0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bezárt uszodák vizével öntöznek

Németországban számos uszodát bezártak az energiaválság miatt, ám a medencék vizének észszerű felhasználása érdekében az üzemeltetők több városban együttműködnek a kertészeti vállalatokkal, és a vizet a helyi zöldfelületek öntözésére használják.

Sok európai városhoz hasonlóan Würz­burgban is gondot okozott az augusztusi tartós hőség és szárazság. Miután a város által üzemeltetett Sandermare uszodát energiatakarékossági megfontolásból augusztusban bezárták, a városüzemeltető vállalat úgy döntött, hogy nem ereszti a csatornarendszerbe a medencék vizét, inkább hasznosítják azt.

Az első tartálykocsikat augusztus végén töltötték meg az uszoda vizével, miután a benne lévő klórt szénszűrővel eltávolították.

Összesen mintegy 500 ezer liter vizet fordítanak így a parkok öntözésére. Nürnberg is hasonlóan kreatívan közelítette meg a város zöldfelületeinek öntözését. Takarékossági okokból Bajorország második legnagyobb városában is be kellett zárni a három önkormányzati fedett uszodát. A medencevizet tartálykocsik szivattyúzták ki, és ott is a városi fák öntözésére használják fel, összesen egymillió liter víz áll ilyen módon rendelkezésre a nagyváros zöldfelületeinek vízpótlására. Nyár végén Münster városvezetése is úgy döntött, hogy klórtalanítás után tartálykocsikkal juttatják el a medencék vizét a városi parkokba.

Forrás: Kertészet és Szőlészet