0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

A növénytermesztés is kihívások előtt áll

Hajdúböszörményben az Kelet-magyarországi Agrárfórumon, kerekasztal beszélgetés keretei között szó volt a műtrágya, a növényvédő szer, a vetőmag és a gépesítés aktuális helyzetéről. Az elmúlt években a növénytermesztés eredményei növelték igazán a kibocsájtási és jövedelmezőségi adatokat a gazdálkodók számára. Ezen a területen is komoly kihívásokat jelentenek a változó környezeti tényezők.

Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezető igazgatója a növénytermesztési gépek beszerzése kapcsán elmondta, hogy a már meglévő megrendelések teljesítése is komoly csúszásban van.

A gépek gyártása és szállítása minimum 6 hónapot vesz igénybe a jelenlegi gyártói alkatrészellátási nehézségek okán.

A jelenlegi infláció nehezíti a gép értékesítést, már nem csak, hogy az ár euróban kerül meghatározásra sok esetben a megrendelések lehetőségét értékesítik és az ára később kerül meghatározásra. Az öntözéshez kapcsolódóan véleménye szerint a politikai akarat kevés, ha a szakhatóságok szintjén akadoznak a folyamatok.

Csutak Csaba, Chemical-Seed Kft. ügyvezető igazgatója a növénytermesztés helyzetének összefoglalóját azzal kezdte, hogy az autópályáról lehajtva mindenki maga is láthatja, különösen a dél-alföldön, hogy a nagy szomorú képet. 53 éve figyelemmel kíséri az időjárást a mezőgazdaság szempontjából, de ennyire rossz még sosem volt. A legrosszabb időkben is azért közepes termést lehetett betakarítani – de idén nem. A jövőre nézve nagyon nehéz bármit is jósolni, azt sem lehet tudni, két hónap múlva mi lesz. Véleménye szerint

nagyon komolyan kellene venni, amit a mezőgazdászok évek óta hangoztatnak: a vízkérdést, a vízvisszatartást.

Rengeteg víz átfolyik hazánkon, amit meg kellene tartani, és abból kellene megoldani az öltözést. Utána minden mást meg lehet oldani: lesz gép, vetőmag, műtrágya. Utóbbi esetén felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi állapot igen aggasztó, mert az árak emelkedése mellett a raktárak szinte üresek – nemcsak itthon, hanem Európa-szerte.

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a vállalat 30 évvel ezelőtt indította első öntözési programját, mert tisztában voltak vele, hogy víz nélkül nem lehet termelni. Utána sokáig mégsem foglalkoztak vele, mert volt csapadék. A helyzet pár évvel ezelőtt kezdett újra élessé válni, amint megjelentek a gondok.

A KITE öntözési üzletága évekig nem termelt profitot, a vezetés ennek ellenére fontosnak tartotta, hogy amikor végre a politika vagy a mezőgazdászok számára fontossá válik, akkor ne a nulláról kelljen elkezdeniük az építését.

Kiemelte, hogy évek óta van öntözéshez kapcsolódó pályázat, de még mindig nem merítették ki a keretét. Ennek ellenére az éves kapacitásuk teljesen le van kötve, tehát a fejlesztés folyamatos.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy nagyobb a probléma, mint amit öntözéssel meg lehet oldani. Igen tanulságos év az idei, mert a korábbi kényelmes helyzetben a vélemények arról szóltak, hogy van víz, csak öntözni kellene. A helyzet idén rosszabb volt. Az elmúlt fél évben 4 hónapban is kevesebb víz folyt ki az országból, mint amennyi érkezett. Ezért az öntözés mellett arról is beszélni kell végre, hogy megtartsuk, itthon tartsuk a vizet.

Reményei szerint a következő 10 év nem lesz ennyire csapadékszegény, de mindenképpen fel kell készülni rá, hogy a következő években ez állandósul ez a probléma.

Dobai Tibor, a Syngenta Kft. kereskedelmi igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen a szemléletformálás és gondolatátalakítás fontosságáról beszél. Meglátása szerint, ha bármilyen komoly beruházás során fontos feladatnak tekintik a csapadékvíz elvezetését, az rossz irány. Tározók létrehozása kellene, hogy legyen az új irány. Véleménye szerint a talajvizet, a csapadékvizet ne vezessük el, hanem tartsuk meg a talajban, sőt ahol lehet, ott a mélyebb fekvésű területeken.

Lehet, hogy lesznek olyan mezőgazdasági területek, amelyeken nem szabad mezőgazdasági termelést folytatni a jövőben, hanem inkább csapadéktárolásra kell használni őket.

Ugyanígy fontosnak látja a mezővédő erdősávokat a levegő páratartalmának növelésében és a helyi csapadékképződésben játszott szerepük miatt. Az agrotechnológiának a víz megtartására kell fókuszálnia.

A növénynemesítésben mindig is cél volt a stressztűrő képesség növelése. A különböző faktorok, mint a például a termés mennyisége, a betegség-ellenállóság, az aszálytűrő képesség gyakran egymással szemben álló faktorok, nem biztos, bármelyik kettőt egyszerre meg lehet valósítani. A szárasságot jobban tűrő hibrideket és fajtákat igyekeznek a hazai kínálatban elérhetővé tenni, de értelemszerűen nem lehet a végtelenségig nemesíteni: víz nélkül nem lehet növény termeszteni.

Harnóczi György, OTP Bank Nyrt. agrárfőosztályának vezetője összefoglalójában elmondta, hogy a bankszektor is tisztában van vele, milyen komoly gondjai vannak a gazdáknak, a hitelmoratórium lehetőségének meghirdetése egyértelművé tette. A növénytermesztés az utóbbi években bezzeg-ágazattá vált, rendkívül jő jövedelemtermelő képességgel. A csapadék elmaradása ellenére úgy gondolják az OTP-nél, hogy a korábbi évek jövedelme alapján pont a szántóföldi növénytermesztés az a terület, ahol ezt az évet ki tudták volna pótolni. Azonban az aszály mellett az inputanyagok és az energia ára is rontott az ágazat helyzetén. Mindemellett a bankoknak számos új feltételnek kell megfelelnie.

Az új KAP és a környezetvédelmi előírások mind új helyzetet és új mérlegelési szempontokat hoznak, a banki döntéshozatal több szintjén.
 

A hitelmoratórium kapcsán a rendezvény időpontjában ismert kevés részlet okán az óvatosságra és a körültekintő számításra hívta fel a figyelmet az OTP szakértője.

Elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a Magyar Nemzeti Bankkal és a Bankszövetséggel a pontos feltételekről, ennek ellenére igen rövid idő áll majd a gazdálkodók rendelkezésére döntésük meghozására. Az augusztus 31-én fennálló hitelállományokkal kapcsolatban lehet átütemezést kérni, tehát akinek még most folyósítanak hitelt a bankok, azok is igénybe vehetik a törlesztési moratóriumot. Ez szintén egyedivé teszi a helyzetet.

A növénytermesztés esetén nagyon meghatározó lesz az őszi csapadék mennyisége. Az ágazat jövője nagyban függ attól, hogy az őszi-téli talajmunkákat milyen minőségben, vagy hogy egyáltalán el tudják-e végezni. A résztvevők egyhangúan bíztak az időjárásban, és hogy jövőre jobb lesz a mezőgazdaság szereplőinek.

Forrás: Kelet-magyarországi Agrárfórum