Back to top

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.

A szervezők, a bükkösdi önkormányzat és a szakág pedig ismételten kitettek magukért a sikeres és kellemes kétnapos versenyzési lehetőséget megadva. Ezúton is köszönjük. Az eredmények megtekinthetők a www.tavlovasok.hu oldalon.

A kétnapos versenyek utolsó részeként lehetősége van a fiatal, kezdő generációnak is kipróbálnia magát 20 kilométeres túraversenyen, ahol ugyanúgy a távlovas szabályzat rendelkezéseit alkalmazzák, szigorú orvosi felügyelet mellett.

Jöjjön két ifjú, a jövő lovasai, akik a 20 kilométeres távon indultak, Posztobányi Réka és Vargecz Leona fiatal, viszonylag kezdő távlovasok. Őket kérdeztem, hogyan ismerkedtek meg ezzel a szakággal és mik a jövőbeni terveik.

Posztobányi Réka
Posztobányi Réka
„Hároméves korom óta lovaglok” – kezdte Posztobányi Réka. „Egyik kedves ismerősünk kezdett el távlovagolni, és az egyik versenyére én is elkísértem. Ő mondta, hogy próbáljam ki, hiszen nagyon jó és szép szakág a távlovaglás. Lovam, Játék egy 2009-es születésű arab félvér, és előtte ügyességi versenyeken vett részt, de ott már nem nagyon tudtunk érvényesülni, mert nagyon temperamentumos, így ez is megerősített abban, hogy elkezdjek vele távlovazni. Játékon is látszik, hogy sokkal boldogabban megy távlovaspályán, mint az ügyességi pályákon. 2019-ben volt az első távlovasversenyem, ahol a második helyezést értem el, innentől kezdve majdnem az összes versenyen ott voltam és helytálltam.”

Réka az idei évet idáig sikeresen teljesítette. Mint elmondta, jövőbeli célja megtartani a távlovas barátokat, és először 40 kilométeren kipróbálni magát, majd ha minden jól megy, akkor nagyobb távokon is indulni.

„Szeretnék még nagyon sokáig távlovagolni, nagyobb kilométereken, hiszen nagyon megtetszett ez a szak­ág” – mondta el a verseny után.

Vargecz Leona igazi lovas családból származik, így elmondása szerint nem volt kérdés számára, hogy ő is erre a pályára lép. „Születésem óta Géderlakon élek a szüleimmel és kisöcsémmel Lovak között nőttem fel, háromévesen már túlvoltam az első ügyességi versenyemen és azóta is rendszeresen indulok különböző megmérettetéseken. Édesanyám lovasoktató, így folyamatosan van lehetőségem fejleszteni magam abban, amit a legjobban szeretek és ezt az élményt másokkal is megosztani” – kezdte; és azt is megosztotta velünk, hogyan került a távlovaglás világába. „Már egészen kicsi korom óta tudtam, hogy felnőttként is fontos része lesz az életemben a lovaknak, így megszületett a következő álom, hogy lovasrendőr legyek. Ehhez természetesen további fejlesztésre van szükségem, amihez Kapoli István edzőtől kaptam segítséget a cecei Kabakán lovardában.

Ezúton is köszönettel tartozom neki, mert az ő tudásával és hozzáállásával és Csibi nevű kicsit szeszélyes, de remek természetű lovával sikerült letennem a távlovagló rajtengedélyvizsgámat.

Már a második éve távlovazok, és minden versenyen tanulok valami újat. A gyönyörű tájak, az izgalmas versenyek szívet-lelket meg melengetőek. Hogy milyen távon indulok, az mindig a lovam edzettségétől függ. Álmom, hogy nagyobb távokat menjek és majd külföldi versenyekre is eljussak; a szüleim ebben a végtelenségig támogatnak” – fogalmazott Leona.

Vargecz Leona
Vargecz Leona

A Távlovagló és Távhajtó Szakág következő ob-fordulója Szilvásváradon kerül megrendezésre, egy csodálatos természeti adottságokban gazdag, izgalmas pályán, szeptember 16–18. között. Mindenkit szeretettel várunk és sikeres felkészülést kívánunk!

Bors Margaréta

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.