0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Névadó ünnepség Mosonmagyaróváron Albert Kázmér alapítóra emlékezve

Névadó ünnepséget rendeztek szeptember 9-én a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetemen, jelesül, hogy az egyetem megújuló Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara új nevet kapott, tisztelegve ezzel az intézmény alapítója előtt.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, illetve annak jogelődje, az 1818-ban alapított Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási tanintézete.

Alapítása és megszervezése Albert Kázmér szász-tescheni herceg nevéhez fűződik. Az intézetet megalapítása eredetileg amiatt történt, hogy a herceg birtokain kiváló elméleti és gyakorlati tudással felvértezett mezőgazdászok dolgozzanak. Az iskola, elnevezése ellenére, minden tanulni vágyó fiatal előtt nyitva állt. Az oktatás nyelve kezdetben latin, majd – mint ahogy egy időben az ország hivatalos nyelve is – a német volt. Ezt a korszakot az 1848–49-es forradalom és szabadságharc zárja, amelyben fontos részt vállaltak az intézmény hallgatói. A jogelőd intézet néhány évtized alatt magas presztízst vívott ki magának az ország életében, ennek is köszönhetően elveszítette magániskola jellegét.

Az intézmény az elmúlt 200 évben számos névváltoztatáson esett át, legutóbb 2016. január 1-től Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karaként folytatta tevékenységét egészen eddig, ugyanis mostantól, az alapító előtt tisztelegve, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karként folytatja működését.

A névváltoztatások ellenére az egyetem a mai kor követelményeinek teljes egészében megfelelve képzi a mezőgazdaság kiváló szakembereit, reményeik szerint tovább öregbítve a tanintézet hírnevét.

A dinamikusan fejlődő egyetem aktívan részt vállal a hazai fenntarthatósági törekvések támogatásában mind a kutatás, az oktatás, szakmai munka, mind pedig a tudásmegosztás és szemléletformálás területén.

„A megújult képzést kínáló kar kiszélesedő szakmai fókuszai közé tartozik a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, az agrárinnováció és a fenntartható élelmiszer-termelés is” – emelte ki dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke az ünnepséget megnyitó beszédében.

Ezekhez a gondolatokhoz Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és dr. Szalka Éva dékán köszöntőjükben hozzáfűzték, a XXI. századnak kiváló, innovatív, a szakma egészét átfogó tudással felvértezett szakemberekre van szüksége, akik az egyetemen szerzett tudásukat üzleti célú felhasználásra is tudják kamatoztatni.

Az ünnepségre természetesen meghívást kapott Nagy István agrárminiszter is, aki alma materének mondhatja az egyetemet, nem mellesleg a város egyéni országgyűlési képviselője.

A tárcavezető azonban elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket, amelyben kifejtette az egyetemhez fűződő személyes viszonyát, valamint nagy örömként tekint Albert Kázmér alapító tiszteletére átnevezett Karra, amelyről biztosan vallja, továbbra is kiváló, immáron XXI. századi szakmai tudással bíró szakembereket nevel ki a jövő agráriuma számára.

Az eseményen köszöntőt mondott Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, akinek szintén közel áll a szívének város és az intézmény egyaránt, ugyanis hosszú generációkig visszamenőleg szinte minden rokona az „óvári egyetemen végzett”.

Nem utolsósorban beszédet mondott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki területpolitikai és vidékfejlesztési központként aposztrofálta a mosonmagyaróvári egyetemet, amitől azt reméli, a szakmai tudásátadás mellett olyan elméleti ismeretekre is tanítja a diákokat, amivel jobban meg tudjuk érteni a világ összefüggéseit.

„De ez nem az egyetemes tudást jelenti, hanem helyi, speciális tudást, amellyel a lokális társadalmi szokásokat, problémákat, a közösséget magát tudjuk megérteni.”

A köszöntők után a felszólalók ünnepélyes névadó ceremónia keretében aláírták névadó okleveleket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu