0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.

A szervezők, a bükkösdi önkormányzat és a szakág pedig ismételten kitettek magukért a sikeres és kellemes kétnapos versenyzési lehetőséget megadva. Ezúton is köszönjük. Az eredmények megtekinthetők a www.tavlovasok.hu oldalon.

A kétnapos versenyek utolsó részeként lehetősége van a fiatal, kezdő generációnak is kipróbálnia magát 20 kilométeres túraversenyen, ahol ugyanúgy a távlovas szabályzat rendelkezéseit alkalmazzák, szigorú orvosi felügyelet mellett.

Jöjjön két ifjú, a jövő lovasai, akik a 20 kilométeres távon indultak, Posztobányi Réka és Vargecz Leona fiatal, viszonylag kezdő távlovasok. Őket kérdeztem, hogyan ismerkedtek meg ezzel a szakággal és mik a jövőbeni terveik.

„Hároméves korom óta lovaglok” – kezdte Posztobányi Réka. „Egyik kedves ismerősünk kezdett el távlovagolni, és az egyik versenyére én is elkísértem. Ő mondta, hogy próbáljam ki, hiszen nagyon jó és szép szakág a távlovaglás. Lovam, Játék egy 2009-es születésű arab félvér, és előtte ügyességi versenyeken vett részt, de ott már nem nagyon tudtunk érvényesülni, mert nagyon temperamentumos, így ez is megerősített abban, hogy elkezdjek vele távlovazni. Játékon is látszik, hogy sokkal boldogabban megy távlovaspályán, mint az ügyességi pályákon. 2019-ben volt az első távlovasversenyem, ahol a második helyezést értem el, innentől kezdve majdnem az összes versenyen ott voltam és helytálltam.”

Réka az idei évet idáig sikeresen teljesítette. Mint elmondta, jövőbeli célja megtartani a távlovas barátokat, és először 40 kilométeren kipróbálni magát, majd ha minden jól megy, akkor nagyobb távokon is indulni.

„Szeretnék még nagyon sokáig távlovagolni, nagyobb kilométereken, hiszen nagyon megtetszett ez a szak­ág” – mondta el a verseny után.

Vargecz Leona igazi lovas családból származik, így elmondása szerint nem volt kérdés számára, hogy ő is erre a pályára lép. „Születésem óta Géderlakon élek a szüleimmel és kisöcsémmel Lovak között nőttem fel, háromévesen már túlvoltam az első ügyességi versenyemen és azóta is rendszeresen indulok különböző megmérettetéseken. Édesanyám lovasoktató, így folyamatosan van lehetőségem fejleszteni magam abban, amit a legjobban szeretek és ezt az élményt másokkal is megosztani” – kezdte; és azt is megosztotta velünk, hogyan került a távlovaglás világába. „Már egészen kicsi korom óta tudtam, hogy felnőttként is fontos része lesz az életemben a lovaknak, így megszületett a következő álom, hogy lovasrendőr legyek. Ehhez természetesen további fejlesztésre van szükségem, amihez Kapoli István edzőtől kaptam segítséget a cecei Kabakán lovardában.

Ezúton is köszönettel tartozom neki, mert az ő tudásával és hozzáállásával és Csibi nevű kicsit szeszélyes, de remek természetű lovával sikerült letennem a távlovagló rajtengedélyvizsgámat.

Már a második éve távlovazok, és minden versenyen tanulok valami újat. A gyönyörű tájak, az izgalmas versenyek szívet-lelket meg melengetőek. Hogy milyen távon indulok, az mindig a lovam edzettségétől függ. Álmom, hogy nagyobb távokat menjek és majd külföldi versenyekre is eljussak; a szüleim ebben a végtelenségig támogatnak” – fogalmazott Leona.

A Távlovagló és Távhajtó Szakág következő ob-fordulója Szilvásváradon kerül megrendezésre, egy csodálatos természeti adottságokban gazdag, izgalmas pályán, szeptember 16–18. között. Mindenkit szeretettel várunk és sikeres felkészülést kívánunk!

Bors Margaréta

Forrás: Pegazus