Back to top

Történelmi nehézségek, történelmi lehetőségek - megnyitotta kapuit a 35. Bábolnai Gazdanapok

A nehézségekből erőt meríthetünk és megmutathatják számunkra a lehetőségeinket – mondta Nagy István a 35. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján szeptember 8-án. Az agrárminiszter több fontos bejelentést is tett a rendezvényen.

Technológia és tudás – válaszok a kihívásokra a Bábolnai Gazdanapokon | MMG

 

A megnyitóról készült galériánkat itt tekintheti meg.

Nagy István is részt vett a 35. Bábolnai Gazdanapokon, fotógarlériánkat itt tekintheti meg

Kiemelte, hogy az előttünk álló időszakban középpontba kerül az élelmiszerellátás és -önrendelkezés, fejlesztésekkel pedig ki lehet védeni azokat a nehézségeket, amelyek a hazai agráriumra leselkednek. A szomszédunkban zajló háború és a történelmi léptékű aszály is arra figyelmeztet, hogy „végre vegyünk egy nagy lendületet”, és az eddig elmaradt öntözésfejlesztési beruházásokat gyorsított üzemben valósítsuk meg az elkövetkező időszakban. Ez ugyanis nemcsak a termelésbiztonságot növelné, hanem hozzájárulna ahhoz, hogy az országban ne csak a 10 millió állampolgár, hanem akár 20 millió ember számára lehessen megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert előállítani.

Az idei évtől azt vártuk, hogy véget ér a koronavírus járvány, de az elmúlt félév a mezőgazdaság számára is újabb megpróbáltatásokat hozott.

Az áremelkedések hatásainak és következményeinek kezelése kulcsfontosságú kérdése az agrárpolitikának. Magyarországon a lakosság élelmezése biztosított, inkább az élelmiszerárak emelkedése okoz problémát.

Az ágazat számára a klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, de ahogy a társadalom a legnagyobb nehézségek ellenére is számíthat a gazdák kitartó munkájára, ők is mindig számíthatnak a nemzeti kormányra. Ezt tükrözik az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs első intézkedései, valamint, hogy a kormány 14 milliárd forintot csoportosított át az aszálybiztosítások díjtételének 65 százalékának fedezetére, hogy a kárenyhítés mértéke minél magasabb lehessen.

A kormány legújabb intézkedése, hogy legfeljebb 14 százalék kamattámogatás mellett 3 százalékra kívánják szorítani a kormányhivatalok által igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztők és minden állattenyésztő újonnan felveendő Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének éves kamatát.

A legkisebb gazdaságok számára segítség a nehézségek áthidalásához, hogy újra megnyitották a kisüzemi pályázati lehetőséget, aminek keretében 15 ezer eurós támogatáshoz juthatnak önrész nélkül.

A miniszter az európai uniós támogatások kapcsán kiemelte, hogy a digitális átállást szolgáló felhívás keretében eddig már több mint 2600 pályázó részesült több mint 193 milliárd összegű támogatásban, de ezen kívül is hetente több milliárd forint értékben biztosítanak kifizetéseket termeléstechnológiai korszerűsítésekre és mezőgazdasági, élelmiszeripari fejlesztésekre.

Konkrét részleteket osztott meg a kis- és közepes gazdaságok 2023-tól elérhető új, emelt szintű kiegészítő jövedelemtámogatásáról. Mint mondta, a 147 euró alaptámogatás mellé az egy-tíz hektáros gazdaságok számára terveik szerint hektáronként átlagosan 80, a 10 és 150 hektár közötti gazdaságok számára pedig hektáronként átlagosan 40 euró többlettámogatást biztosítanak terveik szerint.

Ez a kötelező 10 helyett 14 százaléka a teljes évi közvetlen támogatási keretnek, amely 189 millió eurót jelent évente. Magyarország ezzel a negyedik legnagyobb arányban csoportosít át többlettámogatást a kis- és közepes gazdaságok számára az új, redisztribúciós támogatási forma keretében.

A történelmi nehézségek és lehetőségek mellett a felelősséget is kiemelte Nagy István, hangsúlyozva a helyes alkalmazkodásra épülő változás és az együttműködés jelentőségét. Az ágazatban megvan a fejlődési potenciál, szándék és a lehetőség is – mondta. „Rajtunk múlik, hogy várunk-e a változásra, vagy kezünkbe vesszük a dolgok irányítását”, és felépítjük az új magyar agráriumot minden kihívás és nehézség ellenére.

Az akkori alapítók nem gondolták, hogy a gyakorlati gépbemutatóval és a kukorica-fajtakísérletekkel egy olyan szakmai utat indítanak el a kiállítások történetében, ami a mai napig megőrzi létjogosultságát

– mondta el a rendezvény házigazdája, Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója. Sok minden változott 1977., az első Bábolnai Gazdanapok óta - a napokban búcsúztatták Mihail Gorbacsovot, aki 1983-ban feleségével együtt meglátogatta a rendezvényt -, de a csodálatos történelmi helyszín és a szakmai elkötelezettség nem.

A múlt, a jelen és a jövő ismeretanyaga egyszerre van jelen a Bábolnai Gazdanapokon – mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. Az aszály és egyéb időjárási szélsőségek kapcsán kiemelte az öntözés és vízvisszatartó technológiák jelentőségét, egyre nagyobb szerepét. Mint mondta, nagyon nehéz most a hazai mezőgazdaság helyzete, de sikerült elérni, hogy a magyar gazdák kapják az egyik legmagasabb támogatást az EU-ban, de ezzel együtt is nagy szükség van kitartásra, türelemre és innovációra, ami a Bábolnai Gazdanapokon is látható.

A rendezvény a még gyakorlati alkalmazás előtt álló, legkorszerűbb technológiákat mutatja be – mondta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Hozzátette:

Bábolnán egyszerre van jelen a magyar agrárium múltja, jelene és jövője, és jól szimbolizálja, hogy „csak a legjobbak tudnak talpon maradni, és csak a minőség versenyképes.”

A MATE készen áll arra, hogy évi kétezer korszerűen képzett szakemberrel hozzájáruljon az ország jövőjéhez, amit „a mérnökök és mezőgazdászok fognak írni.

A jubileumi Bábolnai Gazdanapok megnyitóján miniszteri oklevéllel köszönte meg a szervezők 35 éves munkáját Nagy István agrárminiszter, amit a nevükben Haál Gábor vett át. A minisztérium különdíját adta át Nagy István az Andest 2005 Kft. tulajdonos, ügyvezető igazgatójának, Markó Lászlónak. A cég 2007 óta megszakítás nélkül piacvezető forgalmazója a LEMKEN mezőgazdasági gép­eknek Magyarországon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjat ítélt oda a Győri Agroker Zrt.-nek, amit Zászlós Tibor alelnök adott át Marovitz István, kereskedelmi üzletágvezető. A cég 2011-ben ünnepelte alapításának 50 éves évfordulóját. Növényvédő szerek, műtrágyák, vetőmagok, mezőgazdasági gépek és alkatrészek széles választékát kínálja partnereinek.

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját Haál Gábor igazgató nyújtotta át Rombauer Tamásnak, a nemzetközileg is elismert lovasszakembernek, aki éveken keresztül vezette a ménesbirtokot.

A három napos rendezvény az idén is számtalan érdekességet és látnivalót kínál a tartalmas szakmai programok mellett. A látogatók egyebek mellett a világ legnagyobb jurtáját is megtekinthetik, amiben egy igazi „égkő” vagyis egy Hold-meteorit látható.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.