Back to top

Vízközelben - gyógynövények vizes élőhelyeken

A gyógynövények sokféleségből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok gyógyhatású fajjal találkozhatunk.

A nedves élőhelyeket kedvelő gyógynövények közül több ma már tiltólistán szerepel ,vagy egyszerűen csökkent a jelentősége. Előbbieknél az ok sokszor az, hogy valóban rendelkeznek gyógyhatással, de kedvezőtlen hatású anyagokat is tartalmazhatnak. Ilyen például a kálmos, de a menták és a vízitorma ma is közkedvelt és sokak által használt, fogyasztott fajok.

Aki rendelkezik egy kisebb kerti tóval, annak érdemes ott elhelyezni e nedvességkedvelő növényeket, vagy a kert nedvesebb részében keressünk nekik helyet. Ezek a fajok egyszerre dísznövényként és haszonnövényként is felhasználhatók.

A csikorgófű a nedves területek mérgező növénye
A csikorgófű a nedves területek mérgező növénye

A csikorgófű (Gratiola officinalis) a mocsárrétek, láprétek mérgező növénye. A népi gyógyászatban korábban vízhajtó, hánytató, gilisztaűző hatása miatt használták. Hipochondria (képzelt betegség), hisztéria, elmezavar esetén is javasolták, később az állatgyógyászatban maradt jelentősége. Ma már inkább csak érdekesség, hiszen e betegségekre sokkal jobb és biztonságosabb gyógyszer, vagy gyógynövényekből készült növényi gyógyszer van forgalomban.

Nyugtatóként ismert növény a macskagyökér
Nyugtatóként ismert növény a macskagyökér

A macskagyökér (Valeriana officinalis) gyökér­drogjának kellemetlen szagú hatóanyaga, a valériánsav izgalomba hozza a kandúr macskákat, innen ered a növény neve is. A macskagyökér a nedves élőhelyeket kedveli, a kerti tó közelében érdemes helyet találni számára. A kimerültségből, túlterheltségből eredő álmatlanság gyógyszere. Ideges szív- és gyomorpanaszok elleni teakeverékek egyik alkotórésze. Ma már inkább csak a belőle készült, mellékhatásoktól mentes enyhe idegcsillapító, görcsoldó, altató növényi gyógyszerek kerülnek forgalomba, melyek jól adagolhatók, így biztonságosan használhatók.

Élénksárga virágú, gyakori növény a libapimpó
Élénksárga virágú, gyakori növény a libapimpó

A libapimpó (Potentilla anserina) tömegesen tenyészik árokpartokon, nedves parlagokon. Magas a csersavtartalma, emiatt jó összehúzó szer és vérzéscsillapító. Korábban gyomor- és bélvérzés, bélhurut, valamint menstruációs zavarok elleni teák alkotórésze volt. Jó száj- és garatöblögető szer.

A kutyabenge (Frangula alnus) láperdőkben, folyóparti ligeterdőkben gyakori cserje. Kellemetlen szagú kérge adja a drogot, melynek érdekessége, hogy frissen mérgezést okozhat, csak egy esztendei szárítás után, vagy hőkezelést követően lehet biztonságosan használni. Összetevői fokozzák a vastagbél izomzatának működését, ezzel elősegítik a helyes bélmozgást, fokozzák a bélnyálka termelődését, valamint mindennek köszönhetően a széklet maradéktalan kiürítését és a puffadás megszüntetését. Hatóanyagai az antrakinonok a vastagbélben megakadályozzák a víz és az ásványi sók felszívódását, így alakul ki a hashajtó hatása. A kutyabenge az elfogyasztása után 10-12 óra alatt fejti ki székrekedés ellenes hatását, ezért érdemes lefekvés előtt, kora este alkalmazni. Szintén az antrakinonoknak köszönhetően a kutyabenge kérge támogatja a prosztata egészséges működését, valamint hozzájárulhat a prosztatarák  megelőzéséhez.

Sokféle mentafaj közt akad mocsári növény is
Sokféle mentafaj közt akad mocsári növény is

A mentafajok és fajták is kedvelik a nyirkos élőhelyeket. Hazánkban is sokfelé megtalálható és egyszerűen tartható a kertben is a vízi menta (Mentha aquatica).

Elterjedési területe Európa, Ázsia és Afrika. Kerüli a nagyon hideg és meleg helyeket, például Európa északi részét és a sivatagos földrészeket is. A vízi menta többnyire felálló, egyszerű vagy elágazó szárú, 20 — 80 cm magas évelő növény. Megdörzsölve erős borsmentaillatot áraszt. Levelei többé-kevésbé szőrösek, kerek vagy keskenyedő vállból tojásdad vagy hosszúkás alakúak, szélük csipkés, fűrészes, hosszuk 2 — 6 cm. A rózsaszín vagy lila virágok a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskét alkotnak, tehát virága is látványos. Az alsóbb levelek hónaljában fejlődő álörvök jóval kisebbek.

A vízi menta mocsarak, nedves rétek, vízpartok, árkok, magas sásosok, liget- és láperdők lakója. Nedves, tápanyagban gazdag agyag-, vályog- vagy tőzegtalajokon nő.

Az ivaros szaporodás mellett kúszó gyöktörzsével és hosszú, föld feletti leveles indáival is terjeszkedik. Teája szélhajtó, valamint gyomor- és epebántalmak ellen használják, ezen kívül bélféregűző hatása is ismert. A levelek forrázata gyomor- és bélgörcs ellen javasolható. Megszünteti a felfúvódást, serkenti a bél- és epeműködést. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága.

A legfontosabb hatóanyagából, a mentolból előállított cseppek külsőleg hűsítő tulajdonságuknál fogva fájdalomcsillapító hatásúak. Öblögetőszerként a száj­üreg fertőtlenítője, nyálkahártya-gyulladások gyógyszere, külsőleg pedig reumás bántalmak borogatására használják. A növény föld feletti részét gyűjtsük a virágzáskor.

Sűrű, egy méter magas állományt alkot a kálmos
Sűrű, egy méter magas állományt alkot a kálmos

A kálmost már nem használjuk gyógynövényként
A kálmost már nem használjuk gyógynövényként
A kálmos (Acorus calamus) az egész északi féltekén megtalálható tavakban, mocsaras helyeken, állóvizek partjain. Eredeti hazája Kelet- és Délkelet-Ázsia. Magyarországon többek közt a Jászság területén is él.

A növény fogyasztása nem javasolt, ugyanis azaront tartalmaz, amelynek májkárosító, sőt génkárosító hatásai vannak, emiatt szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.

Gyöktörzse kúszó, elágazó, kellemes illatú, kesernyésen fűszeres ízű. Gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, de legfőként borok, likőrök és pálinkák fűszerezésére használták. Különböző teakeverékekben gyomorsavtermelést szabályozó, étvágyjavító, emésztést serkentő, nyugtató hatását hasznosították és étvágygerjesztő hatása is ismert volt.

Az orvosi vízitorma borsos aromájú, nagyon hasznos gyógynövény
Az orvosi vízitorma borsos aromájú, nagyon hasznos gyógynövény

Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Évelő növény, olykor alámerült, a csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal. Magassága 30 — 50, ritkán a 80 cm. A levelek húsosak, fényes zöldek, 5—15 levélkéből szárnyasan összetettek. A levélzete télen is zöld marad.

Az orvosi vízitorma tiszta, hideg vizű források és patakok mentén nő, az állóvizekben nem jellemző, ezért otthoni tartása már nem olyan egyszerű.

Érdekes, borsos aromája rendívül jó ízt ad salátáknak, spenótnak, krémleveseknek, a fűszeres túrónak, de akár rizs is ízesíthető vele. Felaprítva még az egyszerű vajas kenyeret is feldobja. A vízitorma levele, szára, vagy a belőle nyert lé igazi vitamin bomba lehet a szervezet számára: C-, K-, és A-vitaminokban, 18 féle aminosavban, magnéziumban, kalciumban, folsavban, tiaminban, káliumban, riboflavinban gazdag. Rendszeres fogyasztásával szervezetünk ellenállóbbá válik a különböző vírusos és baktériumos megbetegedésekkel szemben. Tisztítja a tüdőt, a légutakat. Serkenti az emésztést, illetve a belek és a gyomor munkáját, hiszen a benne lévő K-vitamin segít a fehérjék lebontásában. A máj és epe működésére is kedvezően hat, továbbá fogyasztásával megelőzhető a homok- és kőképződés a vesében.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.