Back to top

Futam a minőségi magyar élelmiszerekért

Szeptember 7–8-án útjára indul a XVI. Coop Rally, mely ezúttal Kelet-Magyarország térségeinek magyar élelmiszert előállító üzemeibe és a magyar termékeket árusító CO-OP Hungary Zrt. boltjaiba vezeti azt a több mint 100 cég 250 résztvevőjét, akik 8 állomáson áthaladva próbálnak elsőként a célba érni.

Azonban az igazi cél ezúttal is a magyar élelmiszerek és az azokat előállító magyar vállalatok népszerűsítése, amelyek napjaink válsághelyzetében még hangsúlyosabb szerepet kapnak a hazai élelmiszer-előállításban és biztosításában. A Coop Rally fővédnöke ezúttal is Nagy István agrárminiszter.

A rendezvény kapcsán szeptember 6-án az Agrárminisztériumban megrendezett sajtóeseményen erre kitért Pekó László, a CO-OP elnöke is, miszerint a háborús helyzet miatt a hazai élelmiszerek előállításának kulcsszerepe lehet a későbbiekben, megvásárlásukkal pedig az élelmezés-biztonságot támogatják a magyar fogyasztók. Ezt kívánja a CO-OP Hungary Zrt. is erősíteni, különös tekintettel a vidéki kistelepüléseken élők körében, ahol országosan 2300 üzletben csaknem 20 000 embernek adnak munkalehetőséget.

Az üzletláncnak megközelítőleg 3000 magyar beszállítóval van kontraktusa, akiktől mintegy 95 000 magyar terméket forgalmaznak.

Ehhez a munkához ad új lendületet, hogy a Magyar Falu Program kistelepülési boltokat segítő pályázatában 461 településen, a fejlesztésekhez összesen 9,1 milliárd forintos támogatással járult hozzá az állam. A fejlesztésekkel a CO-OP 88 üzletében biztosítanak majd kispostai szolgáltatást.

Fotó: BPC

Az elnök a CO-OP társadalmi felelősségvállalására is kitért. Ezek közül az egyik Coop Rally – a minőségi magyar termékekért. Ezen túlmenően az üzletlánc 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot, 2021-től stratégiai partnerként, amelynek keretében segíti a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését, népszerűsíti az olimpiai eszmét. A Coop Segéd Alapítványával 2010 óta több mint 150 millió forint értékű, csaknem 400 tonna élelmiszer-adománnyal segítette az önhibájukon kívül bajba jutott embereket.

Negyedik pillérként pedig a 12 éve működő Bartolák Mihály Alapítvány segíti a cégcsoport körében dolgozó szülők, nagyszülők tehetséges gyermekeit, unokáit tanulmányaikban.

Az idei Coop Rally a hatvani Lipóti Pékségből indul, majd a versenyzők Recsk felé veszik az irányt, ahol az új, exkluzív Coop Szuper Plusz üzletet tekinthetik meg a résztvevők, a következő állomás pedig a dédestaplcsányi Unió Coop MAXI ABC lesz, végül, de nem utolsósorban az egerszalóki Juhász Testvérek Pincészeténél zárják a versenyzők az első napot.

Másnap Hajdúszoboszló felé veszik az irányt, ahol a Nagyhegyes Hús Kft. mindennapjaiba lehet bepillantani, majd a kisvárdai Master Good Kft. üzemébe látogatnak a résztvevők, ezután az Ave Ásványvíz Kft, végül pedig az Alföldi Tej Kft. debreceni üzemébe érkeznek a pilóták.

A záró ceremónia és az eredményhirdetés a hajdúszoboszlói Hotel Délibábban lesz megtartva, ahonnét friss beszámolóval jelentkezünk az eredményekről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.