Back to top

Összeállították, hogy csökkenthetik a tejtermelő gazdaságok a károsanyag-kibocsátásukat

Egy gyakorlati ajánlásokat tartalmazó útmutatót állítottak össze az Egyesült Királyságban, melynek segítségével az tejtermeléssel foglalkozó gazdaságok csökkenthetik a káros anyag kibocsátásukat, vagy akár a zéró nettó kibocsátást is elérhetik.

A CIEL (Állattenyésztési Innovációs Kiválósági Központ, centre for Innovation excellence in Livestock) által készített jelentés több tanulmány alapján született meg, melyek mindegyike bizonyítja a módszerek hatékonyságát - írja a FamingUK.

Lyndsay Chapman, a CIEL vezérigazgatója szerint a tejtermelő szektort gyakran bírálják, mivel a szarvasmarhákat metántermelésének környezeti terhelése a kritikák alapja. A valóságban azonban az Egyesült Királyság tejágazatának kibocsátása 1990 és 2020 között 16,1 százalékkal csökkent.

„A gazdák tisztában vannak vele, hogy nettó zéró kibocsátást kellene elérnünk, de gyakran az a kérdés, mit kellene tenniük ezért?” – mutatott rá Chapman.

Valójában számtalan lépést lehet tenni ennek érdekében, és nem is mind költségigényes, például a gazdaság és az állatállomány kezelésének hatékonysága, a napi rutinban bevezetett apróbb változtatások mind csökkenthetik a káros anyag kibocsátást. A fontos, hogy tisztában legyenek vele, hogy honnan indulnak, és megtegyék az első lépést.

Ilyen ajánlások az üszők első vemhesülésekor betöltött életkorának csökkentése, a takarmányozás hatékonyságának növelése, speciális takarmánykiegészítők használata, és a szénkibocsátás ellenőrzésére alkalmas eszközök használata mind olyan területek, melyek komolyan befolyásolják a káros anyag kibocsátást.

A CIEL modellezési munkája azt mutatta, hogy egy magas hozamú tejelő állomány esetében az állatok első ellésének korábbra hozása (korábbi életkorban), a metánkibocsátást csökkentő takarmánykiegészítő (30 százalékos hatékonyságú) használatával és a szénmegkötést javítandó erdőtelepítéssel a szóban forgó gazdaság szénlábnyoma 17 százalékkal csökkent.

Egy alacsonyabb hozamú, tavaszi ellésű tejelő állomány esetében a fent említett takarmánykiegészítő, a felesleges üszők eladása, valamint a legelők termelékenységének javítása és az erdőtelepítés szénmegkötésének együttes hatása 31,5 százalékos csökkenést eredményezett a gazdasághoz tartozó szénlábnyomban.

Chapman rámutatott, hogy

mindennek a legfontosabb része, hogy egyik intézkedés sem megy a tejtermelés rovására.

A négyoldalas útmutató arról, hogyan csökkenthetik a tejtermelők a kibocsátást, angol nyelven a CIEL honlapján érhető el.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?