0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Ismét sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

A kiállítás 35. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.

A csütörtöki megnyitó alkalmával Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy a kis- és közepes gazdaságok 2023-tól új, emelt szintű kiegészítő jövedelemtámogatásban részesülhetnek. Ez a legkisebb gazdaságok számára is segítség a nehézségek áthidalásához. A kisüzemi pályázati lehetőségek keretében pedig önrész nélkül 15 ezer eurós támogatáshoz juthatnak.

Az Agrárminisztérium különdíjban részesítette az Andest 2005 Kft.-t, valamint a 35. jubileum alkalmából a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok részére miniszteri elismerő oklevelet adományozott, melyet Haál Gábor igazgató vehetett át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elismerésben részesítette a Győri Agroker Zrt.-t, míg a rendezői szakmai elismerést Rombauer Tamás érdemelte ki.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon.

A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatták, hogy mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatók soha nem látott érdeklődéssel zajlottak, a gazdák 15 gépkapcsolást és 2 drónt láthattak munka közben.

Az Agrárminisztérium „Milyen változások várhatók a támogatásokban? – Közös Agrárpolitika 2023 után ” című konferenciáján azokról a tervezett intézkedésekről volt szó, amelyek közvetlenül befolyásolják a jövő évi tervezést. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Arra törekedtünk a tervezés során, hogy a jól ismert, a termelőknek a jövedelmezőség szempontjából fontos intézkedések – amennyire lehet – megmaradjanak, ugyanakkor új lehetőségek is nyíljanak.”

A történelemben régen látott mértékű aszály nem kímélte a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellákat sem. Azonban a fajtabemutatót szervező cégek így is teljes létszámmal képviselték magukat, örömmel megosztották fajtakísérleti tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Mindezek mellett a Kukorica Kör Egyesület szervezésében szakmai workshopok sorozatát és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak.

A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 100 fős hallgatóság előtt vitatták meg a legaktuálisabb talaj-egészségügyi témákat. A tavaly debütált Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a finanszírozás, hitel és a kezesség kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az agrár-környezetgazdálkodás és a farmmenedzsment fontos témáit járták körül, de nagy érdeklődés mutatkozott a szombaton tartott – most különösen fontos – öntözésről szóló beszélgetésre is. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság kihelyezett ülésén a ménesgazdaságok szerepéről és küldetéséről esett szó, valamint a meghívott szakpolitikusok az ágazat helyzetéről tájékozódtak. A kiállításon létesített Szaktanácsadási pontokon pedig szakértőktől kérdezhettek a gazdák és gondolatot cserélhettek egymás között.

Idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot. A nagy sikerű rendezvényen most is közel 1000 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt.

A nagy sikerű 2018-as döntő után, ebben az évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezték meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát, ahova négy regionális válogató versenyről kerültek be az ország legprofibb favágói. Az nemzetközi színvonalú, kiváló szervezésű versenyen az ÉSZAKERDŐ 100 + csapata bizonyult a legjobbnak.

A szervező minden évben elismeri a Bábolnai Gazdanapok egyes kiállítóinak kiemelkedő teljesítményét. Idén szakmai különdíjat ítélt meg a Vérteserdő Zrt.-nek és az Andreas Stihl Kft.-nek, valamint legjobb marketing díjat adományozott a Marton Genetics cégcsoportnak. Továbbá az idén tizedik alkalommal adták át az Év Magyar Mezőgépe innovációs díjat, melyet a szakértő bizottság a Nor-An Kft. hatsoros sávművelőjének ítélt oda.

A kiállítás mindhárom napján szép kora őszi idő várta a látogatókat. Ennek és a színes családi programoknak köszönhetően rekordszámú látogató érkezett a Bábolnai Gazdanapokra. Jövőre újra találkozunk!

youtube://v/YPKmKkLjGi8

youtube://v/u4TPbtIpp3Y

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu