Back to top

Júliusban tovább drágultak a mezőgazdasági termelői árak

Júliusban a mezőgazdasági termékek termelői ára átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az emelkedés üteme 2,4 százalékponttal gyorsult a júniusi 2,9 százalékpont után - derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent legfrissebb adatokból.

hatarszemle_033.jpg

Fotó: Csatlós Norbert
A növénytermesztési és kertészeti termékek felvásárlási ára 53,0 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál, ami 0,7 százalékponttal élénkebb éves emelkedés az előző havinál. Az élő állatok és állati termékek ára átlagosan 45,6 százalékkal nőtt egy év alatt, az élő állatok árának emelkedése 5,4 százalékponttal 48,5 százalékosra nőtt az állati termékeké 8,2 százalékponttal gyorsult 39,9 százalékosra, amiben a tej ára játszott főszerepet azzal, hogy éves drágulása a júniusi 43,6 százalékról 10,2 százalékponttal 53,8 százalékosra ugrott, míg a tojás árának 30,6 százalékos emelkedése alig változott a júniusi 31,4 százalékhoz képest.

A növényi termékek körében gyorsult a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsök éves áremelkedésének üteme, míg az ipari növények és a zöldségfélék áremelkedése 5,4, illetve 0,3 százalékponttal csillapodott.

A gabonafélék ára 82,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, ami 11,1 százalékponttal meredekebb emelkedés a júniusinál. A búza felvásárlási ára a tavaly júliusinak több mint duplájára nőtt, a 106,9 százalékos emelkedés 23,9 százalékponttal meredekebb az előző havinál. A kukorica felvásárlási árának emelkedése 3,4 százalékponttal 63,3 százalékra élénkült.

A burgonyának a tavaly júliusinál 18,8 százalékkal magasabb ára 13,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutat a júniusinál, a gyümölcsök 4,3 százalékos éves áremelkedése 2,5 százalékponttal nagyobb emelkedés az előző havinál.

A zöldségfélék felvásárlási ára átlagosan 27,4 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál. A legnagyobb áremelkedés a zöldborsónál volt, 51,2 százalék, ami 7,4 százalékponttal több a júniusinál. A fejes káposzta 34,9 százalékkal kerül többe, mint egy éve, és az emelkedés üteme júniusról júliusra 17,1 százalékponttal ugrott magasabbra. A zöldbab és a fejeskáposzta éves áremelkedése lendült fel a legnagyobb mértékben: 18,2, illetve 17,1 százalékponttal és ezzel a borsó 24,4, a káposzta 34,9 százalékkal drágult egy év alatt. A fejes saláta felvásárlási ára 29,2, az uborkáé 26,2, a paradicsomé 24,6, a vöröshagymáé 22,5, a százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál.

Júliusban egyedül a paradicsom áremelkedése lassult 3,0 százalékponttal 24,6 százalékosra.

_n856717.jpg

Fotó: Csatlós Norbert
A spenót 25,5 százalékkal drágult egy év alatt, a karfiol 14,5, a sárgarépa ára pedig 3,2 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az élő állatok felvásárlási árának 48,5 százalékos emelkedését a vágósertés és a vágómarha felvásárlási árának szárnyalása húzta, a sertések ára egy év alatt 48,9 százalékkal nőtt, ami 10,3 százalékponttal nagyobb emelkedés a júniusinál, a vágómarha 61,7 százalékos emelkedése 15,8 százalékponttal pattant fel az előző haviról. A vágóbaromfi ára 49,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, gyakorlatilag tartja a júniusban elért 50 százalékos emelkedést, a tyúkfélék ára 48,4, a pulyka felvásárlási ára 38,6 százalékkal magasabb a tavaly júliusinál, a libáé 55,5, a kacsáé 67,3 százalékkal nőtt.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.