0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Segítséget kap az agrárszektor

Segítséget kapnak az agrárvállalkozások és élelmiszerfeldolgozó cégek: egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Az orosz-ukrán konfliktus mellett ugyanis az energiaárak drasztikus emelkedése és a történelmi aszálykár is igen komoly kihívást jelent az ágazat egyes szereplőinek.

Ezt jelzi az is, hogy a K&H agrárindex a teljes szektort tekintve visszafogott, a koronavírus kezdetén tapasztalt várakozásokat mutat.

Megjelent a kormányrendelet, miszerint

az agrárvállalkozások és élelmiszerfeldolgozó cégek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Ennek összege a mezőgazdasági termelést és halgazdálkodást végző vállalkozások esetében maximum 35 ezer euró, azaz mintegy 14 millió forint, míg az élelmiszerfeldolgozó és -forgalmazó, illetve erdő- vagy vadgazdálkodást végző cégek esetében 400 000 euró, nagyjából 160 millió forint.

„A mezőgazdaság jelenleg egyszerre több súlyos nehézséggel néz szembe. Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta megemelkedő búza- és kukoricaárak a takarmányozási költségeken keresztül főként az állattenyésztőket érintik súlyosan. A növénytermesztők számára pedig a drasztikusan megugró kőolaj- földgázárak jelentenek kihívást. Mindezek mellett történelmi aszálykár is sújtotta a gazdákat a nyár folyamán. Az áthidaló finanszírozás ezért komoly segítséget nyújthat a gazdák egy részének, hogy folytatni tudják tevékenységüket” – mondta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Visszafogott várakozásokat mutat a K&H agrárindex

A K&H agrárindex az egy évvel ezelőtti, kiugróan optimista várakozásokhoz képest most egy jóval alacsonyabb szintre állt be.

Így jelenleg a koronavírus-járvány kezdetén mért 16 pontos értékekre csökkent vissza. Igaz, ez továbbra is meghaladja a teljes kkv szektor várakozását, ami 3 ponton áll. Az agrárcégek kilátásainak romlása így hasonló mértékben alakult az ipari szektorhoz, ahol 17 pontos csökkenés történt, kedvezőbb a szolgáltató cégekhez képest, ahol 14 ponttal mérséklődtek a várakozások, de elmarad a legpesszimistább, 25 pontos esést mutató kereskedelmi szektortól.

Az élelmiszerárak további növekedésére utal, hogy az egy évvel ezelőtti 8,5 százalékos árbevétel-növekedéshez képest most 19,1 százalékos emelkedést várnak a bevételekben. Emellett azonban

a profitkilátások nem javultak: a tavaly ilyenkor várt 5,1 százalékos növekedéshez képest szinte ugyanakkora, 5,3 százalékos eredménynövekedéssel terveznek az agráriumban.

Ezzel együtt a finanszírozási szükséglet is növekszik: az eddigi 20 nap helyett 22 napos fizetési határidőre számítanak a vevők részéről, miközben a cégek háromnegyede valamilyen beruházást is tervez a következő egy év során. „Nagyon fontos, hogy az idei tapasztalatok alapján tervezzük a következő termelési ciklust és a beruházásokat is. A fejlesztéseknél a mérethatékonyság, a genetikai és etológiai szempontok optimalizálása, az élőmunka igény csökkentése és a szakmai tudás magas szinten tartása kerülhet fókuszba” – véli Tresó István.

Forrás: K&H Bank