0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem várt gyomirtószer-maradékokat okozhat az aszály

Extra korán el tudták kezdeni az idén a silókukorica betakarítását a németországi gazdálkodók, de nem várt problémákkal szembesülhet, aki hamar el akarja vetni a következő kultúrát. Az ok: az aszályban a gyomirtó szerek lebomlási ideje sem úgy alakul, ahogy a nagykönyvben meg van írva, írja az agrarheute.com.

A rendellenes szárazságban már szeptember első napjaiban nagyon magas szárazanyag-tartalmat mértek a silókukoricában, és hamar túllesznek a betakarításon a németországi gazdálkodók.

A szárazság miatt azonban elgondolkodtató kérdés, hogy milyen növényt érdemes vetni a kukorica után, ki fog-e egyáltalán kelni az elvetett kultúra. Számos gazda szeretne a korán lekerült silókukorica után repcét vagy őszi árpát vetni, már csak azért is, hogy a búza- és tritikálé-árvakelésnek elejét vegye. A Rajna-vidék Pfalz tartományi szaktanácsadó szolgálat (DLR) ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bizonyos gyomirtó szerek még nem bomlottak le teljesen a talajban, és ezért károsíthatják a következő kultúrnövényt.

Ökölszabály, hogy ha a gyomirtó szer kijuttatása és a következő kultúra vetése között kevesebb, mint 120 mm csapadék hull, akkor lassabb a hatóanyag lebomlási ideje; különösen szulfonilurea típusú, illetve a triketonok hatóanyagcsoportjába tartozó herbicidekre igaz ez

– idézi a szaktanácsadó szolgálat véleményét az agrarheute.com cikke, hozzátéve, hogy van olyan térség Németországban, ahol mindössze 25 mm esett a kérdéses időszakban.

Az ilyen száraz térségekben nem ajánlják a korán betakarított silókukorica után a repcét, az árpát, a kétszikű másodnövényeket és a hereféléket, helyettük inkább az őszi búzát javasolják.

Ha mégis muszáj őszi árpát vetni, akkor mély és nagyon alapos talajforgatás előzze meg a vetést, idézi az agrarheute.com a DLR szaktanácsadóinak állásfoglalását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu