0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szigorítani kellene a mezőgazdasági termékek importján

Nem szabad túlzó előírásokkal terhelni az európai gazdákat - írta csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM) annak kapcsán, hogy a Lengyel Köztársaság miniszterelnök-helyettese, Henryk Kowalczyk meghívására Bialystokban tanácskoztak az uniós agrárminiszterek a 19. Nemzetközi Tejágazati Együttműködési Fórum alkalmával.

Az eseményen Ökrös Oszkár a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az unió szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

az EU számos élelmiszerből önellátó és nettó exportőr: a tejágazat tipikusan ilyen ágazat,

Magyarországon például tejből és tejtermékekből az önellátottság már lassan megközelíti a 100 százalékot. Ahhoz azonban, hogy a tejágazat a jövőben is megtarthassa pozícióját, az unió részéről nagyobb körültekintésre van szükség. A fenntarthatóbb élelmiszer előállítása ugyanis növekvő költségekkel jár, ami próbára teszi az ágazat jövedelmezőségét.

Már jelenleg is az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. Ebből fakadóan a harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai gazdák versenyképességét. Mindezekre tekintettel,

bizonyos EU-s termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre.

Enélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő – írták.

Ökrös Oszkár helyettes államtitkár a közlemény szerint méltatta a magyar tejágazat sikereit. Az elmúlt egy évtizedben Magyarországon 26 százalékkal nőtt a tejtermelés, és több mint duplájára nőtt a tejágazat exportértéke. 2015 óta jelentős fejlesztések valósultak meg a tejelő szarvasmarhatartók telepein, amely telepfejlesztéseket, beruházásokat és állatlétszám-alapú támogatásokat is jelentett – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy

a következő időszakban a kormány célja a tejágazatot érintő valamennyi, jelenleg is alkalmazott intézkedés fenntartása,

ennek megfelelően annak biztosítása, hogy a beruházási és állatjóléti támogatások továbbra is folyamatosan elérhetőek legyenek.

A közlemény szerint a kormány számára alapvető fontosságú a tejtermelők jövedelempozíciójának stabilizálása és erősítése, valamint közvetett módon a vidéki életkörülmények javítása. A termelői csoportok és integrációs szervezetek támogatása ilyen szempontból is elengedhetetlen – tették hozzá.

Forrás: MTI