Back to top

Változik a támogatási rendszer, de sikerült megőrizni az eddigi forrásokat - KAP konferencia

A Bábolnai Gazdanapok keretében az új közös agrárpolitika alapelemeit ismertették az Agrárminisztérium illetékesei. Azokról a változásokról volt szó, amelyeket a jövő év megtervezéséhez, az egységes kérelem beadásához fontos ismerniük a gazdálkodóknak. A magyar stratégiai terv elfogadásának finisében már a nagy valószínűséggel megvalósuló tervekről számoltak be a szakemberek.

Rengeteg új lehetőség nyílik meg a gazdálkodók előtt | MMG

 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára
Fotó: Csatlós Norbert
Hosszú és kanyargós út vezetett ideáig, mondta bevezetőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a bevált gyakorlatot megőrizzük és bővítsük a lehetőségeket, fogalmazott. A kormány már tavaly 80%-ra emelte a nemzeti kiegészítő finanszírozást, ennek is köszönhetően a tervezett beruházásokra 4,5-szer több forrás áll rendelkezésre, a környezeti zöld beavatkozásokra kétszer, a vidékfejlesztésre 1,6-szer annyit fordítunk. Alapvető prioritás a gazdaságfejlesztés, a digitalizáció, a nemzedékváltás.

Változik a támogatási rendszer felépítése, új fogalmakkal kell megismerkednünk és rengeteg új lehetőség nyílik meg a gazdálkodók előtt, hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: Csatlós Norbert

A részletekről Juhász Anikó helyettes államtitkár moderálásával az AM Támogatáspolitikai Főosztályáról Horváth Anikó és Madarász István beszélt. Mindketten hangsúlyozták, hogy egyelőre a magyar tervekről tudnak tájékoztatást adni, a részletek még változhatnak, mire a Bizottság elfogadja a magyar stratégiai tervet, ami október végére, november elejére várható.

Sikerült megőrizni az eddigi forrásokat, évente 1347 millió euró jut közvetlen támogatásokra,

Juhász Anikó helyettes államtitkár
Juhász Anikó helyettes államtitkár
Fotó: Csatlós Norbert
amelyek egyik új jogcímét éppen a Bábolnai Gazdanapok megnyitóján jelentette be Nagy István agrárminiszter. A közvetlen támogatások terén az eddigi területalapú támogatást és zöldítést együtt tartalmazza az alapjövedelem támogatás, rövidítve a BISS. Új lehetőségeket nyit az agrárökológiai program, az AÖP, kibővül a fiatal gazda támogatás, megmaradnak és csak kissé módosulnak a termeléshez kötött támogatások, és bevezetik a redisztributív támogatást, azaz a 150 hektárnál nem nagyobb gazdaságok kiegészítő támogatását.

 

Milyen változások várhatók a támogatásokban? Közös Agrárpolitika 2023 után | MMG

Az AÖP abban különbözik a második pillérben szereplő AKG-tól, hogy egy évre lehet különböző környezetvédelmi vállalásokat tenni szántó, gyep és ültetvény kultúrákban, valamint a kifizetés a teljes termőterületre vonatkozik.

Fotó: Csatlós Norbert

A megadott lehetőségek közül évről évre más vállalásokat lehet tenni, összesen 2 pont értékben. Egy-egy pontot ér például a méhbarát növényvédelem, a talajkondicionáló szerek vagy a nitrogénmegkötő készítmények használata, a talajtakarás. Évente 202 millió eurót fordít erre a szaktárca.

Fontos változás a támogatható földterület meghatározásában, hogy olyan

agrár-ökológiai szempontból értékes területekre is igényelhető támogatás

mint a mezővédő erdősávok, cserjesorok, vízmegtartásra alkalmas területek, a biodiverzitás megőrzését szolgáló területek. Ezeknek a lehatárolására és újabbak bevonására a MePAR rendszer is javaslatot tesz majd. Sőt, a kettes pillérben támogatás is nyílik az úgynevezett nem termelő beruházásokra, amivel például ültetvények gyepesítését, erdősávok telepítését és fenntartását segítik elő.

Az új, kis és közepes gazdaságok jövedelmezőségét segítő támogatás az alaptámogatásra rakódik,

ez a redisztributív támogatás. Ez a gazdaság első 10 hektárjára évente 80, a 10 és 150 hektár közé eső területre 40 euró plusztámogatást jelent.

A fiatal gazdák területalapú támogatása az eddigi 90 hektáros küszöbről 300-ra, és a 67 euróról 157-re emelkedik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.