Back to top

Diéta alatt a fehérjefogyasztás egészségesebb táplálkozáshoz vezet

Egy tanulmány szerint a diéta során a magasabb fehérjebevitel egészségesebb táplálkozáshoz vezet, ugyanis a nagyobb arányú fehérjefogyasztás jobb ételválasztáshoz vezet, és segít elkerülni az izomveszteséget.

Az Obesity című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy azok a résztvevők, akik diétázás közben "kissé magasabb" fehérjebevitelt választottak, történetesen több zöld zöldséget is ettek, és csökkentették a hozzáadott cukorbevitelüket. A tanulmánynak volt egy másik előnye is, ugyanis a kutatók úgy találták, hogy a mérsékelten magasabb fehérjebevitel egy másik előnyt is biztosított a fogyókúrázók számára: a fogyással gyakran együtt járó izomtömeg csökkenésének elkerülését.

Az eredmények egy több mint 200 férfi és nő bevonásával végzett vizsgálatból származnak.

A résztvevők 24 és 75 év közöttiek voltak, és olyan testtömegindexet (BMI) regisztráltak, amely a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába sorolta őket. (Érdemes észben tartani, hogy a BMI az általános egészségi állapot vitatott mérőszáma - már nem egészen egy az egyben mutatja meg, hogy egészségesek vagyunk-e vagy sem). A tanulmány szerint minden résztvevőt arra ösztönöztek, hogy 500 kalóriás diétát követve fogyjon, és hat hónapon keresztül rendszeresen találkozzanak táplálkozási tanácsadókkal.

Illusztráció
Illusztráció

Noha nehéz általános következtetéseket levonni egy tudományosan ellenőrzött tanulmányból, sosem árt, ha egy kicsit több fehérjét illesztünk az étrendünkbe, különösen, ha plusz mennyiségű vasat és rostot is hozzáadunk.

Manapság rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre ehhez, beleértve a szakácskönyveket, amelyek megmutatják, hogyan adhatunk több fehérjét az étrendhez, illetve a táplálék kiegészítőket és a fehérjeporokat.

A tanulmány szerint a magasabb mennyiségű fehérjét fogyasztó személyek összességében egészségesebb ételek kombinációit választották, emellett több zöldséget ettek, és összességében csökkentették a cukor és a finomított gabonafélék fogyasztását, ami ahhoz vezetett, hogy jobban meg tudták tartani a tiszta izomtömegüket.

Forrás: 
sfgate.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).