Back to top

Aggódik a bálnákért? Ne egyen homárt

A rákhalászok hálói és csapdái akkora fenyegetést jelentenek az Atlanti-óceán északi részén élő, súlyosan veszélyeztetett simabálnákra, hogy vörös listára tette a homárokat a fenntartható halászatot ösztönző kaliforniai Seafood Watch program - számolt be róla csütörtökön a The Guardian című brit napilap internetes kiadásában.

Kevesebb mint 340 egyedet számlál jelenleg az északi simabálna populáció, közöttük nyolcvan szaporodásképes nőstény van. Az elmúlt évtizedben becslések szerint 28 százalékkal csökkent ezeknek a tengeri emlősöknek a száma.

sbnms_-_right_whale_-_noaa_permit_633-1762-01_27740030522.jpg

A simabálnák angol neve, a right whale arra utal, hogy a bálnavadászat hőskorában ezeket tekintették a „megfelelő”, azaz elejthető bálnáknak
A simabálnák angol neve, a right whale arra utal, hogy a bálnavadászat hőskorában ezeket tekintették a „megfelelő”, azaz elejthető bálnáknak
Fotó: NOAA/Wikimedia Commons

A kaliforniai Monterey Bay Aquarium által működtetett Seafood Watch program, amely ajánlásokat ad ki fogyasztóknak és üzletembereknek egyaránt, leminősítette a simabálnák élőhelyén csapdákkal és hálókkal fogott homárokat.

A leminősítés annak eredménye, hogy nem sikerült hatékony lépéseket tenni a rákhalászat jelentette veszélyek csökkentése és a faj megmentése érdekében.

Az amerikai homárhalászat éves forgalma mintegy 500 millió dollár (198,9 milliárd forint).

A homárok, languszták és más tengeri rákok halászatához használt eszközökbe való belegabalyodás a simabálnák egyik vezető halálozási oka (a másik a hajókkal való ütközés). A bálnák vándorlási útvonalán - ellési helyüktől, Floridától Kanadáig, ahová táplálkozni úsznak fel - a rákcsapdákhoz rögzített több mint egymillió függőleges kötél található, ebből 622 ezer amerikai vizekben.

A simabálnák több mint 80 százaléka belegabalyodott már legalább egyszer valamilyen hálóba vagy kötélbe.

Júniusban egy bíróság elmarasztalta a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatalt (NOAA), amiért megsértette mind a veszélyeztetett fajokra, mind a tengeri emlősök védelmére vonatkozó jogszabályt azzal, hogy nem tett eleget a homárhalászat negatív hatásainak csökkentéséért.

Az Oceana természetvédő szervezet sürgette az amerikai és a kanadai kormányt, hogy hozzanak szigorúbb intézkedéseket az északi simabálnák védelmében.

2021 szeptemberében a NOAA halászati részlege új szabályozást bocsátott ki, amelynek célja az északkeleti vizeken élő homárok és a Jonah rákok halászatának visszafogása, és amely idén májusban lépett életbe. Júliusban további javasolt változtatásokat jelentett be, például a halászhajók sebességére, illetve a zsinór nélküli halászati eszközökre vonatkozóan.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.