0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Összeállították, hogy csökkenthetik a tejtermelő gazdaságok a károsanyag-kibocsátásukat

Egy gyakorlati ajánlásokat tartalmazó útmutatót állítottak össze az Egyesült Királyságban, melynek segítségével az tejtermeléssel foglalkozó gazdaságok csökkenthetik a káros anyag kibocsátásukat, vagy akár a zéró nettó kibocsátást is elérhetik.

A CIEL (Állattenyésztési Innovációs Kiválósági Központ, centre for Innovation excellence in Livestock) által készített jelentés több tanulmány alapján született meg, melyek mindegyike bizonyítja a módszerek hatékonyságát – írja a FamingUK.

Lyndsay Chapman, a CIEL vezérigazgatója szerint a tejtermelő szektort gyakran bírálják, mivel a szarvasmarhákat metántermelésének környezeti terhelése a kritikák alapja. A valóságban azonban az Egyesült Királyság tejágazatának kibocsátása 1990 és 2020 között 16,1 százalékkal csökkent.

„A gazdák tisztában vannak vele, hogy nettó zéró kibocsátást kellene elérnünk, de gyakran az a kérdés, mit kellene tenniük ezért?” – mutatott rá Chapman.

Valójában számtalan lépést lehet tenni ennek érdekében, és nem is mind költségigényes, például a gazdaság és az állatállomány kezelésének hatékonysága, a napi rutinban bevezetett apróbb változtatások mind csökkenthetik a káros anyag kibocsátást. A fontos, hogy tisztában legyenek vele, hogy honnan indulnak, és megtegyék az első lépést.

Ilyen ajánlások az üszők első vemhesülésekor betöltött életkorának csökkentése, a takarmányozás hatékonyságának növelése, speciális takarmánykiegészítők használata, és a szénkibocsátás ellenőrzésére alkalmas eszközök használata mind olyan területek, melyek komolyan befolyásolják a káros anyag kibocsátást.

A CIEL modellezési munkája azt mutatta, hogy egy magas hozamú tejelő állomány esetében az állatok első ellésének korábbra hozása (korábbi életkorban), a metánkibocsátást csökkentő takarmánykiegészítő (30 százalékos hatékonyságú) használatával és a szénmegkötést javítandó erdőtelepítéssel a szóban forgó gazdaság szénlábnyoma 17 százalékkal csökkent.

Egy alacsonyabb hozamú, tavaszi ellésű tejelő állomány esetében a fent említett takarmánykiegészítő, a felesleges üszők eladása, valamint a legelők termelékenységének javítása és az erdőtelepítés szénmegkötésének együttes hatása 31,5 százalékos csökkenést eredményezett a gazdasághoz tartozó szénlábnyomban.

Chapman rámutatott, hogy

mindennek a legfontosabb része, hogy egyik intézkedés sem megy a tejtermelés rovására.

A négyoldalas útmutató arról, hogyan csökkenthetik a tejtermelők a kibocsátást, angol nyelven a CIEL honlapján érhető el.

Forrás: farminguk.com