A 230 főt is meghaladó foglalkoztatottságával, előállítási kapacitásával és feldolgozási képességével a Corteva szarvasi létesítménye jelenleg a világ egyik legnagyobb vetőmag üzeme. 32 ország vetőmagigényét képes kielégíteni és termelési tevékenységén keresztül 4.700 család megélhetéséhez járul hozzá.
A Lean szemlélet átültetése és módszertanának alkalmazása a hatékony termelés alapfeltétele. Ennek kialakítása és hosszú távú fenntartása kizárólag szakemberek bevonásával, hatékony képzésekkel és a strukturált gyakorlati megvalósítással elképzelhető. Csak így lehetséges a rendelkezésre álló erőforrásokat optimálisan kihasználni és a termelési szintet világszínvonalra emelni és ott tartani.
A Lean a cél, a folyamat, valamint az emberek tiszteletének hármas egységén alapszik. Arra keresi a választ, hogy hogyan lehet a vevő számára a lehető legnagyobb értéket előállítani a lehető legoptimálisabb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés felhasználásával. A cég szarvasi vetőmagüzeme meghatározta azokat a fő folyamatokat, melyek fejlesztése esszenciális: minden folyamat fejleszthető, ha tiszták a célok; az értékfolyamatok strukturált meghatározása mellett elengedhetetlen az elkötelezett csapat.
Az üzemben megszervezett ún. Gemba séták alkalmával a létesítmény vezetősége felmérte a főbb veszteségeket és azok helyét. A folyamatgazdák bevonásával megfogalmazták az ideális állapotokat és problémamegoldó workshopokon vettek részt.
A fejlődés útján a beismeréssel tudunk elindulni. Ezek után már el lehet kezdeni gondolkozni arról, hogy hogyan tudjuk csökkenteni ezeket, hogyan lehet legközelebb elkerülni a veszteségeket. Különböző akcióterveket dolgozunk ki, melyeket időről időre felülvizsgálunk, hogy megállapítsuk az esetleges hibák alap okait. Első lépésként megtanultunk figyelni és vélemények alkotása helyett, a tényekre fókuszálni. A cég szarvasi vetőmagüzemében elindultunk azon az úton, hogy tudjuk felismerni veszteségeinket és elismerjük, hogy szeretnénk hatékonyabbak lenni.” – nyilatkozta László Szilvia, a vállalat tréning specialistája.
A cég szarvasi létesítményében a termelés szisztematikusan rendezett és tiszta terekben történik, mely az 5S Lean eszköz bevezetésének és működtetésének köszönhető. Ennek célja egy olyan hatékony, biztonságos, minőségi munkavégzésre alkalmas környezet kialakítása és fenntartása, mely hozzájárul a folyamatok maximális támogatásához.
A cég szakemberei felbecsülték azt az időt, amit a kollégák az egyes eszközök keresésével töltenek az árnyéktáblák használata nélkül. Az így kiesett munkaidőt éves szinten kimutatható munkaórákra és bérköltségre konvertálták. A felmérés során kiderült, hogy a táblák bevezetésével éves szinten a 300 munkaórát is meghaladó időt képes a vállalat megtakarítani.
„A következő lépés a folyamatok standardizálása. Az üzemben törekszünk arra, hogy a műszakokban ugyanaz vagy hasonló legyen az adott folyamat teljesítménye” – mondta Bobvos Gábor, a Corteva szarvasi üzemének műszakvezetője. „A mezőgazdaságban a szezonalitás miatt nagyon nagy fokú kihívás a Lean menedzsment teljeskörű alkalmazása. Teljesen más egy olyan állandó termelésbe beleilleszteni ezt a rendszerszemléletű módszertant, ahol 12 hónapig ugyanazok a folyamatok és anyagminőségek.
– tette hozzá Gábor.
A szemlélet sarkalatos pontja a kollégák bevonása és támogatása már a legelső lépésektől kezdve. „A Cortevánál partnerként kezeljük a munkatársakat. Kikérjük a véleményüket és láttatjuk velük a változások szükségességét. Nagyon fontos, hogy erősítsük bennük a szemléletváltás fontosságát és támogassuk a törekvéseiket. Azt tapasztaltuk, hogy ha látják, hogy a véleményük számít és ötleteik megvalósulnak, akkor ők is maximálisan partnerek lesznek a szükséges változások gördülékeny kezelésében.” – nyilatkozta Gesztesi László, a cég szarvasi üzemének termelési igazgatója, aki 2021. januárja óta üzemi szinten biztosítja a fejlesztések lendületét.