Back to top

Porfelhőbe burkolva - használható gépkapcsolatok

A 35. Bábolnai Gazdanapokon is színre léptek a gépek. A hagyományos szántóföldi gépbemutatón idén 15 traktor-munkagép kapcsolatot mutattak be a nagyközönségnek. A gépek egy volt kukoricatábla mellett sorakoztak fel, ekékkel, gruberekkel, tárcsákkal szerelve.

Porfelhőbe burkolva - használható gépkapcsolatok | MMG

 

Fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg

A bemutatott eszközök a maguk nemében egytől-egyig kiválóak. Hétköznapi körülmények között hozzák a papírformát, az elvártaknak megfelelően dolgozzák meg a talajt. Ám az idei száraz ősz, egészen más kihívások elé állította a gépeket, hiszen a kiélezett helyzetben minden apróság számít. A mostani helyzetben forgassunk, vagy várjuk meg a csapadékot, nem kell-e tartanunk, hogy elporosítjuk a talajt, felhozzuk a rögöket, mit kezdünk nagyobb szármaradvánnyal, mulccsal? Mekkora erőgépre van szükségünk a megfelelő minőségű munkavégzéshez? Számtalan megválaszolatlan kérdés, amire a Mezőgazdasági gép-show igyekezett a gazdáknak feleletet adni.

Fotó: Csatlós Norbert

A bemutatott traktorok 130 és 400 lóerő közöttiek, s ahogy a bemutató moderátora, Apagyi Bence, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója kiemelte,

az idei bemutató célja, hogy a vízmegtartó művelés gépeit mutassa be. Azt tanácsolta a gazdálkodóknak, hogy úgy válasszanak traktort, hogy azt a saját talajaik kötöttségéhez igazítsák.

Egy kötött talajon ugyanazon művelet elvégzéséhez ugyanis nagyobb erejű traktorra van szükség.

Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A Krone bemutatja a GX univerzális szállítókocsi új változatát

A 2022/23-as értékesítési szezon óta a Krone a GX univerzális, merev oldalfalú szállítókocsit is kínál hidraulikus teleszkópos raktérbővítéssel. Ezzel a most már alapfelszereltségként konfigurált változattal a Krone bővíti a GX univerzális szállítókocsik kínálatát.

Új JCB gépek hidrogén meghajtással

A JCB szuperhatékony hidrogénmotorok gyártására irányuló 100 millió font értékű projektje a közelmúltban debütált nemzetközileg a világ egyik legnagyobb építőipari gépvásárán. Mintegy 150 fős mérnökből álló csapat dolgozik a hidrogén égésű motorok fejlesztésére irányuló úttörő kezdeményezésen – és már több mint 50 prototípust gyártottak le a JCB brit motorgyárában.

Tavaszi dzsolidzsóker, a zsázsa

Termesztése gyerekjáték, két hetet sem kell várni rá, szinte fillérekből van egy tálcányi friss salátának való, kellemes az íze és tele van vitaminnal. Kell ennél több?

Csaknem egymilliárd forintot fordított technológiai fejlesztésre a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Csaknem egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson - közölte a cég az MTI-vel.

Kisebb vetésterület, nagyobb hozam, jobb minőség

A jobb eredményekhez hozzásegítő termesztéstechnológiai tanácsok és hasznosítható gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak a Nunhems Hungary Kft. által szervezett legutóbbi hagymaklubban, Martfűn. Az előadások után azt is megtudtuk, hogy ki kapta az idén a Nunhems-fajtákkal elért legjobb termésátlagért járó vándorserleget.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.

Elektromosan erősít a Manitou

A francia mezőgépgyártó nagyvállalat, a Manitou-csoport 82 százalékos részesedést szerzett az ugyancsak francia, elektromobilitással és akkutechnológiával, azon belül a litium-ion akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában, valamint helyhez kötött energiatároló berendezések fejlesztésében élen járó EasyLi startupban.

Nem árt igyekezni a kora tavaszi munkákkal – növényvédelmi előrejelzés 10. hét

A hideg idő lelassította a rügyfakadást, de csak átmenetileg, ezért igyekezni kell a folyamatban levő metszési és növényápolási munkákkal: a metszéssel, a facsemeték ültetésével, illetve a talaj-előkészítéssel a hidegtűrő zöldségfélék vetése előtt.