0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Innovatív megoldások parlagfű ellen

A Corteva Agriscience a 2022. szeptember 8-9-én megrendezett tudományos konferencia kiemelt támogató partnere volt. A vállalat folyamatosan kutatja azokat az új hatóanyagokat, melyekkel forradalmi áttörést hozhat a gyomirtásban és hatékony segítséget adhat a gazdálkodók kezébe.

A nemzetközi tudásmegosztó fórumokon és konferenciákon való aktív részvételével, innovatív megoldásainak népszerűsítésével és a gazdák teljeskörű tájékoztatásával a cég hozzájárul a parlagfű elleni védekezéshez.

A tudományos konferenciát 14 évvel ezelőtt rendezték meg először Budapesten.

A több tudományterületet átfogó nemzetközi rendezvény számos kutató és szakértő részvételével zajlott.

A Nemzetközi Parlagfű Társaság által szervezett nívós konferencia előadói között Dr. Lukács Domonkos, a Corteva gyomirtószer-termékmenedzsere adott elő a vállalat kiemelkedő termékéről, a ViballaTM-ról, mely nélkülözhetetlen eszköz a parlagfű elleni védekezéshez.

Az Ambrosia artemisiifolia (ürömlevelű parlagfű) egy eredetileg Észak-Amerikában honos invazív gyomnövény, amely a 20. században, különösen az első világháború idején került Európába, és jelenleg számos országban megtalálható, például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Oroszországban és a Balkánon.

Ez az invazív gyomnövény szerepel az EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization) idegenhonos növények listáján, mivel nagy a terjedési veszélye. A parlagfű hatalmas közegészségügyi kockázatot jelent allergén pollenje miatt, amely súlyos pollenallergiát és ételallergiát okozhat az emberek szervezetében.

Az EPPO nyomatékosan ajánlja azoknak az országoknak, ahol a parlagfű már megjelent, hogy tegyenek intézkedéseket a további terjedés megakadályozására vagy a már kialakult gyomnövény-populációk kezelésére.

Az Ambrosia artemisiifolia a mezőgazdaságban is komoly gondot okoz, főként a tavaszi vetésű növények (napraforgó, szója, kukorica) esetében. Széles körben elterjedt és nehezen irtható gyomnövénynek tartják. A parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos költségeket több százmillió euróra becsülik.

A Viballa™ szelektív, posztemergens, valamennyi hagyományos és herbicid-toleráns napraforgóban alkalmazható gyomirtó szer. Új, sokoldalú eszköz a parlagfű elleni védekezésben a napraforgó kultúrákban. A Viballa™ Arylex™ hatóanyagot tartalmaz, amely a szintetikus auxinok (HRAC 4.) új kémiai osztályába, az arilpikolinátok közé tartozik, és nagyon hatásos a legfontosabb széleslevelű gyomok, például az Ambrosia artemisiifolia, Chenopodium album, Xanthium spinosum és Abutilon theophrasti ellen, amelyeket a meglévő gyomirtó szerek jelenleg nem tudnak teljesen leküzdeni. Különösen az Ambrosia artemisiifolia ellen nyújt egyedülálló védelmet, még a más hatásmódokkal, például ALS-gátlókkal szemben rezisztens biotípusok esetében is, a növény fejlett stádiumában egyaránt.

Azáltal, hogy jelentősen csökkenti a növény túlélő egyedeinek számát, csökkenti az allergén pollenek termelődését. A Viballa™ biztonságosan alkalmazható hagyományos és herbicid-toleráns napraforgófajtákon a növény széles alkalmazási ablakában.
Forrás: Corteva Agriscience