Back to top

Változik a támogatási rendszer, de sikerült megőrizni az eddigi forrásokat - KAP konferencia

A Bábolnai Gazdanapok keretében az új közös agrárpolitika alapelemeit ismertették az Agrárminisztérium illetékesei. Azokról a változásokról volt szó, amelyeket a jövő év megtervezéséhez, az egységes kérelem beadásához fontos ismerniük a gazdálkodóknak. A magyar stratégiai terv elfogadásának finisében már a nagy valószínűséggel megvalósuló tervekről számoltak be a szakemberek.

Rengeteg új lehetőség nyílik meg a gazdálkodók előtt | MMG

 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára
Fotó: Csatlós Norbert
Hosszú és kanyargós út vezetett ideáig, mondta bevezetőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a bevált gyakorlatot megőrizzük és bővítsük a lehetőségeket, fogalmazott. A kormány már tavaly 80%-ra emelte a nemzeti kiegészítő finanszírozást, ennek is köszönhetően a tervezett beruházásokra 4,5-szer több forrás áll rendelkezésre, a környezeti zöld beavatkozásokra kétszer, a vidékfejlesztésre 1,6-szer annyit fordítunk. Alapvető prioritás a gazdaságfejlesztés, a digitalizáció, a nemzedékváltás.

Változik a támogatási rendszer felépítése, új fogalmakkal kell megismerkednünk és rengeteg új lehetőség nyílik meg a gazdálkodók előtt, hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Csatlós Norbert

A részletekről Juhász Anikó helyettes államtitkár moderálásával az AM Támogatáspolitikai Főosztályáról Horváth Anikó és Madarász István beszélt. Mindketten hangsúlyozták, hogy egyelőre a magyar tervekről tudnak tájékoztatást adni, a részletek még változhatnak, mire a Bizottság elfogadja a magyar stratégiai tervet, ami október végére, november elejére várható.

Sikerült megőrizni az eddigi forrásokat, évente 1347 millió euró jut közvetlen támogatásokra,

Juhász Anikó helyettes államtitkár
Juhász Anikó helyettes államtitkár
Fotó: Csatlós Norbert
amelyek egyik új jogcímét éppen a Bábolnai Gazdanapok megnyitóján jelentette be Nagy István agrárminiszter. A közvetlen támogatások terén az eddigi területalapú támogatást és zöldítést együtt tartalmazza az alapjövedelem támogatás, rövidítve a BISS. Új lehetőségeket nyit az agrárökológiai program, az AÖP, kibővül a fiatal gazda támogatás, megmaradnak és csak kissé módosulnak a termeléshez kötött támogatások, és bevezetik a redisztributív támogatást, azaz a 150 hektárnál nem nagyobb gazdaságok kiegészítő támogatását.

 

Milyen változások várhatók a támogatásokban? Közös Agrárpolitika 2023 után | MMG

Az AÖP abban különbözik a második pillérben szereplő AKG-tól, hogy egy évre lehet különböző környezetvédelmi vállalásokat tenni szántó, gyep és ültetvény kultúrákban, valamint a kifizetés a teljes termőterületre vonatkozik.

Fotó: Csatlós Norbert

A megadott lehetőségek közül évről évre más vállalásokat lehet tenni, összesen 2 pont értékben. Egy-egy pontot ér például a méhbarát növényvédelem, a talajkondicionáló szerek vagy a nitrogénmegkötő készítmények használata, a talajtakarás. Évente 202 millió eurót fordít erre a szaktárca.

Fontos változás a támogatható földterület meghatározásában, hogy olyan

agrár-ökológiai szempontból értékes területekre is igényelhető támogatás

mint a mezővédő erdősávok, cserjesorok, vízmegtartásra alkalmas területek, a biodiverzitás megőrzését szolgáló területek. Ezeknek a lehatárolására és újabbak bevonására a MePAR rendszer is javaslatot tesz majd. Sőt, a kettes pillérben támogatás is nyílik az úgynevezett nem termelő beruházásokra, amivel például ültetvények gyepesítését, erdősávok telepítését és fenntartását segítik elő.

Az új, kis és közepes gazdaságok jövedelmezőségét segítő támogatás az alaptámogatásra rakódik,

ez a redisztributív támogatás. Ez a gazdaság első 10 hektárjára évente 80, a 10 és 150 hektár közé eső területre 40 euró plusztámogatást jelent.

A fiatal gazdák területalapú támogatása az eddigi 90 hektáros küszöbről 300-ra, és a 67 euróról 157-re emelkedik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.