Back to top

Szigorítani kellene a mezőgazdasági termékek importján

Nem szabad túlzó előírásokkal terhelni az európai gazdákat - írta csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM) annak kapcsán, hogy a Lengyel Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Henryk Kowalczyk meghívására Bialystokban tanácskoztak az uniós agrárminiszterek a 19. Nemzetközi Tejágazati Együttműködési Fórum alkalmával.

Fotó: Csatlós Norbert
Az eseményen Ökrös Oszkár a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az unió szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

az EU számos élelmiszerből önellátó és nettó exportőr: a tejágazat tipikusan ilyen ágazat,

Magyarországon például tejből és tejtermékekből az önellátottság már lassan megközelíti a 100 százalékot. Ahhoz azonban, hogy a tejágazat a jövőben is megtarthassa pozícióját, az unió részéről nagyobb körültekintésre van szükség. A fenntarthatóbb élelmiszer előállítása ugyanis növekvő költségekkel jár, ami próbára teszi az ágazat jövedelmezőségét.

Már jelenleg is az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. Ebből fakadóan a harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai gazdák versenyképességét. Mindezekre tekintettel,

bizonyos EU-s termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre.

Enélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő - írták.

Fotó: Bokor Ádám
Ökrös Oszkár helyettes államtitkár a közlemény szerint méltatta a magyar tejágazat sikereit. Az elmúlt egy évtizedben Magyarországon 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint duplájára nőtt a tejágazat exportértéke. 2015 óta jelentős fejlesztések valósultak meg a tejelő szarvasmarhatartók telepein, amely telepfejlesztéseket, beruházásokat és állatlétszám-alapú támogatásokat is jelentett - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy

a következő időszakban a kormány célja a tejágazatot érintő valamennyi, jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartása,

ennek megfelelően annak biztosítása, hogy a beruházási és állatjóléti támogatások továbbra is folyamatosan elérhetőek legyenek.

A közlemény szerint a kormány számára alapvető fontosságú a tejtermelők jövedelempozíciójának stabilizálása és erősítése, valamint közvetett módon a vidéki életkörülmények javítása. A termelői csoportok és integrációs szervezetek támogatása ilyen szempontból is elengedhetetlen - tették hozzá.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt.