoztatását szem előtt tartva, ennek érdekében a kiállításon – az Agrárminisztériummal együttműködésben – számos, több témakört érintő konferencia és kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket. A szervezők kiemelten kezelik a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos kérdéseket, ezért „Milyen változások várhatók a támogatásokban? Közös Agrárpolitika 2023 után konferencia” címmel rendeznek előadást.

A rendezvény célja, hogy az előadások segítsék a gazdálkodókat eligazodni a 2022 őszével induló feladatokban.

A Bábolnai Gazdanapok sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők. Itt több meghatározó gépforgalmazó és gépgyártó mutatja be újdonságait, újításait, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatják, mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatókat szakemberek navigálják, mely során igyekeznek rámutatni a gépek érzékenységére és használatuk szükségességére. A precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatásakor az erőforrás-felhasználás csökkentésére is hasznos tanácsokat tudnak adni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei. A Magyar Mezőgazdaság Kft. és az Agrárközösség által létesített szaktanácsadási ponton pedig gondolatot cserélhetnek a gazdák a komplett farmmenedzsment-megközelítésről.

A kiállítás bemutatja a klímaváltozás miatt egyre inkább terjedő új szántóföldi növényfajtákat is.

A fajtabemutatók mellett a Termékenységi Tanösvényen szakmai workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken lehet részt venni, továbbá az elmúlt évben is nagy sikert aratott a talajszelvény, ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatják az érdeklődők.

Idén is lesz Szakiskolai Nap, amire eddig 17 középiskola több mint 800 diákja jelentkezett, akiknek szervezett program keretén belül lehetőségük lesz arra, hogy közelebbről megismerjék az agrárszakmákat. A Szakiskolai Nap nem titkolt célja, hogy a középszintű agrárszakképzésben résztvevő fiatalokat megnyerjük az agrárium számára.

Ezeken túlmenően számos színes családi program is várja a nagyközönséget, kikapcsolódásra vágyó családokat. A STIHL, a nagysikerű 2018-as döntő után, az idei évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezi meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát. Emellett a teljesség igénye nélkül lovasbemutató, sétakocsikázás és népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban. A Vérteserdő jóvoltából pedig ismét játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről.

A Bábolnai Gazdanapok minden napján érdekes, hagyományőrző lovas showműsort is láthatnak a kilátogatók a lovaspálya területén.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok történelmi lótenyésztésének megismerése érdekében, a látogatóknak lehetőségük lesz szervezett csoportokban, idegenvezetéssel megtekintheti a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és a híres Shagya-arab lóállományát is.

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu