Back to top

A járvány igazi oka az ember maga

PRRS, ASP, HPAI – ezek a mozaikszavak olyan járványos betegségeket jelölnek, amelyek miatt milliószámra kellett hazánkban haszonállatokat leölni. A vakcinázás számos esetben nem járható út. A fogyasztók egészséges élelmiszerhez, és a termelők gazdasági haszonhoz akkor juthatnak, ha a járványvédelmet erősítjük.

Erre is felhívta a figyelmet Bognár Lajos országos főállatorvos, akivel Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett.

A járvány igazi oka az ember maga| Dr. Bognár Lajossal, országos főállatorvossal beszélgettünk | MMG

 

2010-ben indult az a felmérés, aminek nyomán 2014-ben elkezdődött és 2022 februárjára egy-egy Csongrád-Csanád- illetve Hajdú-Bihar megyei telep kiürítésével be is fejeződött hazánkban a sertésállomány PRRS-mentesítése, vagyis hazánkban nincs olyan állat, amely e betegséggel fertőzött lenne. „Azt gondolom, hogy ez elsősorban gazdasági, másodsorban állategészségügyi eredmény, hiszen a betegség nagyon komoly gazdasági kárt tud okozni. Egyes becslések szerint 2 milliárd eurós éves veszteséget okoz a sertéstartóknak a világon.

Ráadásul a hazai állományok védelmével a hazai piacot is tudjuk védeni, hiszen ma már csak mentes státuszú állatokat szabad behozni Magyarországra”

– emelte ki a főállatorvos. A PRRS ugyan emberre nem veszélyes vírus, ám a sertéseknél szaporodási zavarokat, vetélést, alacsonyabb alomszámot, rossz növekedési erélyt okoz, a hízóállományokban pedig a légzőszervi megbetegedésekkel és a másodlagos bakteriális fertőzésekkel, így a megnövekedett állategészségügyi kiadásokkal is számolni kell – az okozott gazdasági kárt ezek után bárki megbecsülheti.

Fotó: mmg archív

„Nagyon szórt volt az állomány,

volt olyan megye, ahol az állományok 57 százaléka volt fertőzött, más megyékben pedig egyáltalán nem fordult elő a betegség"

– magyarázta Bognár Lajos. - „Az állattartó telepek közel harmada volt fertőzött, és ehhez képest jutottunk el oda, hogy összesen 7 milliárd forintos állami befektetéssel mára elmondhatjuk, hogy PRRS-mentes az ország.” A mentesítés évei alatt folyamatos vérvételekkel vizsgálták az állományokat, és a termelőkkel egyeztetve teljes állománycserét hajtottak végre, vagy vakcinázási program indult.

Fotó: Bokor Ádám

A PRRS-t tehát hazánkba már csak behurcolni lehet. Ennek ellenszere pedig a szigorú járványvédelem, ahogy az afrikai sertéspestis, illetve a baromfiállományunkat tizedelő magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) ellenszere is. Mindkét utóbbi betegség elsősorban az ember közvetítésével terjed –

ma már szó sincs arról, hogy csak a vaddisznókkal vagy a költöző vadmadarakkal érintkező háziállatok fertőződnek meg.

A legfrissebb kutatási eredmények alapján Európában endémiássá vált, illetve válhat a madárinfluenza.

Persze a kontaktust is meg kell akadályozni, azonban aki meg tudta oldani a PRRS-mentességet, az meg fogja tudni védeni az állatait az ASP-vel szemben is. Az állategészségügyi szabályok évszázadok óta ugyanazok: zártan kell tartani az állományt, nem szabad ismeretlen státuszú állatot behozni, nem szabad idegeneket beengedni a telepre – még a háztájiba sem! „Ezeket a kórokozókat a cipővel, ruhával, eszközökkel is be lehet hozni. Tehát nagyon fontos az állandó takarítás, fertőtlenítés, az eszközök, a ruházat megfelelő karbantartása, tisztítása, cseréje” – hangsúlyozta a főállatorvos. Ugyanilyen kritikus a takarmány is – az ASP vírusa például egy vaddisznójárta gabonában hónapokig túl tud élni, vagyis nem szabad friss takarmányt adni a sertéseknek.

Fotó: mmg archív

A madárinfluenza terjedésével kapcsolatosan Bognár Lajos elmondta, hogy természetesen a vírus bekerülhet teljesen zárt állományba, kőépületbe is, de azt látták, hogy a kitörések 40 százaléka valamilyen vizes élőhely egy kilométeres körzetében volt. Ha egy állomány megfertőződött, akkor a környező fóliasátras tartású állományok is szinte biztosan mind megbetegedtek – ezért is kellett több mint ötmillió madarat leölni. De azt is tudni kell, hogy,

amikor egy integrációban valamelyik telepen megjelent a vírus, azt szinte biztosan tovább vitték az integráció más telepére: takarmányszállítással, gépkocsival.

Ugyanígy terjedt a vírus a több fázisú nevelés során a naposlibáktól a tömésre szánt állományig szinte biztos, hogy a vírus végigment a láncon, tehát jól láthatóan a járvány igazi oka az ember maga.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég az MTI-vel.