0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A gyümölcsmolyok visszavonultak, a puszpángmoly rajzik – növényvédelmi előrejelzés 37. hét

A gyümölcsmolyok károsításával az idén már nem kell számolni, ellenben annál nagyobb gond a gyapottok-bagolylepke, illetve a minden növényen tömegesen jelen lévő poloskák. A kisebb-nagyobb esők nyomán a gombás betegségek is megjelennek.

Szeptember első fele kellemes, késő nyári időjárással köszöntött be. A nappali hőmérsékleti maximumok már nem érik el a 30 °C-ot, éjszakánként pedig 14-16 fokra csökken a hőmérséklet. Éjszaka erős a harmatképződés és a nedvességborítás a növényeken, ami elősegíti a betegségek terjedését, különösen akkor, ha időnként esik is az eső.

A nyári extrém időjárási viszonyok miatt az idén feltűnően nagy a gyümölcshullás az almásokban és a szilvásokban.

Ennek csupán egy része írható a nagy hőség és a vízhiány rovására, a többiért az egész nyáron folyamatosan és nagy létszámban rajzó almamoly és szilvamoly felelős. Szeptember első hetére szinte minden molykártevő rajzása alaposan alábbhagyott, így az idén már nem kell számolni a károsításukkal. Az alma betakarítása előtt végezzük el a tárolási betegségek elleni kezeléseket, mellyel csökkenthetjük a betárolt termés romlását.

A zöldségfélék közül a másodvetésű babban, a csemegekukoricában, a paprikában és a paradicsomban igen erősen károsítanak a gyapottok-bagolylepke hernyói, ami élvezhetetlenné teszi a termést, illetve rothadási folyamatokat indít el. Ezen túlmenően az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska imágói és lárvái minden növénykultúrában tömegesen szívogatnak. A szívogatástól kifakuló foltok teszik élvezhetetlenné a termést, gyümölcsökön elhaló foltok alakulnak ki a terméshúsban.

Folyamatosan zajlik a szőlőszüret. A kisebb-nagyobb esők nyomán erősödő tendenciát mutat a szürkerothadás, különösen a vékony héjú fajták fürtjein.

Rövid várakozási idejű készítményekkel még védekezhetünk a kórokozó ellen.

A jelenlegi időjárás most kedvez a peronoszpóra és a lisztharmat terjedésének is, az előbbi betegség elsősorban a hónaljhajtásokon terjed, a lisztharmat viszont idős és fiatal leveleken egyaránt jelen van.

A selyemfényű puszpángmoly második nemzedéke elhúzódóan rajzik. A hernyók egy része már károsít, de további kártételek várhatók, így csak többszöri védekezéssel óvhatjuk meg növényeinket a tarrágástól.

A gyapottok-bagolylepke hernyói most is károsítják a muskátli bimbóit, amitől a kiodvasított bimbó elhal. Felszívódó és méhkímélő rovarölő szerekkel védekezhetünk ellene.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet