Back to top

Hagyományőrzés és szenvedély - Lovas közönségprogram a 35. Bábolnai Gazdanapokon

A Bábolnai Gazdanapokon a tradíciót követve idén is minden nap érdekes, hagyományőrző lovas showműsort is láthatnak a kilátogatók a lovaspálya területén. A huszár hagyományőrző egyesület az 1848-as szabadságharc életképeit elevenítette föl, az ördöglovasok akrobatikus show elemekkel mutatják be a ló és lovasának különleges kapcsolatát.

Ördöglovasok, katonai virtus, solymász lóháton | MMG

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

Bábolna és a ló, a lovas hagyományok elválaszthatatlanok. A 36. Bábolnai Gazdanapokon a tradíciót követve idén is látványos és a családok számára is érdekes lovas bemutatóval készültek a szervezők. A napi két alaklommal bemutatásra kerülő hagyományos és látványos lovas program részeként huszár, lovas solymász, ördöglovas bemutatón mutatja be a ló és lovasának különleges kapcsolatát.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok büszkeségeinek bemutatásával kezdődik a lovas közönségprogram, amely minden lovas szakértő és lókedvelő számára érdekes látványosság.

Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár őrnagy érdekes történetekkel fűszerezett előadásával ismerhetik meg a látogatók az 1948-49-es szabadságharc időszakát. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők látványos lovas bemutatója a történeteket keltik életre.

A program részeként a solymászat különleges ága, a lovas solymászat is bemutatására kerül. Az érdeklődők azt a különleges kapcsolatot figyelhetik meg ami a sólyom a lovas és a ló között nagyon hosszú munka eredményeként kialakul

Tizenkilenc éve kezdte meg működését egy Győr melletti kis faluban, Győrújfalun a Rodeo lovasiskola. A Bábolnai Gazdanapok lovas közönségprogramján az iskola tagjai és növendékei. A lovak hátán különféle mutatványokat bemutató csapatban a lányok és fiúk mellett Európában egyedülálló módon  9-10 éves pónis trükk lovasok is helyet kaptak. A Nemzeti Vágtától kezdve a lovas világkupán át számos kiemelt lovasrendezvényen szerepelt már az iskola. Céljuk, és erre a bemutatón is bizonyítékot mutatnak, hogy nem kor kérdése, hogy képes-e valaki a trükklovaglásra, hiszen aki elég elszánt és szorgalmas, abból ördöglovas válhat, kialakítva ló és lovas között egy olyan kapcsolatot, amire ezt a veszélyes sportot alapozni lehet.

A mezőgazdasági gépek és az agrárium szereplőinek kiállítása mellett a lovas program az az eleme a gazdanapoknak Bábolnán, amelyen a családok legkisebb tagjai is nagy lelkesedéssel vesznek részt. 

Forrás: 
35. Bábolnai Gazdanapok

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.