0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Komplex problémák

A Bábolnai Gazdanapokon idén is információs pulttal és ingyenes szaktanácsadással várta az érdeklődőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei Igazgatósága.  A rendezvény mindhárom napján a NAK szakértői válaszolták meg a gazdák aktuális kérdéseit.  

Balogh Zoltán a NAK megyei elnöke szerint a gazdák visszajelzései alapján a legnagyobb problémát az aszály mellett a már korábban is komoly gondokat okozó inputanyag árrobbanás, valamint az ezzel összefüggő takarmányár növekedés jelenti. Mindezt csak tovább súlyosbítja az egész Európát sújtó energiaválság.

Mint mondta, a probléma komplex, a katasztrofális terméskiesés, a talajok állapota, a csapadékhiány  nem csupán a szántóföldi kultúrákban érezteti hatását, hanem az állattartartók gazdálkodását is befolyásolja, akik a megemelkedett költségeiket nem, vagy csak kis mértékben tudják beépíteni a felvásárlási árakba.

Mindez aztán az élelmiszer-kereskedelemben és végső soron a fogyasztókon csapódik le.  Elmondható, hogy a jelenlegi helyzet a magyar agrárium és a hazai gazdaság egészére rányomja a bélyegét.

A megyei elnök azt is elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  igyekszik feltérképezni a gazdálkodók helyzetét, úgy tapasztalták, hogy a gazdák ugyan borúlátóak, de nem reményvesztettek és jelenleg a kisebb-közepes gazdaságok szintjén jelentek meg komolyabb problémák. A mezőgazdasági termelők egybehangzó véleménye azonban az, hogy több hasonlóan aszályos évet gazdaságilag már nem bírnának el.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az idei rendkívüli helyzet ismét rámutatott arra, hogy a kis és közepes gazdálkodók életét egy erőteljes, beszerzésre, fölvásárlásra, értékesítésre feldolgozóipari környezetre és a kereskedelemre is kiterjedő integráció minden bizonnyal segítené a jövőben. Ennek az integrációnak a rendszerét sürgető lenne kidolgozni ahhoz, hogy mind a gazdák helyzetét mind a vidék népességmegtartó erejét növelni tudják, hiszen ez nemzetgazdasági érdek is.  

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu