Back to top

Felbecsülhetetlen értékkel bír a természettudományi muzeológusok munkája

A természettudományi múzeumoknak kitüntetett szerepük van napjaink biológiai és ökológiai problémáinak megoldásában, a környezet- és természetvédelem céljainak társadalmasításában, illetve a környezettudatosság növelésében – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Természettudományos Muzeológusok XXXIX. Találkozóján.

20220906_pel_8100.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
Farkas Sándor hozzátette, a múzeumokban precízen felépített kiállításokon nyílik lehetőség arra, hogy a társadalom számára is érzékelhetővé tegyék a téma jelentőségét és mélyítsék az érdeklődők tudását, különösképp a fiatalokét. Történelmi időket élünk, amikor minden ismeretre és tapasztalatra szükség van, és ez bőven ró feladatot a természettudományi múzeumokban dolgozó szakemberekre – folytatta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor kitért az összefogás fontosságára a területen megoldásra váró feladatok orvoslásában, illetve kiemelt jelentőségűnek jelölte meg azt, hogy

a magyar természettudományos muzeológusok a Föld aktuális környezeti problémáinak megértését, a környezettudatosság elmélyítését, a földi ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzését választották 39. országos találkozójuk témájává.

20220906_pel_8218.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az eseményen az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára méltatta az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködését. Utóbbi munkatársainak szakértelmével nagymértékben hozzájárul az állami természetvédelem céljainak eléréshez, a szakmailag megalapozott döntések meghozatalához, a jogszabályok előkészítéséhez, illetve a programok működtetéséhez – emelte ki Rácz András.

Az államtitkár kitért több, az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével ellátott feladatra, mint

a veszélyeztetett fajok megőrzésére és védelmére kialakított koordinációs csoportok munkájában való részvétel, a madár- és denevérgyűrűző vizsgák lebonyolítása, illetve a Magyar Denevérgyűrűzési Központ működtetése.

Rácz András további közös tevékenységként beszélt a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerről, a Vadonleső Program támogatásáról, illetve a kutatói és koordinációs tevékenységről a Szigetközi ökológiai monitorozási programban.

20220906_pel_8185.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.