Back to top

Klímabarát varjúhájszőnyeg

A zöldtetőknek számos közismert előnyük van: javítják a levegő minőségét, szabályozzák a mikroklímát, fontos szerepet töltenek be a biodiverzitás növelésében és az esővíz-gazdálkodásban.

Felismerve ezt a sokrétű ökológiai és gazdasági kedvező hatást, valamint igazodva az európai zöld megállapodás (Green Deal) irányzataihoz, Európa-szerte megnőtt az igény a zöldtetők mint önszabályzó ökoszisztémák kialakítása iránt. A gyorsan kivitelezhető, önfenntartó, és kevés ápolást igénylő zöldfelületek létrehozásának leghatékonyabb módszere a növényszőnyegek alkalmazása.

A varjúhájszőnyegek szinte teljes fedettséget biztosítanak már a telepítéskor
A varjúhájszőnyegek szinte teljes fedettséget biztosítanak már a telepítéskor
A Sedum-szőnyeg vagy varjúhájpaplan a legszélesebb körben elterjedt termék, amely bármely zöldtetőtípushoz illik, legyen szó extenzív vagy félintenzív (biodiverz) megoldásokról. Termelője és forgalmazója, az aradi székhelyű Ecostratos Srl. vállalkozás első alkalommal mutatkozott be a magyar piacon a Hungarogreen 2022 kiállítás keretében. Több mint tizenöt éves zöldtetőépítési tapasztalatra támaszkodva két éve vágtak bele a varjúhájsző­nyeg-termesztésbe, elsősorban azért, mert szerették volna a zöldtető-telepítés teljes folyamatát maguk ellenőrizni. Innen jött az új üzletág ötlete, hogy a termesztőtelepüket olyan méretűre növeljék, ahonnan más zöldtető-építőket is kiszolgálhatnak minőségi növényekkel.

A növényzet mellett olyan zöldtető-elemeket és komplett rendszereket – amely tartalmazza a védőréteget, ültetőközeget, drén- és víztároló, szűrő-, elválasztó- és szintezőrétegeket – is értékesítenek, amelyek elengedhetetlenek a tartós, jól működő zöldtetők kialakításához.

Kolcsár Zoltán cégvezető elmondta, hogy az általuk kínált növényszőnyegek egész évben látványosak és természetes hatásúak, a nyár eleji virágzást követően a különböző Sedum-fajok keveréke a zöld eltérő árnyalataival, ősszel pedig vörösre színeződve teszi változatossá a tetőket. A szőnyeg több típusú, kifejlett varjúhájnövényekből áll, és már a kiterítés pillanatában legalább 95%-ban lefedi a felületet, a vegetáció pedig gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez, ezzel időt és költséget takarít meg a megrendelő. A letelepített Sedum-szőnyeg minimális karbantartást kíván, nincs szükség újratelepítésre, azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, hosszú száraz időszakoknak, nem szükséges öntözőberendezést telepíteni, noha az extrém szárazság idején szükség lehet vízpótlásra.

Rövid idő alatt

A szőnyeg vázát a kókuszrost szövet alkotja
A szőnyeg vázát a kókuszrost szövet alkotja
A növények kókuszrost-hálóra elterített termesztőközegen növekednek, ami jól illeszkedik a talajréteghez, paplant képezve biztosítja a felület 95%-os fedettségét, kivédve a széleróziót vagy a viharokat.

A Sedum-fajoknak nincs olyan erős gyökérzetük, mint például a gyepnek, ezért ki kell várni, hogy a növények belegyökerezzenek a kókuszrosthálóba, ami összetartja a szőnyeget.

Az öt-hét fajtából összeválogatott keveréket már évek óta tesztelik, kiemelt szempont, hogy az általuk ajánlott őshonos vagy meghonosodott növényfajok jól alkalmazkodjanak az extenzív vagy intenzív zöldtető sajátosságaihoz, figyelembe véve éves növekedési ütemüket és méretüket. A sző­nyeg termesztése minimum másfél évig tart, és rendelésre jellemzően 1 × 1 méteres lapokban hántolják le, vagy 1 × 2 méteres sávban tekerik fel, amit maximum 36 órán belül ki kell teríteni a tetőn.

A vállalkozás több ponton is fejlesztette az évtizedek óta létező technológiát.

Ennek köszönhetően a jelenleg használt víztartó réteg sokkal nagyobb vízmennyiséget tud megtartani, nevezetesen a 2 centiméteres réteg négyzetméterenként 17 liter vizet képes tárolni, míg a hagyományos dombornyomott lemezek általában csak 6-7 litert. Ráadásul a saját víztartó rétegük a teljes felületén átadja a nedvességét a közegnek, ami sokkal jobb vízgazdálkodást tesz lehetővé a zöldtető ökoszisztémájában.

Változatos, látványos és tartós megoldás zöldtetők könnyű és gyors létrehozásához
Változatos, látványos és tartós megoldás zöldtetők könnyű és gyors létrehozásához
Fotó: Ecostratos Srl.

Telepítés, gondozás

Telepítéskor a feltekert vagy lapokból összeállítható szőnyeg szakadás vagy darabolódás nélkül könnyedén leteríthető, mivel a növények erős, jól begyökeresedett összefüggő takarót képeznek.

A kedvező fedőképességnek köszönhetően azonnal érződik a talajárnyékoló hatása is.

A vállalkozás által forgalmazott kész növényszőnyeg a vékonyabb ültetőközegnek köszönhetően akár ultrakönnyű rendszerű tetőkön is használható, mivel akár 60%-kal kisebb a súlya, mint az egyedi növényültetések során használt rétegeké. A tető fogadófelületével szembeni feltétel az, hogy a vízszigetelés hosszú távon is gyökérálló legyen, különben szivárgásos problémák merülhetnek fel. Ennél fontosabb feltétel azonban a tetőszerkezet teherbíró képessége, mivel a szőnyeg víztelítésével is számolva jellemzően négyzetméterenként 70-150 kilogramm súlyt kell tartania.

A kisebb tetők mellett akár több ezer négyzetméteres zöldfelületek is kialakíthatók varjúhájpaplan-fedéssel
A kisebb tetők mellett akár több ezer négyzetméteres zöldfelületek is kialakíthatók varjúhájpaplan-fedéssel
Fotó: Ecostratos Srl.

A tetőszerkezet statikai adottságaihoz igazodva módosítható a rétegrend, illetve a közeg típusa, hogy a telepítésre kerülő tető valóban életképes legyen. Jelenleg 15 fokos dőlésszögű tetőre telepíthető a szőnyeg, de már kidolgozták a 30 és annál nagyobb dőlésszögű tetőkre való szőnyegeket is, amelyeknek a szerkezetébe védőrácsokat ágyaztak be. Ez a típus akár falakon is használható.

Ahol nincs elegendő költségkeret az azonnali összefüggő fedés megvalósítására, ott természetes növényaprítékkal, sarjakkal szórják le a felületet, amely hamar legyökerezik és egy-két év gondozás után lesz egyöntetű.

Az Ecostratos Srl. zöldtető-kivitelezéshez szükséges kellékeket is forgalmaz
Az Ecostratos Srl. zöldtető-kivitelezéshez szükséges kellékeket is forgalmaz
Bár nagyon ellenálló növényfajról van szó, némi gondozással sokkal szebb lesz a végeredmény. Fontos például a tartós hatású műtrágya kijuttatása granulátum formájában, valamint a gyomok, főleg a magas habitusú nemkívánatos növények eltávolítása.

Kolcsár Zoltán azt is kiemelte, hogy elsősorban zöldtetőépítő vállalkozókat szeretnének kiszolgálni, és azokat a viszonteladó partnereket megtalálni Magyarországon, illetve az európai piacon, akiknek a minőségi növényanyag mellett az is fontos, hogy a zöldtető készítéséhez szükséges kiegészítő termékeket egy helyről tudják beszerezni, hiszen ezzel mérsékelhető a logisztikai költség.

A vállalkozás a Sedum-szőnyegek mellett más típusú növényszőnyegeket is kínál.

Egyebek mellett készítenek varjúhájas-vadvirágos szőnyeget, valamint varjúháj és fűfélék keverékéből álló méh- és pillangóbarát szőnyeget is. Mindegyik típus kiválóan alkalmazkodik a helyi klímához, garantálva a tartós sikert.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.