Back to top

Jubileumi CLAAS XERION-kiadás

A XERION traktor 25 évvel ezelőtti piacra dobásával a CLAAS új mércét állított fel a nagyteljesítményű erőgépek sokoldalúsága terén. A jeles évfordulót a traktor különleges, limitált kiadásával ünnepli a gyártó.

Fotó: claas.de

Mind a traktorgyártásban, mind a CLAAS történetében fontos mérföldkővé vált az 1997-es év. A négy évvel azelőtt bemutatott XERION 2500 traktor lett az addigi legsokoldalúbb nagy teljesítményű erőgép a CLAAS portfóliójában, ráadásul a „Huckepack” eszközhordozó bázisjármű óta az volt az első új traktor a gyártó kínálatában.

Több mint 20 éves fejlesztés után a CLAAS első sorozatgyártásra kész, hathengeres, 250 lóerős Caterpillar motorral és a CLAAS saját gyártású HM08 fokozatmentes váltójával felszerelt XERION modell új termékkategóriát teremtett. Négy függesztő- és felépítményfelületével, hatalmas hasznos teherbírásával, forgó fülkéjével, a két kormányzott tengelyen elhelyezett, azonos méretű hajtott kerekekkel és állandó összkerékhajtásával a XERION számos területen egyedülálló volt.

Legyen szó akár talajkímélő oldalazó kormányzású hígtrágya-kijuttató eszközről vagy kompakt cukorrépa-betakarító gépről, esetleg nagy területteljesítményű kaszáról – akár hátramenetben, hármas kaszakombinációval –, sőt nagy teljesítményű vontatott vetőgépről, a XERION egyre újabb területeket nyitott az erőgépek alkalmazása előtt.

Évente közel 400 XERION gördül le a gyártósorról, vagyis az utóbbi három évben megduplázódott az értékesítése.

Nem csoda, hiszen a traktor a lekülönbözőbb területeken helytáll: Európa közepén, Kazahsztán végtelen csernozjom szántóin, Észak-Amerika végtelen prérijén, Ausztrália gigantikus farmjain, Ázsia virágzó gazdaságaiban, sőt Dél-Amerikában és Dél-Afrikában is elégedetten használják a típust, gazdák és bérvállalkozók egyaránt.

Fotó: claas.de

A mai napig egyetlen más traktorban sem sikerült olyan tökéletesen ötvözni a sokoldalúságot, a hatékonyságot, a talajkímélést és a teljesítményt, mint a CLAAS XERIONban – amit még a használt gépek iránti kereslet is tükröz.

Az évforduló alkalmából a CLAAS egészen limitált retro megjelenésű XERION-különkiadást hoz forgalomba kulcspiacain, aminek a színösszeállítása az 1997-es első XERION 2500-ét idézi föl. A limitált kiadást bemutatják ugyan a kiállításokon, de kizárólag hűséges XERION-használók tudják megvásárolni. Azonkívül az évforduló alkalmából minden 2022 és 2023 augusztusa között gyártott XERION utastérajtajára évfordulós matrica kerül.

A XERION-nak magyar vonatkozása is van, ugyanis

a XERION 3800 traktor kifejlesztéséhez a magyar nagyüzemekben jól ismert Rába-Steigerek szolgáltak alapul.

A XERION fejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek, építéséhez pedig Rába alkatrészeket is felhasználtak.

Forrás: 
CLAAS
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új JCB gépek hidrogén meghajtással

A JCB szuperhatékony hidrogénmotorok gyártására irányuló 100 millió font értékű projektje a közelmúltban debütált nemzetközileg a világ egyik legnagyobb építőipari gépvásárán. Mintegy 150 fős mérnökből álló csapat dolgozik a hidrogén égésű motorok fejlesztésére irányuló úttörő kezdeményezésen – és már több mint 50 prototípust gyártottak le a JCB brit motorgyárában.

Csaknem egymilliárd forintot fordított technológiai fejlesztésre a felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft.

Csaknem egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson - közölte a cég az MTI-vel.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

Magyar fejlesztésű fagyvédelmi gépek mutatkoztak be Csobádon

Többek közt hazai fejlesztésű fagyvédelmi berendezéseket mutattak be a Holland Alma Kft. csobádi biogyümölcsösében. Ezekkel a kisugárzási fagy ellen lehet védekezni: néhány fokkal emelhető a hőmérséklet, és az erős légáram is segít megmenteni a termést.

Elektromosan erősít a Manitou

A francia mezőgépgyártó nagyvállalat, a Manitou-csoport 82 százalékos részesedést szerzett az ugyancsak francia, elektromobilitással és akkutechnológiával, azon belül a litium-ion akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában, valamint helyhez kötött energiatároló berendezések fejlesztésében élen járó EasyLi startupban.

Mustártermesztés lehetőségei Magyarországon

A rendszerváltás óta jelentősen lecsökkent a mustár termesztése Magyarországon, különösen az élelmiszeripar számára. Bár a zöldítési program keretében zöldtrágyaként használják. A fehér mustármag számára viszont ételízesítőként stabil piacot nyújt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt, amely jelenleg a magyar termelői körének a bővítésén dolgozik - erről is szó esett a cég szakmai napján.

Osztrák traktorpiac 2022

Nyugati szomszédunknál tavaly 13,8 százalékkal esett vissza a traktoreladás az előző évihez képest. 7.196 erőgépet sikerült értékesíteni 2022-ben, míg egy évvel korábban még 8.345 darab kelt el.

Agritechnica 2023

A covid-járvány miatt több éven át elhalasztott hannoveri Agritechnica nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítást 2023. november 12-18. között tartja a Német Mezőgépgyártók Szövetsége, a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). A rendezvény új alcímet kapott, „A mezőgazdasági gépek világvására” címet.

Hosszú szárú jégsaláta

A BASF gépi betakarításra is alkalmas jégsaláta-fajtasorozatot fejlesztett ki. Az új fajták felszedését a La Palmában megrendezett szakmai napon mutatták be.