Back to top

Innovatív hazai készítmények a növénytermesztésben

Mikrostarterek, lombtrágyák és mikrobiológiai készítmények is szerepelnek az IKR Agrár új brandjének termékpalettáján, tudhattuk meg a cég szakmai bemutatóján a 35. Bábolnai Gazdanapokon. Ezzel nemcsak a cég kínálata bővült, hanem egy új üzletág és egy országos lefedettségű szaktanácsadói hálózat is létrejött.

Fotó: MMG fotó

A GreenFert termékcsalád készítményei hazánkban, Hidason készülnek. Ez a gazdálkodók számára számos előnnyel jár, mondta Zsiga Ákos, az IKR Agrár innovatív termékek kereskedelmi üzletágának igazgatója. Elsősorban stabilitást, jobb tervezhetőséget és nagyfokú kiszámíthatóságot biztosít a hazai gyártóbázis.

A Bábolnai Gazdanapokat választotta az IKR Agrár arra, hogy széles szakmai érdeklődő közönség előtt bemutassa új üzletágát és az ehhez kapcsolódó márkáját a GreenFert termékcsaládot.

A cég szakemberei a bemutató elején több olyan hatásra és okra hívták fel a figyelmet, amely az innovatív üzletág elindulásához közrejátszott. Ilyen az elmúlt évek időjárási szélsőségei, amely ingadozó termésátlagokat eredményezett, az input anyagok szállítási nehézségei és rekord magas árai. A környező műtrágya gyárak részleges vagy teljes leállása a magas gázárak okán, melyről mi is folyamatosan beszámoltunk itt a magyarmezogazdasag.hu oldalon. Ilyen hatás még, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikájának részeként a zöld megállapodás, amely nagyon komoly célokat tűzött ki, mint például 50%-kal csökkenteni a szintetikus növényvédő szerek és 20 %-kal a műtrágya felhasználását. Több ponton változik a terület alapú támogatások feltételrendszere.

Fotó: MMG fotó

Ezek az egyenként is komoly kihívások együttesen jelentkezve állítják feladatok elé a gazdálkodóak és integrátorokat egyaránt. Az IKR Agrár szakemberei igyekeznek ezekre a változásokra időben reagálni, tehát a problémákra megoldást találni. Ezért is hoztuk létre az idei évben a GreenFert brandet, melynek égisze alatt olyan termékek találhatók meg, amelyek a fent említett problémákra megoldást tudnak találni. Az ehhez kapcsolódó gyártói kapacitás kialakítása révén már nem csak mint kereskedőcég, hanem gyártó és kereskedő cégként jelenten meg partnereik felé.

A bemutatón az üzletág szakemberei fontosnak tartották, hogy az új üzletág és termékcsalád ismertetése előtt, a talajok szerkezetének és összetételének legújabb tudományos eredményeit ismertessék.

A korábbi növénytermesztési gyakorlatokat, megszokott technikákat biztos, hogy át kell értékelni és a folyamatosan változó külső hatásokhoz jobban igazodó eljárásokra van szükség.

Mint elhangzott, a korábbi szemlélet a feketére művelt talajok ma már egyre több gazda számára érthető módon nem megfelelő a talajok végelme érdekében.

Fotó: MMG fotó

Péntek Csaba az IKR Agrár fejlesztési igazgatója a bemutató részeként a talajok biológiájáról, a humuszképződés fontosságáról, a mikorrhiza gomba kapcsolatokról tartott ismeretterjesztő előadást. Elmondta, hogy a következő években a természetes ökoszisztémák „másolása” elvek és módszerek szintjén azt jelenti, hogy

  • minimálisra kell csökkenteni a talajbolygatást,
  • változatos vetésforgót kell kialakítása a talajbiológia igényeinek figyelembevételével,
  • élő növények az év „365” napján,
  • folyamatos talajtakarás, mulcshagyás,
  • állatállomány integrálása a rendszerbe,
  • peszticid és műtrágya használat minimalizálása.

A talajtermékenység kulcsa a szerves anyag és alapvető fontosságú a szerkezetesség, azaz az aggregátum képződés. Az újabb kutatások szerint a növények nem csak egyszerű sók és ionok formájában tudják felvenni a tápelemeket, hanem szerves molekulák, komplett aminosavak formájában is.

Ezek az új innovatív készítmények kijuttatása a lehető legkorábbi, csírázási időszakban a leghatékonyabban, mert ekkor alakul ki a növény megfelelő biológiai kapcsolata.

Az előadás végén bemutatta az IKR Agrár azon termékeinek sorát, amelyek az új márka alatt, a kihívásokra megoldást jelenthetnek a gazdálkodók számára. Mikrostarterek, lombtrágyák és mikrobiológiai készítmények ismertetéséhez a saját nagytáblás kísérleti eredményeiket is bemutatták a gazdálkodók számára.

Az IKR Agrár bővítette 52 területi képviselő csapatát, egy 9 főből álló, kimondottan a GreenFert termékcsaládhoz kapcsolódó szaktanácsadói csapattal. Ezzel az új üzletágához kapcsolódóan az idei év végén és a jövő évben felkészült kollégák tudják segíteni a gazdálkodókat abban, hogy a kihívásokra és a nagyon változó környezeti hatásokra megfelelő és eredményes válaszokat tudjanak adni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.