Back to top

Mezőgépek fejlődéstörténete a Bábolnai Gazdanapokon

Agrártörténeti kiállítás keretei között a 35. Bábolnai Gazdanapokon a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum mutatja be, hogy milyen eszközök, milyen erőforrások álltak a gazdálkodók rendelkezésére.

Fotó: Csatlós Norbert

A bemutatón során a kezdetekhez vezetik vissza az érdeklődöket, egészen a 20 ezer évvel ezelőtti időszakra, amikor még az emberek kézi eszközöket használtak. Ezt követően alakultak ki azok a megoldások, amelyek révén a szél és a víz erejét igyekezett az emberiség munkára fogni. Ezek azonban sok esetben nagyon helyhez kötött megoldások voltak.

A fejlődés következő szakasza a lóvontatású eszközök voltak, illetve az állati erőre támaszkodó eszközök.

A kiállításon megtekinthető egy járgányszerkezet is, amely egy 6 méteres rúd segítségével a körben forgó állat erejét hasznosította a mezőgazdasági munkák során.

Fotó: Csatlós Norbert

A következő fejlődési lépés a gőzgépek megjelenése volt. A látogatók egy 150 éve Budapesten készített, eredeti állapotában és működőképesen megőrzött Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth gőzgépet is megtekinthetnek. Ez a gép nem rendelkezik járóképességgel, így a helyszínre vontatása állati erővel történt a gazdálkodók részéről. A gőzgép hajtásával különböző gépeket, cséplőgépet, darálót, szivattyút tudott működtetni.

Fotó: Csatlós Norbert

A következő fejlődési lépés a belső égésű motorok megjelenésével kezdődött el.

A bemutatón egy Köne típusú, Mosonmagyaróváron gyártott, 4 lóerős egy fekvőhengeres benzinmotort és egy Hoffer motort mutattak be, amely 600-950 fordulatszám tartományban tudott dolgozni, 8 munkaóra alatt 3 liter petróleum üzemanyagos fogyasztással.

Érdekes és látványos a modern gépek és precíziós eszközök mellett azt a történeti áttekintést látni, ahol a mezőgazdaság gépesítésének fejlődése figyelhető meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.