Back to top

Bajnokavatás Bábolnán

Előbb Kiskunhalas, majd Bábolna adott otthont az idei Championátus egy-egy fordulójának. Rekord melegben, magas számú részvétel mellett zajlott mindkét versenyhétvége. Minden kategóriában – póni, gyermek, serdülő B, serdülő A, amatőr, utánpótlás és felnőtt – pontszámításos rendszerben, két forduló összesített pontszámai alapján hirdettek bajnokot.

Póni kategóriában Marosffy Zsófia, gyerekben Pichovszky Dalma, serdülő B-ben Vígh Letícia, amatőrben Bandi Barbara, serdülő A-ban Gorzó Eszter, utánpótlásban Ábrahám Zsófia, felnőtt kategóriában pedig Burucs Borbála nyerte meg az idei évi Championátust.

Két forduló összesített pontszámai alapján hirdettek bajnokot Bábolnán
Két forduló összesített pontszámai alapján hirdettek bajnokot Bábolnán
Fotó: Hajdu Krisztina

Toronymagasan nyerted a serdülő A kategóriát. Hogyan értékeled ezt a győzelmed? – kérdeztem Gorzó Esztert.

Hosszú és izgalmas versenysorozaton vagyunk túl Arwennel. A kiskunhalasi füves pálya igazi kihívás volt, nagyon örültem, hogy ott a döntőben az első helyen végeztünk.

A bábolnai verseny első két napja szintén nagyon jól sikerült, mindkét versenyen kiváló lovasokkal versenyeztem együtt.

Nagyon sok köszönettel tartozom Lévai Csilla tenyésztőnek – akinek csodálatos és eredményes lovai vannak –, hogy Arwent én lovaglom. Köszönettel tartozom a Cseszterlint Lovasklub vezetőségének a technikai háttér biztosításáért, továbbá Kalán Eszternek a segítő és támogató munkájáért és Búza Krisztián edzőmnek a sok-sok óra felkészítésért.

Miért a Championátust választottad a két bajnokság közül?

Kicsivel több mint egy éve lovagolom Arwent, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy ebben az évben a Championátus, és ha minden jól alakul, jövőre az országos bajnokságon való részvétel a cél. A Championátusnak is komoly rangja van, és boldog vagyok, hogy megnyertem.

Serdülő A kategóriában Gorzó Eszter nyerte az idei Championátust
Serdülő A kategóriában Gorzó Eszter nyerte az idei Championátust
Fotó: Hajdu Krisztina

Mik a terveid a jövőre nézve?

Ebben az évben újabb nemzetközi versenyeken fogunk részt venni. A jövőbeni célom a fedett pályás országos bajnokságon az ifjúsági kategóriában való elindulás.

Edzőm a fokozatosság híve, így lépésről lépésre közösen fejlődünk Arwennel.

Hol és kivel készülsz? Megszokott társadon kívül van-e másik ló, amit lovagolsz?

Dunavarsányban a Cseszterlint Lovardában lovagolok, ahol Búza Krisztián oktat és készít fel a versenyeimre. Jelenleg csak Arwennel foglalkozom a hét minden napján, akár naponta többször is együtt vagyok vele.

Amikor nem versenyen és a lovardában vagy, mivel töltöd az időd? Mit tanulsz?

Intenzíven foglalkozom a nyelvtanulással, szeretnék sok idegen nyelvet elsajátítani. Az Ady Endre Gimnázium tanulója vagyok, a természettudományi tantárgyak érdekelnek és ezen a területen szeretnék továbbtanulni. Sza­badidőmben barátaimmal szeretek lenni.

A felnőtt Championátus idei bajnoka, Burucs Borbála
A felnőtt Championátus idei bajnoka, Burucs Borbála
Fotó: Hajdu Krisztina

A gyermek kategória győztesével, a tehetséges fiatal Pichovszky Dalmával is beszélgettünk a verseny után. Az elmúlt években sorra nyerted a korosztályos versenyeket. Hogyan értékeled a kétfordulós versenyben a teljesítményed?

Egyik helyszínen sem versenyeztem még, nagyon örültem, hogy a lovaim füvön is remekül teljesítettek! Külön öröm számomra, hogy az első forduló döntőjében a szürke lovammal, Fritsivel indultam.

Úgy érzem, várakozáson felül jól teljesítettünk, pedig vele még kevesebb a rutinom.

A másik lovamra, Cascóra is nagyon büszke vagyok, végig csúcsformát hozott.

Milyenek voltak a versenykörülmények, a pályák, amiket teljesíteni kellett?

A gyerekek Championátusát Pichovszky Dalma nyerte
A gyerekek Championátusát Pichovszky Dalma nyerte
Fotó: Hajdu Krisztina
Mindkét helyszínen nagyon meleg volt, de kitűnően tudtuk hűteni a lovainkat, ez nagyon sokat számított. A pályák vonalvezetését a versenynek megfelelő nehézségűnek éreztem, viszont mind Kiskunhalason, mind Bábolnán voltak nagyon szép, de igen-igen cifra kitörők és ugrások, büszke is vagyok a lovaimra, hogy a szemük se rebbent ezek miatt.

Az országos bajnokság és a Championátus közül kellett idén választani, miért az utóbbira esett a választásod?

Abban, hogy melyik versenyen indulok el, teljes mértékig az edzőm, Janik Attila iránymutatására támaszkodom. Ő úgy látta, hogy idén a Championátuson tudok nagyobb eséllyel sikeresen helytállni. Örültem, hogy a korosztály-társaimmal versenyezhettem együtt.

Mesélj picit magadról, mióta lovagolsz, hol és hány lovad van?

Hatéves korom óta lovagolok. Szabó Miklósnál kezdtem pónilovaglással, és idén júliusban két éve, hogy Janik Attila lett az edzőm.

Heti öt edzésem van Attilával, két ugróedzés, a többi napon síkmunka, idomítás. Két lovam van, velük gyakorlok. Mindennap kimegyek hozzájuk Gödöllőre, a pihenőnapjukon is.

Az utánpótlás lovasok győztese, Ábrahám Zsófia
Az utánpótlás lovasok győztese, Ábrahám Zsófia
Fotó: Hajdu Krisztina
Ki a példaképed és miért?

A példaképem minden szempontból Sophie Hinners német díjugrató válogatott versenyző. Nagyon tisztelem őt, rendkívüli érzéke van a lovagláshoz. Fiatal kora ellenére minden lóval csodás eredményeket ér el a legmagasabb szinten is. Maximális szorgalommal és alázattal fordul a munkájához, miközben mindig nagyon szerény.

A családod és az osztálytársaid hogyan viszonyulnak hozzá, hogy ezt a gyönyörű sportot űzöd?

Nagyon hálás vagyok, hogy a családom mindenben támogat, pedig a szüleimnek nincsen lovas múltja. A napi munkában és a versenyeken is édesanyám segít. Szerencsére a tanáraim nagyon megér­tőek, annak ellenére, hogy sokat hiányzom az órákról.

Sajnos az osztálytársaim nem igazán tudják átérezni ennek a sportnak a dinamikáját, de ezen nem csodálkozom.

Mik a további terveid erre az évre?

Az edzőm szeretné, ha idén ősztől nemzetközi versenyeken is tapasztalatot szereznék, már nagyon várom a külföldi versenyeket. A Talent Programban való részvétel tavaly is nagy lehetőség és szuper élmény volt számomra, örülök, hogy a záróvizsgámnak köszönhetően idén is részt vehetek benne.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.