Back to top

Innovatív hazai készítmények a növénytermesztésben

Mikrostarterek, lombtrágyák és mikrobiológiai készítmények is szerepelnek az IKR Agrár új brandjének termékpalettáján, tudhattuk meg a cég szakmai bemutatóján a 35. Bábolnai Gazdanapokon. Ezzel nemcsak a cég kínálata bővült, hanem egy új üzletág és egy országos lefedettségű szaktanácsadói hálózat is létrejött.

Fotó: MMG fotó

A GreenFert termékcsalád készítményei hazánkban, Hidason készülnek. Ez a gazdálkodók számára számos előnnyel jár, mondta Zsiga Ákos, az IKR Agrár innovatív termékek kereskedelmi üzletágának igazgatója. Elsősorban stabilitást, jobb tervezhetőséget és nagyfokú kiszámíthatóságot biztosít a hazai gyártóbázis.

A Bábolnai Gazdanapokat választotta az IKR Agrár arra, hogy széles szakmai érdeklődő közönség előtt bemutassa új üzletágát és az ehhez kapcsolódó márkáját a GreenFert termékcsaládot.

A cég szakemberei a bemutató elején több olyan hatásra és okra hívták fel a figyelmet, amely az innovatív üzletág elindulásához közrejátszott. Ilyen az elmúlt évek időjárási szélsőségei, amely ingadozó termésátlagokat eredményezett, az input anyagok szállítási nehézségei és rekord magas árai. A környező műtrágya gyárak részleges vagy teljes leállása a magas gázárak okán, melyről mi is folyamatosan beszámoltunk itt a magyarmezogazdasag.hu oldalon. Ilyen hatás még, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikájának részeként a zöld megállapodás, amely nagyon komoly célokat tűzött ki, mint például 50%-kal csökkenteni a szintetikus növényvédő szerek és 20 %-kal a műtrágya felhasználását. Több ponton változik a terület alapú támogatások feltételrendszere.

Fotó: MMG fotó

Ezek az egyenként is komoly kihívások együttesen jelentkezve állítják feladatok elé a gazdálkodóak és integrátorokat egyaránt. Az IKR Agrár szakemberei igyekeznek ezekre a változásokra időben reagálni, tehát a problémákra megoldást találni. Ezért is hoztuk létre az idei évben a GreenFert brandet, melynek égisze alatt olyan termékek találhatók meg, amelyek a fent említett problémákra megoldást tudnak találni. Az ehhez kapcsolódó gyártói kapacitás kialakítása révén már nem csak mint kereskedőcég, hanem gyártó és kereskedő cégként jelenten meg partnereik felé.

A bemutatón az üzletág szakemberei fontosnak tartották, hogy az új üzletág és termékcsalád ismertetése előtt, a talajok szerkezetének és összetételének legújabb tudományos eredményeit ismertessék.

A korábbi növénytermesztési gyakorlatokat, megszokott technikákat biztos, hogy át kell értékelni és a folyamatosan változó külső hatásokhoz jobban igazodó eljárásokra van szükség.

Mint elhangzott, a korábbi szemlélet a feketére művelt talajok ma már egyre több gazda számára érthető módon nem megfelelő a talajok végelme érdekében.

Fotó: MMG fotó

Péntek Csaba az IKR Agrár fejlesztési igazgatója a bemutató részeként a talajok biológiájáról, a humuszképződés fontosságáról, a mikorrhiza gomba kapcsolatokról tartott ismeretterjesztő előadást. Elmondta, hogy a következő években a természetes ökoszisztémák „másolása” elvek és módszerek szintjén azt jelenti, hogy

  • minimálisra kell csökkenteni a talajbolygatást,
  • változatos vetésforgót kell kialakítása a talajbiológia igényeinek figyelembevételével,
  • élő növények az év „365” napján,
  • folyamatos talajtakarás, mulcshagyás,
  • állatállomány integrálása a rendszerbe,
  • peszticid és műtrágya használat minimalizálása.

A talajtermékenység kulcsa a szerves anyag és alapvető fontosságú a szerkezetesség, azaz az aggregátum képződés. Az újabb kutatások szerint a növények nem csak egyszerű sók és ionok formájában tudják felvenni a tápelemeket, hanem szerves molekulák, komplett aminosavak formájában is.

Ezek az új innovatív készítmények kijuttatása a lehető legkorábbi, csírázási időszakban a leghatékonyabban, mert ekkor alakul ki a növény megfelelő biológiai kapcsolata.

Az előadás végén bemutatta az IKR Agrár azon termékeinek sorát, amelyek az új márka alatt, a kihívásokra megoldást jelenthetnek a gazdálkodók számára. Mikrostarterek, lombtrágyák és mikrobiológiai készítmények ismertetéséhez a saját nagytáblás kísérleti eredményeiket is bemutatták a gazdálkodók számára.

Az IKR Agrár bővítette 52 területi képviselő csapatát, egy 9 főből álló, kimondottan a GreenFert termékcsaládhoz kapcsolódó szaktanácsadói csapattal. Ezzel az új üzletágához kapcsolódóan az idei év végén és a jövő évben felkészült kollégák tudják segíteni a gazdálkodókat abban, hogy a kihívásokra és a nagyon változó környezeti hatásokra megfelelő és eredményes válaszokat tudjanak adni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.