0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bábolnán áll Közép-Európa legöregebb akácfája

Bábolna a lovassport szerelmeseinek zarándokhelye. Az egykori Szapáry-kastélyt körülölelő impozáns épületegyüttes és park ad otthont a Nemzeti Ménesbirtoknak, amely a Bábolnai Gazdanapok alatt minden évben megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Szakértő idegenvezető kalauzolja a közönséget az arab ménes istállói, a fedett lovarda, a Hősök kapuja és a kocsimúzeum nevezetességei között.

A Ménesudvar központját jelentő kastélyépületet még a Ménesbirtok alapítás előtti tulajdonosa, a Szapáry család valamely tagja építette az 1700-as évek elején, a korabeli térképek tanúsága szerint a kastély a település egyik legrégibb ma is álló épülete. Az eredetileg földszintes kúriát az 1809-ben Bábolnára érkező napóleoni csapatok felgyújtották, így bosszulták meg, hogy a birtokról egy lovat sem tudtak zsákmányolni, mivel ezeket korábban a Bakonyba menekítették.

Az épületeket az 1810-es években felújították ekkor nyerték el jelenlegi formájukat.

A Ménesudvar két oldalát a kanca- és ménistállók szegélyezik itt láthatóak a bábolnai ménes büszkeségei, a nemes arab telivér és Shagya-arab fajták legszebb egyedei. Az istállók mellett látható a Hősök kapuja, ami a 1848/49-es, valamint az első és második világháborúban elesetteknek állít emléket.  

Az épületek által körülölelt szökőkúttal és virágokkal díszitett parkban található az ismert észak-amerikai akác, mely Közép-Európa legrégebbi akácfája.

Az akácfát még 1710-ben ültetették, azaz több mint 300 éves!
Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságból hatalmas tölgynek mutatkozik. Kora miatt már évtizedekkel korábban meg kellett erősíteni ágrendszerét máskülönben elpusztult volna. Kerülete 1 275 cm. Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hedad Mihály mellszobra. Az Öreg akác a bábolnai Helyi Értéktár Bizottság felterjesztését követően a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottságának döntése alapján felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

Az egykori kocsiszínben rendezték be a kocsimúzeumot, ahol a méltán híres a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kocsi és lószerszám gyűjteménye található. Szakértő idegenvezető tárlatvezetése mellett lehet megtekinteni az értékes és jelentős kocsitípusokat.

A múzeumban egyebek mellett látható a Cziráky kocsi, amely stílusát és technikai értékét tekintve a mai modern fogathajtó versenyek legértékállóbb kocsitípusa. 

A kocsi feltűnően magas építésű, így négyesfogat-hajtó versenyekre is kiválóan alkalmas. A múzeumban található példány érdekessége, hogy a hagyományos mechanikai rendszerű fék mellett lábpedállal kezelhető tárcsafékkel is ellátott a két hátsó kerék.

Helyet kapott a múzeumban Gróf Károlyi József Csurgói kocsija a Móri kocsi, és a Gavallér kocsi, valamint a népies jellegű Dorozsmai, Vásárhelyi, Kőrösi kocsitípusok is. A kocsik eredeti és működőképes állapotukban tekinthető meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu