
Egy kis segítség a változtatáshoz
A megoldás ismert és igen egyszerű. Nagyobb változatosságra van szükségünk. Kóstoljunk meg új alapanyagokat, válasszunk többször az ismeretlenebb, ritkábban fogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből, tegyünk a kosarunkba különleges lisztféleségeket. Mindezek már készen várnak ránk, csupán egy karnyújtásnyira.
Palacsinta mandulaliszttel (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy kis tálkába tegyünk 1 evőkanál darált aztékzsályamagot, adjunk hozzá 3 evőkanál vizet és hagyjuk zselésedni néhány percig. Egy nagyobb tálban keverjünk össze 1 csésze mandulalisztet, ¾ csésze zabpehelylisztet és egy teáskanál szódabikarbónát. Egy másik edényben villával pépesítsünk egy érett banánt (kb. 100g), majd keverjük a „chiatojással” és kb. 1 ½- 2 csésze kókusztejjel együtt a lisztekhez. A hagyományosnál jóval sűrűbb tésztát kapunk. Ha mégis túl sűrűnek találjuk, kevés kókusztejjel hígíthatunk rajta. Vékonyan olajozzunk ki egy tapadásmentes serpenyőt, közepes lángon forrósítsuk fel, és kb. púpos evőkanálnyi adagokban tegyük bele a tésztát. Vastagabb palacsintákat (10-12 db) sütünk, mégpedig úgy, hogy a massza elegyengetése után 2- 3 percre lefedjük a serpenyőt, majd fordítás után további 1- 2 percig hőkezeljük. Néhány csepp szirupot rácsorgatva kínáljuk.
Törökmogyoróliszt: a zsírtalanított, finomra őrölt, pompás ízű és illatú törökmogyoróból készített liszt kiváló ásványi anyag és rostforrás, mellyel a receptekben szereplő búzaliszt harmada kiváltható.
Egészségvédő keksz (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy csésze magozott datolyát mossunk meg, áztassunk be meleg vízbe legalább negyed órára, majd szűrjük le. Tegyük robotgépbe egy közepes, érett banán és 2 evőkanál natúr (cukormentes) mogyoróvaj társaságában, dolgozzuk össze a hozzávalókat, időnként tisztítsuk le a tál oldalát. Keverjünk a masszához ¾ csésze mogyorólisztet és ¾ csésze zabpelyhet. A kicsit ragadós tésztából evőkanál segítségével formázzunk gombócokat, tegyük bélelt sütőlapra és kissé lapítsuk le. Ha túl lágy lenne a formázáshoz, adhatunk hozzá némi lisztet. Tegyük 180 °C- ra előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára a korongokat kb. 15-18 perc alatt. Ezek a kis energiafalatok remek útravalóul szolgálhatnak a kisétkezésekre vagy kirándulásra.
Makadámdió liszt: kellemes, mogyorós aromával gazdagítja a süteményeket, édességeket. Sütésnél más liszttel kombinálva kisebb mennyiségben is szavatolja a mennyei illatokat és ízeket.
Banános labdacsok (nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tej-, tojás-, és gluténmentes): egy banánt (kb. 100 g) villával pürésítünk egy kis tálkában, hozzákeverünk két evőkanál kakaóport és kb. 5 evőkanál zöldbanán lisztet. Amikor trüffelszerű állagot kapunk, hempergessünk meg teáskanálnyi adagokat kókuszreszelékben, vagy durvára darabolt, pirított mogyoróban. Fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.
Gesztenyeliszt: Felhasználhatjuk kenyerek, péksütemények, kekszek, palacsinta sütésekor. Édeskés ízű, erőteljes illat hatja át. Diófélékre allergiások kerüljék.
Gesztenyés keksz (tojás- és tejmentes): szitáljunk össze 50 g gesztenyelisztet és 50 g búzalisztet, adjunk hozzá 30 g kókuszolajat, 25 g cukrot és 3 evőkanál hideg vizet. Morzsoljuk össze az alapanyagokat, majd gyúrjuk sima tésztává. Formáljunk belőle kisebb rudat, és daraboljuk fel fél cm- es lapocskákra. 180 °C- on süssük kb. 10 percig.
Csokis muffin (tej-, tojás-, és gluténmentes): szórjunk egy kisebb tálba ½ csésze kókuszlisztet, 1/3 csésze kakaóport (érdemes átszitálni, ha kicsit össze van állva) és adjunk hozzá 1 kávéskanál szódabikarbónát. Egy másik edényben keverjünk össze ½ csésze nádcukrot, ¼ csésze natúr, selymes mogyoróvajat, 2 evőkanál kókuszolajat, 6 evőkanál vízzel elkevert 2 evőkanál darált aztékzsályamagot és 1 csésze kókuszitalt (vagy más rokonszenves tejhelyettesítőt). Öntsük a száraz hozzávalókat a nedvesek keverékéhez, határozott mozdulatokkal forgassuk össze, és osszuk el a masszát egy kibélelt 12 férőhelyes muffintepsiben. Azonnal kezdjük meg a sütést egy 180 °C-ra előmelegített sütőben és süssük kb. 20 percig. Végül még legalább 5 percig pihentessük a sütőformában mielőtt kivennénk hűlni.
Bambuszliszt: a magas rosttartalommal rendelkező por sütemények, tészták állagának és minőségének javítására szolgál. Könnyebben szeletelhető, kevésbé morzsálódó kenyeret kapunk a használatával.
Ezek a különleges lisztek a megszokottól eltérő ételek kipróbálását is lehetővé teszik. Engedjük, hogy fantáziánk próbálgassa szárnyait, kombináljunk bátran, kísérletezzünk az új ízekkel, állagokkal, módszerekkel.
Nem arról van szó, hogy a búzalisztet teljes egészében el kell vetnünk az étrendünkből, sokkal inkább, hogy gazdagítsuk a látásmódunkat és formáljuk az étkezési szokásainkat.