Back to top

Roth Turistaház

Ha Sopron belvárosát Bánfalva irányában elhagyjuk, a nyáron is kellemesen hűvös Brennbergi-völgyben haladunk nyugatra. A város határától 8 kilométerre elérjük Görbehalmot, ahonnan a tó irányába induló aszfaltos út visz fel Asztalfőre. Az utolsó hegyi szakaszon erdészeti sorompó állja utunkat. Ez már a Hidegvíz-völgy bejárata, ahol a 2021-ben átadott Roth Turistaház várja a vendégeket.

A Soproni-hegység a Keleti-Alpok nyúlványa, keleti része Magyarországhoz, nyugati sávja Ausztriához tartozik. A hegység főgerince nyugat–keleti irányú, mély völgyekkel elválasztott oldalgerincekkel tagolt.

Hidegvíz-völgy nyugati része hűvös klímájával és az égbe nyúló bükköseivel, fenyveseivel alpesi tájat idéz.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újította fel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Soproni-hegység legnyugatibb táján található erdei szállását. Az ötszáz méter magas vízválasztó gerinc ölelésében, az országhatártól és Asztalfőtől (551 m) pár száz méterre, lucok és bükkök árnyékában álló, már igencsak leromlott állapotú hidegvíz-völgyi kulcsosház kelt új életre a beruházásnak köszönhetően. Az összkomfortos és önellátó épület terasza a Hidegvíz-forrás csermelyére néz. A nyáron üdítő éghajlatú völgy délies oldalán elhelyezkedő ház emléket állít Roth Gyula erdészprofesszor munkásságának is. A közelben tanösvények, a határon átnyúló turistautak és vadregényes erdőkkel borított bércek várják a vendégeket.

A Roth Turistaház szállást és nyugodt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a leendő vendégeknek. Alsó szintjén két különálló kétágyas szoba, vizesblokk és egy tágas közösségi tér található konyhával felszerelve. Az emeletre falépcső vezet, ahol hálótermet alakítottak ki. A bejárat előtti terasz mobil asztal-pad garnitúrával tehető otthonossá. A ház mellett kiépített tűzrakó hely található. Az épület önálló fűtéssel, melegvíz-ellátással, napelemekkel táplált elektromos hálózattal, televízióval és internet kapcsolattal rendelkezik.

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Soproni-hegyvidék és a Fertő tavat övező dombok turisztikai látnivalókban bővelkednek.

Ezek között kiemelkedő helyet foglalnak el a kultúrtörténeti emlékek, a források, a kilátók és a számtalan ökoturisztikai létesítmény. Nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol ilyen kis területen 10 kilátót láthat az erdőjáró. A Soproni Parkerdő ökoturisztikai látványosságai közül a Károly-magaslat a kilátóval, valamint a mucki Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark nyújt tartalmas kikapcsolódást.

Elérhetőség, információk, foglalás:
Telefon: +36 30 115-1806,
E-mail: rothturistahaz@taegrt.hu
Web: https://taegrt.hu/roth-turistahaz/

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Baranyai erdész lett az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.