Back to top

Hagyományőrzés és szenvedély - Lovas közönségprogram a 35. Bábolnai Gazdanapokon

A Bábolnai Gazdanapokon a tradíciót követve idén is minden nap érdekes, hagyományőrző lovas showműsort is láthatnak a kilátogatók a lovaspálya területén. A huszár hagyományőrző egyesület az 1848-as szabadságharc életképeit elevenítette föl, az ördöglovasok akrobatikus show elemekkel mutatják be a ló és lovasának különleges kapcsolatát.

Ördöglovasok, katonai virtus, solymász lóháton | MMG

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

Bábolna és a ló, a lovas hagyományok elválaszthatatlanok. A 36. Bábolnai Gazdanapokon a tradíciót követve idén is látványos és a családok számára is érdekes lovas bemutatóval készültek a szervezők. A napi két alaklommal bemutatásra kerülő hagyományos és látványos lovas program részeként huszár, lovas solymász, ördöglovas bemutatón mutatja be a ló és lovasának különleges kapcsolatát.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok büszkeségeinek bemutatásával kezdődik a lovas közönségprogram, amely minden lovas szakértő és lókedvelő számára érdekes látványosság.

Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár őrnagy érdekes történetekkel fűszerezett előadásával ismerhetik meg a látogatók az 1948-49-es szabadságharc időszakát. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők látványos lovas bemutatója a történeteket keltik életre.

A program részeként a solymászat különleges ága, a lovas solymászat is bemutatására kerül. Az érdeklődők azt a különleges kapcsolatot figyelhetik meg ami a sólyom a lovas és a ló között nagyon hosszú munka eredményeként kialakul

Tizenkilenc éve kezdte meg működését egy Győr melletti kis faluban, Győrújfalun a Rodeo lovasiskola. A Bábolnai Gazdanapok lovas közönségprogramján az iskola tagjai és növendékei. A lovak hátán különféle mutatványokat bemutató csapatban a lányok és fiúk mellett Európában egyedülálló módon  9-10 éves pónis trükk lovasok is helyet kaptak. A Nemzeti Vágtától kezdve a lovas világkupán át számos kiemelt lovasrendezvényen szerepelt már az iskola. Céljuk, és erre a bemutatón is bizonyítékot mutatnak, hogy nem kor kérdése, hogy képes-e valaki a trükklovaglásra, hiszen aki elég elszánt és szorgalmas, abból ördöglovas válhat, kialakítva ló és lovas között egy olyan kapcsolatot, amire ezt a veszélyes sportot alapozni lehet.

A mezőgazdasági gépek és az agrárium szereplőinek kiállítása mellett a lovas program az az eleme a gazdanapoknak Bábolnán, amelyen a családok legkisebb tagjai is nagy lelkesedéssel vesznek részt. 

Forrás: 
35. Bábolnai Gazdanapok

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.