0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az év magyar mezőgépe 2022

A hazai mezőgazdaságigép-gyártás fejlesztési eredményeinek megbecsülése és a korszerű hazai gyártmányok iránti bizalom növelése érdekében a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a kiadónk 2012-ben megalapította „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat. Idén olyan magas színvonalú volt a hazai mezőgépgyártás, hogy a zsűri három gépet is díjazott.

Az öttagú, szakújságírókból, műszaki szakértőkből álló zsűri 12 hazai gyártású és fejlesztésű gépet szemlézett a Bábolnai Gazdanapok nyitónapján. Értékelésükben az innovációtartalmat, a műszaki-technológiai kiforrottságot, a kivitelezés minőségét, a dizájnt és a piaci versenyképességet vizsgálta.

A zsűri szerint három innováció emelkedett ki a mezőnyből, így nemcsak győztest, hanem helyezetteket is hirdettek.

„Az év magyar mezőgépe 2022” díjat 2021-es győzelme után ismét a tiszakécskei NorAn Kft. érdemelte ki Striptill 6+ elnevezésű hatsoros sávművelőjével. A szakemberek értékelése szerint „a gép új talajművelési rendszert valósít meg. Sávosan 20-32 centiméter mélységben képes átlazítani és elmunkálni a művelt sávot – a változtatható sávmélység, illetve a 32 centiméteres mélység egyedülálló. Ezzel egy időben a gyökérzónába műtrágyát képes kijuttatni. A területnek csak egyharmadát műveli meg – ezzel energia és üzemanyag takarítható meg. A sávművelő függesztett kivitelben készül 4 és 6 soros kivitelben, állítható sortávolsággal és művelési mélységgel. A sávművelést végző elemen légrugókkal szabályozható a nyitótárcsák, a mulcsrendező csillagkerekek és a talajlezáró sávhengerek terhelése.”

A versenyben második helyezést a makói VGM Hungary Kft. ért el Everest 22 elnevezésű billenőszekrényes nehézpótkocsijával. „A pótkocsi hasznos teherbírása 22 tonna, a kocsiszekrény hasznos térfogata 28 m3. Korszerű tandem futóművön gördül. ABPV tengelyei is Magyarországon készülnek. Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gyártmány.”

A harmadik helyezett a mosonmagyaróvári Amazone Technologies Kft által fejlesztett és gyártott Caryos XS változtatható fogásszélességű váltvaforgató eke lett. „A korszerű felépítésű, robusztus gerendellyel és ekefejekkel rendelkező eke 4,5 és 6 ekefejes változattal.”

 

Az év magyar mezőgépe díjazottjai

A szakmai elismerést eddig a Kühne Zrt. KRT-6 kompakt tárcsája, az Optigép Kft. NAS-1670 napraforgó betakarító adaptere, a Busa Bt. SK-12 sorközművelő kultivátora, a Framest Kft. Kreator síkvázas kombinátora, a Fliegl-Abda Kft. ADS-60 szervestrágya-szórója, a CLAAS Hungária Kft. Corio Conspeed 8-75 FC kukoricacső-törő adaptere és Convio Flex 930 hevederes vágóasztala, a BPW-Hungária Kft. Agro Drive hidraulikusan hajtott tengelye, valamint a NorAn Kft. N-MAX 6 típusú folyékony műtrágya-injektálója nyerte el.

 

A 2022 évi díjak átadásáról itt olvashatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu