Back to top

Kókuszból, gesztenyéből, banánból sőt bambuszból is készül liszt

Őseink táplálkozását sokkal nagyobb mértékű változatosság jellemezte, mint a mai átlagos étrendet. Kenyereik, süteményeik készítéséhez eredetileg meglehetősen sokféle magvat gyűjtöttek és őröltek meg. Jól felfogott érdekük volt, hogy minden fellelhető, ehető élelmet felhasználjanak.

Nekünk már nem kell naponta tizenórákat az élelem megkeresésével töltenünk, aminek van kellemes és kevésbé áldásos vonzata is. Több időnk van más dolgokra, viszont általában véve sokkal kevesebbet foglalkozunk azzal, hogy mit eszünk meg és lényegesen kevesebbet vagyunk mozgásban. Ennek a változásnak, hatalmas ára volt, a nagyobb kiszámíthatóságért és kényelemért rengeteg civilizációs nyavalya járt cserébe. Nem is az a legnagyobb baj, hogy letértünk elődeink útjáról, hanem, hogy közben igencsak eltévedtünk. Amikor elkezdtünk nagyon kevés élelemfajtából nagyon sokat fogyasztani, felbomlott az egyensúly mind külsőleg, mind belsőleg.

Egy kis segítség a változtatáshoz

A megoldás ismert és igen egyszerű. Nagyobb változatosságra van szükségünk. Kóstoljunk meg új alapanyagokat, válasszunk többször az ismeretlenebb, ritkábban fogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből, tegyünk a kosarunkba különleges lisztféleségeket. Mindezek már készen várnak ránk, csupán egy karnyújtásnyira.

Mandulaliszt: hántolt, zsírtalanított mandula felhasználásával állítják elő. Édeskés íze miatt inkább süteményekhez: palacsinták, piték, kekszek, muffinok készítéséhez javasolható.

Palacsinta mandulaliszttel (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy kis tálkába tegyünk 1 evőkanál darált aztékzsályamagot, adjunk hozzá 3 evőkanál vizet és hagyjuk zselésedni néhány percig. Egy nagyobb tálban keverjünk össze 1 csésze mandulalisztet, ¾ csésze zabpehelylisztet és egy teáskanál szódabikarbónát. Egy másik edényben villával pépesítsünk egy érett banánt (kb. 100g), majd keverjük a „chiatojással” és kb. 1 ½- 2 csésze kókusztejjel együtt a lisztekhez. A hagyományosnál jóval sűrűbb tésztát kapunk. Ha mégis túl sűrűnek találjuk, kevés kókusztejjel hígíthatunk rajta. Vékonyan olajozzunk ki egy tapadásmentes serpenyőt, közepes lángon forrósítsuk fel, és kb. púpos evőkanálnyi adagokban tegyük bele a tésztát. Vastagabb palacsintákat (10-12 db) sütünk, mégpedig úgy, hogy a massza elegyengetése után 2- 3 percre lefedjük a serpenyőt, majd fordítás után további 1- 2 percig hőkezeljük. Néhány csepp szirupot rácsorgatva kínáljuk.

Törökmogyoróliszt: a zsírtalanított, finomra őrölt, pompás ízű és illatú törökmogyoróból készített liszt kiváló ásványi anyag és rostforrás, mellyel a receptekben szereplő búzaliszt harmada kiváltható.

Egészségvédő keksz (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy csésze magozott datolyát mossunk meg, áztassunk be meleg vízbe legalább negyed órára, majd szűrjük le. Tegyük robotgépbe egy közepes, érett banán és 2 evőkanál natúr (cukormentes) mogyoróvaj társaságában, dolgozzuk össze a hozzávalókat, időnként tisztítsuk le a tál oldalát. Keverjünk a masszához ¾ csésze mogyorólisztet és ¾ csésze zabpelyhet. A kicsit ragadós tésztából evőkanál segítségével formázzunk gombócokat, tegyük bélelt sütőlapra és kissé lapítsuk le. Ha túl lágy lenne a formázáshoz, adhatunk hozzá némi lisztet. Tegyük 180 °C- ra előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára a korongokat kb. 15-18 perc alatt. Ezek a kis energiafalatok remek útravalóul szolgálhatnak a kisétkezésekre vagy kirándulásra.

Makadámdió liszt: kellemes, mogyorós aromával gazdagítja a süteményeket, édességeket. Sütésnél más liszttel kombinálva kisebb mennyiségben is szavatolja a mennyei illatokat és ízeket.

Zöldbanán liszt: a receptben szereplő búzaliszt mennyiségét kb. háromnegyed annyi éretlen banánból készített banánliszttel válthatjuk ki. Ritka és rendkívül értékes összetevője, a rezisztens keményítő kedvező hatással van a mikrobiomra és a vércukorszintre. Nyersen is fogyasztható.

Banános labdacsok (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy banánt (kb. 100 g) villával pürésítünk egy kis tálkában, hozzákeverünk két evőkanál kakaóport és kb. 5 evőkanál zöldbanán lisztet. Amikor trüffelszerű állagot kapunk, hempergessünk meg teáskanálnyi adagokat kókuszreszelékben, vagy durvára darabolt, pirított mogyoróban. Fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.

Gesztenyeliszt: Felhasználhatjuk kenyerek, péksütemények, kekszek, palacsinta sütésekor. Édeskés ízű, erőteljes illat hatja át. Diófélékre allergiások kerüljék.

Gesztenyés keksz (tojás- és tejmentes): szitáljunk össze 50 g gesztenyelisztet és 50 g búzalisztet, adjunk hozzá 30 g kókuszolajat, 25 g cukrot és 3 evőkanál hideg vizet. Morzsoljuk össze az alapanyagokat, majd gyúrjuk sima tésztává. Formáljunk belőle kisebb rudat, és daraboljuk fel fél cm- es lapocskákra. 180 °C- on süssük kb. 10 percig.

Kókuszliszt: szárított és zsírtalanított kókuszhúsból készített őrlemény. Sütemények, muffinok, kenyerek készítésekor ajánlott más lisztekkel kombinálva használni.

Csokis muffin (tej-, tojás-, és gluténmentes): szórjunk egy kisebb tálba ½ csésze kókuszlisztet, 1/3 csésze kakaóport (érdemes átszitálni, ha kicsit össze van állva) és adjunk hozzá 1 kávéskanál szódabikarbónát. Egy másik edényben keverjünk össze ½ csésze nádcukrot, ¼ csésze natúr, selymes mogyoróvajat, 2 evőkanál kókuszolajat, 6 evőkanál vízzel elkevert 2 evőkanál darált aztékzsályamagot és 1 csésze kókuszitalt (vagy más rokonszenves tejhelyettesítőt). Öntsük a száraz hozzávalókat a nedvesek keverékéhez, határozott mozdulatokkal forgassuk össze, és osszuk el a masszát egy kibélelt 12 férőhelyes muffintepsiben. Azonnal kezdjük meg a sütést egy 180 °C-ra előmelegített sütőben és süssük kb. 20 percig. Végül még legalább 5 percig pihentessük a sütőformában mielőtt kivennénk hűlni.

Bambuszliszt: a magas rosttartalommal rendelkező por sütemények, tészták állagának és minőségének javítására szolgál. Könnyebben szeletelhető, kevésbé morzsálódó kenyeret kapunk a használatával.

Ezek a különleges lisztek a megszokottól eltérő ételek kipróbálását is lehetővé teszik. Engedjük, hogy fantáziánk próbálgassa szárnyait, kombináljunk bátran, kísérletezzünk az új ízekkel, állagokkal, módszerekkel.

Nem arról van szó, hogy a búzalisztet teljes egészében el kell vetnünk az étrendünkből, sokkal inkább, hogy gazdagítsuk a látásmódunkat és formáljuk az étkezési szokásainkat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.

Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

Alvás, stressz, kortizol…és a gyógynövények, amelyek segíthetnek

A jó alváshoz számos tényező optimális együttállása kell. A jó ágy sokszor nem elég. Az sem baj, ha sötét van, és ha nem valamilyen problémán kattog az agyunk. Nézzük az összefüggéseket…

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.