0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szeretni való vérebek és elegáns agarak

Duhaj, Evila, Albert és Toffy várta a gyerekeket és az érdeklődőket a 35. Bábolnai Gazdanapokon. A vérebek barátságosan tűrték a gyerekek szűnni nem akaró simogatását, a nevükkel ellentéten ugyanis békések és fegyelmezettek.

A Vérteserdő Zrt. sátrában szombaton egész nap várták a négylábúak az érdeklődőket és a gyerekeket, amelyeket Szloboda István, a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskó Kennel tulajdonosa, a kutyák tenyésztője mutatott be.

Klein von Würtzburger Albert és Toffy alpesi tacskókopókról kiderült, hogy vadász munkakutyák és vadászatok alkalmával sebzett nagyvad utáni keresésre használják. Kiváló a szaglásuk, a sebzett vadak vérvonalát követik, ezért nevezik vérebeknek. Nevükkel ellentétben egyáltalán nem félelmetesek, barátságosan tűrték a gyerekek egész napos „rohamát”, a rengeteg simogatást.

 

Az kistermetű, alacsony tacskókopó ellentéte a kecses, karcsú, hosszúlábú magyar agár, amelyek közül Sárréti-Portyázó Duhajjal és Evilával ismerkedhettek meg a gyerekek közelebbről.  

 

A magyar agár a kilenc nemzeti kutyafajta egyike. Igazi futóalkat, mondja a tenyésztője. Magas, karcsú, hosszú vékony lábakkal, nagy mellkassal, amelyben hatalmas szív és tüdő „tartózkodik”, fejhez simuló áramvonalas fülekkel rendelkezik.

 

Hihetetlenül gyors, rövidtávon képes 70 kilométeressel, sebességgel futni, de hosszú távon is tudja tartani az 50 kilométeres gyorsaságot.

 

Rendkívül éles a látása, az ebek sólymának is nevezik, tudtuk meg Szloboda Istvántól. Színük fekete vagy sárga, esetleg ennek keveréke, amit tigris csíkosnak neveznek. Az agaraknak különleges nyakörveket készítenek, amely a nyakuknál kiszélesedik. Erre azért van szükség, mert hirtelen hatalmas erővel indulnak meg, ha meglátják a zsákmányt, és a vékony nyakukat felsebezné a keskeny nyakörv.

Tenyésztőjük szebbnél szebb bőr nyakörveket készít az elegáns agaraknak, mert vadászkutyák tenyésztése mellett, szíjjártó bőrműves is. Ezzel a régi mesterséggel is megismertette a gyerekeket, akik kipróbálhatták a bőrkarkötők készítését is a Vérteserdő Zrt. sátrában a szombati családi napon.  

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu