Back to top

Jubileumi CLAAS XERION-kiadás

A XERION traktor 25 évvel ezelőtti piacra dobásával a CLAAS új mércét állított fel a nagyteljesítményű erőgépek sokoldalúsága terén. A jeles évfordulót a traktor különleges, limitált kiadásával ünnepli a gyártó.

Fotó: claas.de

Mind a traktorgyártásban, mind a CLAAS történetében fontos mérföldkővé vált az 1997-es év. A négy évvel azelőtt bemutatott XERION 2500 traktor lett az addigi legsokoldalúbb nagy teljesítményű erőgép a CLAAS portfóliójában, ráadásul a „Huckepack” eszközhordozó bázisjármű óta az volt az első új traktor a gyártó kínálatában.

Több mint 20 éves fejlesztés után a CLAAS első sorozatgyártásra kész, hathengeres, 250 lóerős Caterpillar motorral és a CLAAS saját gyártású HM08 fokozatmentes váltójával felszerelt XERION modell új termékkategóriát teremtett. Négy függesztő- és felépítményfelületével, hatalmas hasznos teherbírásával, forgó fülkéjével, a két kormányzott tengelyen elhelyezett, azonos méretű hajtott kerekekkel és állandó összkerékhajtásával a XERION számos területen egyedülálló volt.

Legyen szó akár talajkímélő oldalazó kormányzású hígtrágya-kijuttató eszközről vagy kompakt cukorrépa-betakarító gépről, esetleg nagy területteljesítményű kaszáról – akár hátramenetben, hármas kaszakombinációval –, sőt nagy teljesítményű vontatott vetőgépről, a XERION egyre újabb területeket nyitott az erőgépek alkalmazása előtt.

Évente közel 400 XERION gördül le a gyártósorról, vagyis az utóbbi három évben megduplázódott az értékesítése.

Nem csoda, hiszen a traktor a lekülönbözőbb területeken helytáll: Európa közepén, Kazahsztán végtelen csernozjom szántóin, Észak-Amerika végtelen prérijén, Ausztrália gigantikus farmjain, Ázsia virágzó gazdaságaiban, sőt Dél-Amerikában és Dél-Afrikában is elégedetten használják a típust, gazdák és bérvállalkozók egyaránt.

Fotó: claas.de

A mai napig egyetlen más traktorban sem sikerült olyan tökéletesen ötvözni a sokoldalúságot, a hatékonyságot, a talajkímélést és a teljesítményt, mint a CLAAS XERIONban – amit még a használt gépek iránti kereslet is tükröz.

Az évforduló alkalmából a CLAAS egészen limitált retro megjelenésű XERION-különkiadást hoz forgalomba kulcspiacain, aminek a színösszeállítása az 1997-es első XERION 2500-ét idézi föl. A limitált kiadást bemutatják ugyan a kiállításokon, de kizárólag hűséges XERION-használók tudják megvásárolni. Azonkívül az évforduló alkalmából minden 2022 és 2023 augusztusa között gyártott XERION utastérajtajára évfordulós matrica kerül.

A XERION-nak magyar vonatkozása is van, ugyanis

a XERION 3800 traktor kifejlesztéséhez a magyar nagyüzemekben jól ismert Rába-Steigerek szolgáltak alapul.

A XERION fejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek, építéséhez pedig Rába alkatrészeket is felhasználtak.

Forrás: 
CLAAS
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.