0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Gazda-továbbképzés” a Tanösvényen

A 35. Bábolnai Gazdanapok legújabb programja az a Termékenységi Tanösvény, ahol öt állomáson keresztül a látogatók a talaj és a kukorica termőképességét meghatározó elemekről, javításuk lehetőségeiről, a genetikai potenciál kihasználásának módjáról és a káros környezeti hatások mérsékléséről kapnak tájékoztatást, mindezt gyakorlati szemszögből, helyszíni szemléltetéssel.

youtube://v/XaK8zcdBDNM

A tanösvényről Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület vezetője, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója elmondta, a Gazdanapok remek lehetőséget teremt arra, hogy a gazdák információkhoz jussanak a növényfejlődés különböző szakaszairól, az azokban rejlő tudnivalókról és buktatókról. Ezen túlmenően növényvédelmi rafinériákról, kártevők elleni védekezésről, a különböző időszakokban megjelenő kórokozók elhárításáról is tájékoztatást kapnak az érdeklődők.

A Termékenységi Tanösvény célja, hogy a gazdák tanulhassanak a növényfejlődésről, a talaj és a növény kölcsönhatásáról, valamint a víz- és klímarendszerekről

– ismertette Szabó István, a Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág szakembere.

„Tehát ez nem egy termékbemutató, hanem egy gazda-továbbképzési helyszín” – véli Szabó István, aki minden állomásról rövid bemutatót tartott.

„Az első állomás az interaktív talajszelvény, ahol dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem tanára bemutatja a talajszelvényt, a talajtípusok legfontosabb agronómiai tulajdonságait és a talajtani összefüggéseket. De mivel ő elsősorban a talaj kialakulásáról, talajképző folyamatokról ejt szót, ezért szükség volt a gyökérszelvény ismertetésére is, ami a tanösvény második állomása – itt a talaj élőlényeiről és a növény gyökérzetéről van szó.

A harmadik állomás a növényélettant szemlélteti, ahol a növény „működését” ismertetjük, ugyanis a növénynek, mint az idei aszályos időjárás is megmutatta, sok környezeti hatás próbálja gátolni a növekedését, a terméspotenciálnak a kifejezésre jutását.

A negyedik állomás a stresszélettan, ahol a környezeti hatásokra reagáló növények fejlődés-változásairól, illetve a hatások kivédéséről hallhatnak hasznos tudnivalókat a gazdák.

Az utolsó állomás pedig a termésbiztonság és növényvédelem, ami azt mutatja be, mik azok a növényvédelmi eszközök, amik a betegségek, kórokozók és a gyomok elleni védelmét biztosítják a növénynek” – mondja Szabó István.

A tanösvényt a hasznos információkra éhes gazdákon kívül a Szakiskolai Nap keretében kilátogató iskolás osztályok is megtekintették, akik ugyan szakmai, de inkább figyelemfelhívó előadásokat hallgathattak a szakemberektől.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu